NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Helvi Liuhanen täytti 80 vuotta!Helvi Liuhanen täytti 80 vuotta!

Helvi Liuhanen täytti 80 vuotta!

1.10.2013 Kyyjärven seurakunta/ Riitta Kytölä

Helvi Liuhanen täytti 80 vuotta 24.9. Syntymäpäiviä juhlittiin läheisten kanssa viikonloppuna Helvin kotona.

Helvi Liuhanen (o.s. Tammelin) syntyi Karstulan Kimingillä perheen kolmanneksi vanhimpana lapsena pienviljelijäperheeseen. Helvin jälkeen perheeseen syntyi neljä lasta. Lisäksi kaksi ennen Helviä syntynyttä poikaa kuoli jo ennen Helvin syntymää aivan pieninä. Nyt lapsista on elossa vielä Helvin lisäksi Vilho, Sirkka ja Liisa. Pienviljelijän perheessä opittiin tekemään työtä jo lapsesta asti.

16-vuotiaana Helvi lähti kutomakouluun Helsinkiin. Kutomakurssi siellä kesti vain kuusi viikkoa, jonka jälkeen Helvi pääsi töihin Orimattilaan Kaitilan kutomoon. Oltuaan siellä töissä noin puolitoista vuotta, Helvi lähti Lahteen katselemaan työpaikkaa. Uusi työpaikka löytyi Kutomo ja Neulomo -yrityksestä. Lomilla Helvi kävi tietenkin kotonaan Kimingillä. Kesällä 1952 Helvi tapasi lomalla ollessaan ensimmäisen kerran Veikko Liuhasen. Rakkaus syttyi ja kasvoi kirjeenvaihdon ja lomilla tapaamisten myötä. Marraskuussa 1955 Helvi ja Veikko vihittiin avioliittoon Lahdessa.

Ensimmäinen yhteinen koti oli Jyväskylässä Rantueella. Veikko ajoi silloin Jyväskylä-Kokkola -linjaa. Jyväskylän aikaan perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi, Timo 1956. Muutaman vuoden päästä muutettiin Kyyjärvelle. Veikko ryhtyi ajamaan Koskelan Martin säiliöautoa. Perhe kasvoi, syntyi Heikki vuonna 1958 ja Tiina 1962. Veikko hankki neljä omaa säiliöautoa ja rakennettiin oma talo 1967. Uuteen omaan kotiin syntyi vielä perheen nuorimmaisena Pertti 1970. Tehtiin työtä ja oltiin onnellisia. 90-luvun vaihteessa Veikko luopui säiliöautoista ja Helvi ja Veikko ostivat asunnon Espanjasta. Siellä ehdittiin viettää monta yhteistä talvea. Vietettiin mukavaa aikaa toisten suomalaisten kanssa. Tosin Veikolla oli autot niin veressä, että hän kuulema sielläkin ikävöi autotalliin!

Täällä Suomessa Helvi peri testamentin myötä kotipaikkansa Kimingiltä, ja se oli tärkeä paikka Liuhasille. Siellä Veikko teki usein metsätöitä ja sinne hän myös kuoli aivan yllättäen 11 vuotta sitten. Puolison yllättävä kuolema oli raskas isku Helville. Elämä kuitenkin jatkui lasten, sukulaisten ja ystävien kanssa. Muistot onnellisesta avioliitosta antoivat voimaa ja Taivaan Isä kantoi vaikeinakin päivinä.

Nyt 80-vuotiaana Helvi on iloinen ja tyytyväinen elämäänsä. Hän asuu Veikon kanssa rakentamassaan talossa Tiina-tyttären perheen kanssa. Apu on lähellä, kun sitä tarvitaan. Helvi on kiitollinen kaikesta siunauksesta, mitä on elämänsä aikana saanut kokea. Ja kiitollisuus kaikesta hyvästä onkin juuri siunausta -se, että huomaa, miten hyvin kaikki on! Toivomme Helville onnea ja Taivaan Isän siunausta elämään jatkossakin!