Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Metsäteollisuuden puumarkkinaviestintä sekoilee

13.12.2012 Juha Hakkarainen MTK

Metsänomistajilla on täysin eri näkemys syksyn puumarkkinatilanteesta kuin metsäteollisuudella. Historiallisen tasaisesti sujuneen puukauppasyksyn jälkeen Metsäteollisuus ry vaatii välittömiä toimia puumarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Nykyisellä puun ostaja- ja myyjärakenteella puumarkkinat eivät kuitenkaan voi kuluvaa vuotta paremmin toimia, toteaa MTK:n metsäjohtokunta.

Vaikeista korjuuolosuhteista huolimatta puukauppa on käynyt hyvin. Tämän syksyn ostomäärät ovat historian tasaisempia. Keliolosuhteille ei valitettavasti kukaan voi mitään. Niiden seurauksena puun kysynnän painopiste on ollut välittömästi korjattavissa kohteissa. Talvikorjuukohteiden kysyntä on ollut olematonta. Markkinahakkuista puuta on kuitenkin kertynyt metsäteollisuuden tarpeen mukaan.

Havutukkien hinnat ovat vuositason tarkastelussa laskeneet sahatavaran vientihintoja enemmän. Tukin hinnan laskusta huolimatta puukauppamäärät ovat olleet selvästi viime vuotta suurempia. Metsänomistajien ja myös sahateollisuuden kilpailukyvyn näkövinkkelistä erittäin huolestuttavaa on kuitupuun hintakehitys. Kotimaisesta kuitupuusta ei todellakaan makseta maailman korkeinta hintaa esimerkiksi tuontikuitupuun hintaan verrattuna, eivätkä mitkään markkinatilanteen muutokset massa- ja paperiteollisuudessa näytä heijastuvan kotimaisen kuitupuun hintaan.

Metsäteollisuus on valittanut puukaupan suuria vaihteluita ja peräänkuuluttanut tasaisuutta puukauppaan. Monet puun ostajat ovatkin vuolaasti kiitelleet hyvin sujunutta puukauppavuotta. Eikö puukaupan tasaisuuskaan ole siis hyvä? Metsäteollisuus ry:n kannattaisi keskuudessaan päättää, toimiiko puukauppa vai ei.

Pitkän aikavälin toimenpiteet yrittäjämäisestä metsänomistuksesta sekä kannustamisesta aktiiviseen metsätalouteen ovat hyvin kannatettavia. Vastuullinen puumarkkinaviestintä on myös olennainen osa puumarkkinoiden toimivuutta ja sitä MTK:n metsäjohtokunta toivoo myös Metsäteollisuus ry:ltä

Tutkimuspäällikkö Erno Järvinen, MTK

Metsäjohtaja Juha Hakkarainen, MTK