Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Paluumatkalle Kanadaan

Ahti ja Marja-Leena Ruuskan kuusi viikkoa kestänyt Suomen loma päättyi 25.4.2005.


Amerikan reportteri Suomessa

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Ajokortti 16 vuotiaana

26.4.2005 Pirjo Liesman, Chicago. Kuva: ST-suunnittelu

Yhdysvalloissa ajokortin saa 16 vuotiaana ja se suorittaminen sisältyy lukion oppimäärään.

Toiseksi vanhimman tyttäreni lähestyessä kuuttatoista ikävuotta puhe autokoulusta tuli jälleen kerran esille. Muistot kaksi vuotta sitten kulutetuista ajotunneista esikoisemme kanssa kohottivat pulssia ja jähmettivät hien hiusrajaan. Suomessa vieraillessani kuitenkin ajattelin, että tämä amerikkalainen lukioon sidottu autokoulu on hyvä asia. (Tätä lukiessa täytyy ottaa huomioon, että amerikkalainen peruskoulutus käydään lukion kautta.)

Meidän koulupiirissä lukion autokouluun kuuluu kaksi vaihetta:

Teoriatunneilla perehdytään liikennelakiin ja sääntöihin sekä niiden rikkomisesta seuraaviin rangaistuksiin. Lisäksi selvitetään fysikaalisten tekijöiden (lumi, vesi, jää jne.) vaikutus ajamiseen sekä autonomistajan vastuu ajoneuvon kunnossapidosta ja rekisteröinnistä. Tämä osa autokoulua on pakollinen kaikille.

Käytännönosaan kuuluu perusajotaitojen opettelu ratin takana, käytännön kokemus liikenteessä ja ajamiseen liittyvän päätöksenteon kehittäminen. Ratin takana harjoittelua on 6 tuntia koulussa ja 25 tuntia kotona vanhempien vastuulla.

Lukion autokoulu toteutetaan yhteistyössä Illinoisin osavaltion kanssa. Osavaltio on myöntänyt ajo-opettajille oikeuden antaa vapautus ajo- ja teoriakokeesta, mikäli oppilaan suorituskyky ja taidot ovat riittävät. Tällä pyritään vähentämään ruuhkaa ja jonottamista Driver's License Facilityssa, josta kortti on kuitenkin noudettava.

Autokoulun teoriaosa on siis pakollinen kaikille 15.5 vuotta täyttäneille. Kurssi kestää lukukauden ja se on sisällytetty koulupäivään. Jos oppilaan tuntimäärä ei salli autokoulua lukuvuoden aikana, sen voi suorittaa myös kesällä ja erikoistapauksissa  koulupäivän päätteeksi.
Ajokortin voi toki hankkia myöhemmälläkin iällä ja silloin täytyy suorittaa kirjallinen koe ja inssiajo. Ajoa saa harjoitella harjoitteluluvalla 21 vuotta täyttäneen henkilön kanssa. Toinen vaihtoehto on hankkia ajokortti yksityisen autokoulun kautta.

Yhtenä parhaista eduista näen autokoulun kustannukset. Meille vanhemmille tyttäreni ajokortti tulee maksamaan $150,00. Toisena plussana koemme ajan säästön, koska koulutus on sisällytetty normaaliin koulupäivään.

Ainoana piinana koemme tietysti meille vanhemmille lankeavan ajo-opettamisen. Vaaditut 25 tuntia ratin takana käy joskus raskaaksi. Varsinkin alussa tuli koettua henkeäsalpaavia hetkiä. Nyt olemme kuitenkin jo loppusuoralla ja voimme vähän rentoutuakin kyydissä. Tyttäremme läpäisi kurssin ja saa ajokortin suoraan ilman koeajoa, heti kun on täyttänyt kotiajon osuuden. Esikoisemme on nyt ajellut reilut kaksi vuotta ilman kolareita. En näe hänen ikänsä vaikuttaneen ajotaitoon mitenkään negatiivisesti. Meillä on täällä liikennettä joskus todella paljon, mutta jos sinne sekaan vain lähtee selvällä päällä ja järjen kanssa, niin kyllä siellä pärjää.

Ajokortti on muuten uusittava 4 vuoden välein. Driver's License Facilityssa järjestetään pistokokeita ja tietyille päiville arvotaan päivämäärä. Jos kortin hakijan tai uusijan syntymäpäivä sattuu samaksi kuin arvottu päivämäärä niin voi joutua joko ajo- tai teoriakokeeseen.