Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Budjetista sujuvuutta ja turvallisuutta liikenteeseen

1.9.2006 Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen

Tämän kuukauden kuulumiset eduskunnasta ovat liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen käsialaa.

Hallitus sai viime viikolla valmiiksi esityksensä ensi vuoden talousarvioksi. Budjettikäsittely alkaa eduskunnassa parin viikon päästä. Hallituksen sisällä talousarvion rakentaminen on koko kevään kestävä urakka; ensin neuvotellaan ja sovitaan kehysbudjetista ja sitten ministeriöt tekevät omat talousarvioesityksensä. Tämän jälkeen käydään kierros, jossa kaikki ministerit tapaavat valtiovarainministerin ja koko oma esitys ruoditaan läpi. Pitkin loppukesää eduskuntaryhmät kokoontuvat keskustelemaan ja antamaan omia eväitään budjettiin. Riihessä urakka sitten rutistetaan loppuun ja loputkin ongelmakohdat yritetään ratkoa.

Olin ensimmäistä kertaa tässä prosessissa nyt mukana. Kokemus oli mielenkiintoinen. Viimeiset päivät varsinkin olivat hyvin kiireisiä paitsi ministereille myös virkamiehille. Itsekin soittelin päivittäin kymmeniä puheluita sinne ja tänne, pyysin lisäinformaatiota ja taustamateriaaleja.

Liikenneministerinä voin olla hyvin tyytyväinen nyt aikaansaatuun ratkaisuun. Maassamme käynnistyy ensi vuonna 10 uutta, isoa liikenneinvestointia. Monet hankkeista ovat jo yksistään kymmenien miljoonien eurojen hankkeita. Omassa liikenne- ja viestintäministeriön esityksessä ehdotin, että koko niin sanottu ykköskori lähtisi tässä budjetissa liikkeelle. Tästä listasta jäi uupumaan vain Vt 5 Lusi-Mikkeli. Tämäkin hanke sai budjettiriihessä maininnan siitä, että vuonna 2008 se aloitetaan.

Perustienpitoon ja perusradanpitoon sekä yksityisteihin saatiin riihessä lisää yhteensä 52 miljoonaa euroa. Tämä summa helpottaa huomattavasti perusväylästön kunnossapitoa ja korjaamista. Joukkoliikenne sai jo valtiovarainministerin esityksessä 8 miljoonaa lisää. Tällä rahalla säilytämme nykyisen palvelutason.

Liikenneinvestoinnit ovat satsauksia tulevaisuuteen. Elinkeinoelämän kannalta toimivat liikenneyhteydet merkitsevät paljon. Moni yritys tekee esimerkiksi sijoittumistaan koskevat päätökset juuri sujuvien liikenneyhteyksien perusteella.

Perustien- ja radanpidon rahoitus on tärkeää, koska mikäli päästämme infraverkon liian heikkoon kuntoon on kunnostaminen aina vaikeampaa ja samalla myös kalliimpaa.

Liikennebudjetti parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Tämä on tärkeää paitsi meille kansalaisille myös elinkeinoelämälle. Vaikka haasteita jää aina ratkottavaksi, on tämän esityksen kanssa mukava mennä eduskuntaan.

Susanna Huovinen
liikenne- ja viestintäministeri