Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogitVasen valikko

Joulun henkeä tarvitaan

22.12.2009 Kansanedustaja Reijo Laitinen

Suomen kunnat ovat haasteellisen tilanteen edessä. Verotulopohja rapautuu työttömyyden kasvaessa ja yritysten tuloskunnon heiketessä.

Ihmisten tarvitsemat palvelut tulisi kyetä jatkossa järjestämään aiempaa vähemmillä rahoilla. Tilanteeseen ollaan kunnissa reagoitu monin eri tavoin. Kyyjärven kunnassa on valittu aktiivisuuden tie. Tuleen ei ole jääty makaamaan. Kunnanjohtaja Matti Muukkosen johdolla monia positiivisia toimia mm työllisyyden, sivistyksen, osaamisen ja turvallisuuden lisäämiseksi on liikkeellä. Yrittäjyyden toimintaedellytyksiä kehitetään aktiivisella elinkeinopoliittisella otteella. Viimeisimpänä ja näkyvimpänä yksittäisenä hankkeena esillä on ollut kauppakeskus Palettiin liittyvät laajennuskaavailut. Kyyjärven vire näyttäytyy ulospäin hyvänä.

Idea kyläsheriffistä on mielenkiintoinen. Ratkaisu on turvallisuutta ja erityisesti turvallisuuden tunnetta lisäävä ratkaisu paikkakunnilla, joilla poliisiviranomaisen säännöllinen läsnäolo puuttuu. Asia on ainakin kokeilemisen arvoinen. Tarve uusille ideoille on seurausta valtion toimista hallintonsa järjestämiseksi.

Valtionhallinnon organisointi on jo 1990-luvulta alkaen kulkenut keskittämisen tietä. Alueellistamispolitiikan lähtökohtana on ollut tukea aluekeskuksia ja maakuntien keskuskaupunkeja. Hyvä niin. Sitä on kuitenkin sovellettu käytäntöön siten, että valtionhallinnon palveluja on kunnissa lakkautettu ja ne on keskitetty seutu- ja maakuntakeskuksiin. Asiointimatkat haja-asutusalueilta ovat pidentyneet ja palveluita on haettava kauempaa.

Alueellistamisen rinnalla on valtionhallinnossa toteutettu tuottavuusohjelmaa. Julkisen sektorin tuottavuutta täytyy parantaa, mutta keinoja on monia. Istuva hallitus on tehnyt tuottavuusohjelmasta kaavamaisen henkilöstöleikkurin, joka uhkaa hallinnonalojen toiminta- ja palvelukykyä. Henkilöstön vähentämistavoitteeksi on asetettu lähes 15000 henkilöä vuoteen 2015 mennessä. Erityisen suurissa ongelmissa ollaan nyt, kun työttömyys on mutoinkin noussut voimakkaasti. Tuottavuusohjelman toteuttamisen osalta olisi otettava aikalisä ja määriteltävä sen tavoitteet uudelleen.

Näin joulun alla jokaisen on hyvä muistuttaa itseään siitä, että elämä on paljon muutakin kuin taloutta, rakenteita ja materiaa. Se on henkistä yhteyttä ihmisten välillä, lähimmäisenrakkautta. Joulu on aikaa, jolloin yhteisöllisyys ja ihmisten välinen läsnäoleva yhteys koetaan poikkeuksellisen voimakkaana. Joulu on antamista, ei ottamista. Se on henkisyyden ja hiljentymisen aikaa. Tällaista joulun henkeä me suomalaiset tarvitsemme mukaamme myös tuleviin vuosiin. Se on voimavara joka kuljettaa vaikeiden aikojen läpi pienemmin vaurioin.

Toivotan NopolaNewsin lukijoille Rauhallista Joulua ja Hyvää Uuttavuotta sekä menestystä Kyyjärven kunnalle vuoteen 2010 !

Reijo Laitinen
kansanedustaja (sd.)
Jyväskylä