NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Anna Pohjonen siunattiin haudan lepoonAnna Pohjonen siunattiin haudan lepoon

Anna Pohjonen siunattiin haudan lepoon

20.7.2013 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Anna Pohjonen e. Kotanen siunattiin Kyyjärven kappelissa lauantaina 20.7.2013. Hautauksen jälkeen muistotilaisuutta vietettiin kirkon seurakuntasalissa.

Anna Pohjonen e. Kotanen syntyi 26.11.1927 Hokkalan kylän Lamminahossa, Fanny ja Onni Kotasen perheen lapsena. Hän varttui suuren perheen toiseksi vanhimpana tyttärenä ja joutui ottamaan vastuuta myös kodin hoidosta, johon vanhemmat opastivat. Koulun käytyään hän oli palveluksessa. Naapurista löytyi puoliso Kauko Pohjonen, jonka kanssa Anna vihittiin avioliittoon. Avioliitosta syntyivät lapset: Anita, Arja, Ahti ja Anu. Kaukon kotipaikasta "Pohjolasta" tuli yhteinen koti, jota aluksi suurennettiin ja jatkettiin. Monet kerrat Kauko kotia kohenteli ja peruskorjasi- Vuonna 1968 rakennettiin uusi navetta. Kauko kävi kirvesmiestöissä kodin ulkopuolella ja yhdessä tehtiin maataloustyöt. Anna hoiti perheen, karjan ja toimi Hokkalan koulun keittäjänä. Hän oli luonteeltaan ahkera. Syksyllä hän marjasti kaikkia marjoja ja kasvatti niitä omassa puutarhassa. Hän oli vieraanvarainen. Pohjosen kodissa saivat yksinäiset kulkurit ja myös seurueet yöpaikan. Anna oli oivallinen ruuanlaittaja ja monet sukat ja lapaset hän ehti kutoa. Ne taidot hän oli oppinut lapsuuden kodissa ja palveluksessa ollessaan nuoruuden päivinä. Hän oli seurallinen ja kävi kylässä sekä halusi myös kotiinsa vieraita. Monet seurakunnan tapahtumat Anna järjesti kodissaan. Kauko puoliso kuoli keväällä 2001. Kaukon kuoleman jälkeen Anna eli Hokkalan kodissa. Sairastuttuaan hän asui välillä Kyyjärvellä, josta muutti vielä kotiinsa Hokkalaan. Anita tyttärelleen hän järjesti muistoseurat talvella 2010. Anitan poismeno oli äidille suuri suru. Muutamia aikoja meni kotipaikalla, mutta kunnon heikettyä hän muutti Kyyjärvelle Päivärinteen pienkotiin. Viime joulukuun alussa hän joutui Karstulan sairaalaan, jossa hän nukkui pois 3.7.2013. Annaa jäivät kaipaamaan lapset perheineen, lastenlapset ja lastenlastenlapset sekä muut läheiset.

Siunauksen kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä ja suntio Alpo Noponen. Uusien kellojen soidessa läheiset kantoivat Annan haudan lepoon Kauko puolison viereen. Muistotilaisuudessa puhuivat kirkkoherra ja Annan naapuri Marjatta Uusimäki, joka muisteli Anna Pohjosen elämää. Matti Lipasti lauloi Annan lempivirren ja Anu tytär luki adressit yhdessä poikansa kanssa. Yhdessä laulettiin tuttuja virsiä ja lauluja.