NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Nopola News - 8 vuotta!Nopola News - 8 vuotta!

Nopola News - 8 vuotta!

25.5.2013 Kyyjärven mediamyhllärit ry / Aaro Toppinen

Nopola Newsin virallista syntymäpäivää 13.5. vietettiin työn merkeissä. Syntymäpäivää juhlistetaan kuitenkin myllyllä kahvitarjoilun merkeissä torstaina 30.5.2013 klo 12.00 alkaen. Juhlapäivä huipentuun Kyyjärven mediamyllärit ry:n kevätkokoukseen klo 18.30 alkaen.

Jännittäviä aikoja elettiin kahdeksan vuotta sitten 13.5.2005 jolloin Nopola Newsin ykkösversio avattiin internetiin. Näin jälkikäteen tarkastasteltuna internetin ja palveluiden kehitys on ollut käsittämättömän vauhdikasta. Tuolloisista web-sivujen selaajista - suurimmasta osasta - on tullut jollain tavalla internetin sisällöntuottajia Facebookin, Twitterin ja muiden sosiaalisten median työkalujen ansiosta. Hyvä niin, sillä totuuden nimissä on sanottava, että aikamoinen kynnys oli tiedontuottajilla aloittaa kirjoittaminen Nopola Newsiin kun aiempaa taustaa tai kokemusta ei ollut. Facebookista ei ainakaan näillä korkeusasteilla puhunut kukaan mitään ja esimerkiksi blogit olivat vasta rantautumassa Suomeen. Hesari kokeili blogaamista vuoden 2005 lopulla, Ylellä puolestaan puhuttiin podcasteista ja Elävä arkisto edusti Suomea Nopola Newsin kanssa World Summit Awardissa vuonna 2007. Samassa kilpailussa yhtenä Suomen edustajana oli myös verohallinnon Verokortti verkossa. Nopola Newsin tie kulki Euroopan mestaruuteen ja maantieteellisen kategorian voittoon European eInclusion Awards 2008 -kilpailussa ja sitä kautta kuntamarkkinoinnin Suomen mestaruuteen vuonna 2010, jolloin Nopola valittiin Vuoden markkinointituotteeksi Tampereella.

Eteenpäin elävä mieli ja tikulla silmään sitä joka vanhoja muistelee, sanotaan. Nopola Newsin uusi ns. 2.0 versio avattiin lähes päivälleen kolme kuukautta sitten 22.2.2013. Päivälleen kahdeksan vuotta aiemmin pidettiin ensimmäinen Nopola Newsin tiedontuottajille suunnattu palaveri monnarilla ja siitä se lähti. Palaute uudesta sivustosta on ollut pääsääntöisesti myönteistä vaikka totaalisesti uuteen versioon siirtymisessä on aina omat riskinsä. Mediacabinetin kehittämän taustajärjestelmän toimivuus on tällä hyvä vaikka pientä fiilaamista riittääkin. Säätämistä ja uusia ideoita on paljonkin, mutta kaikki on rahasta kiinni. Yli 166.000 euron EU-hanke saatiin päätökseen ja loppuerät vihdoin ja viimein maksuun tammikuussa. Vuosia kestänyt hanke oli pienelle yhdistykselle erittäin raskas, mutta ilman sitä oltaisiin vuosien takaisessa lähtöpisteessä. Hankkeiden lisäksi suuri kiitos kuuluu myös Kyyjärven ja alueemme yrityksille, jotka mukana olollaan rahoittavat toiminnan. Pienistä puroista kasvaa suuri virta on se tuttu fraasi, joka on myös yksi Nopola Newsin yrityshakemiston perusajatuksista.

Kehitys netin eri sektoreille jatkuu varmaan entistä hurjempana ja jo nyt on ihan hauskaa seurata kanssaihmisiään nykypäivänä. Etenkin nuorilla, peukalot vaan vilistävät älykännyköiden näytöillä! Netti mobilisoituu entistä enemmän, mutta etenkin Nopola Newsin taustoilla odotellaan vesi kielellä valokuituverkon rakentumista, mikä käynnistyy lähiviikkojen aikana. Vielä tänään moni toimija tarjoaa palveluitaan verkossa "alaspäin" eli kuluttajille, mutta Nopolassa odotetaan nimenomaan sen kaksisuuntaisuuden mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Ensimmäiset Kyyjärven kirkosta lähetettävät nettihäät näkevät päivänvalon tänään launtaina ja valokuituverkko tulevaisuudessa tuo nuo mahdollisuudet vaikka kotipihaan, mökille tai mihin tahansa. Siellä ne sitten Amerikan tai Austaralian sukulaiset katsovat häitä ja hautajaisia tai muita "kissanristiäsiä" kotisohvalta suorana lähetyksenä TV:stä - teknisesti jo tätä päivää ja ihan vaan kansalaislähtoisesti toteutettuna.

 

Saldot puhuvat puolestaan

Helmikuussa 25.2.2013 asennettiin Google Analytics kävijäseurantaa varten. On se tarkka peli ja kyllä Google tietää, on ensimmäisten kuukauksien kokemukset tuosta työkalusta.

Kävijäseuranta osoittaa seuraavia lukemia ajalta 25.2.-24.5: Kävijämäärä 123.226, joista palaavia kävijöitä 76,3 %:a
Sivulatauksia huikeat 633.608 ja sivustolla vietetty aika keskimäärin 4,25 minuuttia, joten pelkistä pikaviisiiteistä ei ole kyse. Melkoisia lukuja pienen, alle 1500 asukkaan kunnan, verkkopalvelulle, joksi Nopolaa on vähän ehkä virheellisestikin kautta aikojen nimitetty. Kävijäseuranta kertoo nimittäin erittäin tarkaan myös sen mistä kävijät päivittäin tulevat. 

Nopola Newsin taustayhdistys Kyyjärven mediamyllärit ry työllistää tällä hetkellä kaksi kokopäiväiväistä työntekijää, jotka ylläpitävät ja kehittävät toimintaa.

Tästä on hyvä jatkaa. Tervetuloa myllyllä kahvittelemaan ja maistelemaan Hakolan Eevaliisan leivonnaisia. Torstaina esitellään myllyllä muutenkin yhdistyksen toimintaa - voit vaikkapa tilata valokuituliittymän kiinteistöösi, Ahosen Jarmo esittelee talvella hankittua suurkuvatulostinta ja tulostaa kuviasi edulliseen tutustumishintaan. Veikko ja Jaakko puolestaan kertovat muista palveluista ja tulevasta tarjonnasta, NettiTV-lähetyksistä, osto- ja myyntipalstasta, koulutuksista, palveluista yrityksille jne. Ja toki kehitysideoitakin otetaan ilolla vastaan.

PS. Tämän jutun pääkuvassa Nopola Newsin ensimmäisen version kuvan koko:) 
Kuvan piti olla mahdollisiman pieni, jotta se latautuu nopeasti. Tätä nykyä Nopolan kautta kotisohvalle tarjotaan 8 mbps:n teräväpiirtoa!