NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaSuomen Punaisen Ristin ystävätoiminta

Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminta

13.11.2013 Eliisa Heiskanen / SPR

Ystävätoiminnan lyhytkurssi Kyyjärvellä maanantai-iltana 11.11.

Punaisen Ristin Kyyjärven osaston Ystävätoiminnan lyhytkurssilla oli 14 iloista ja innokasta osanottajaa. Kouluttajana oli sosiaalipalvelukouluttaja Minna Wacker  Jyväskylästä. Vaikka jokainen osallistuja tunsi toisensa, tutustuimme kuitenkin aluksi toisiimme jalassa olevan kengän avulla: mitä se sinusta kertoo, kuka olet, miten kyseinen kenkä ilmentää sinua. Hauskaa oli!

Minna kertoi lyhyesti Punaisen Ristin syntytarinan ja järjestön periaatteet: inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, ykseys ja yleismaailmallisuus. Sitten siirryimme varsinaiseen asiaan, ystävyystoimintaan. Punaisen Ristin ystävä on tavallinen ihminen, ei saa toiminnasta palkkaa, on vapaaehtoinen, ei kerro eteenpäin salaisuuksia tai muita asioita, tulee paikalle silloin kun sovitaan, ei tuo esiin omaa uskontoa, uskomuksia tai poliittista vakaumusta,on tasa-arvoinen, on hyvä kuuntelija.

Illan mittaan mietimme, millaisia persoonia me itse kukin olemme. Harjoittelimme keskustelijan ja kuuntelijan rooleja: miltä tuntuu keskustella, kun kuuntelija on välinpitämätön tai vähättelevä tai tarkkaavainen. Pohdimme myös erilaisia vaikeita tilanteita vapaaehtoisen ja ystävää tarvitsevan välillä.

Lyhytkurssi antoi hyviä ja kannustavia eväitä Punaisen Ristin ystävänä toimimiseen. Täällä Kyyjärvellä toimii jo 11-12 vapaaehtoisystävää ja nyt saimme ainakin kuusi lisää. Toimimme vanhuksen ystävänä ja kuuntelijana pienkodilla, vanhainkodilla ja kotona asuvien vanhusten luona. Käymme kävelemässä tai luemme lehtiä tai asioimme yhdessä esim. pankissa, kaupassa, kirjastossa sen mukaan, mitä "asiakas"  haluaa. toimintamme on palkatonta, mutta todella palkitsevaa, niin kuin Ritva sen kiteytti.

Ps. Kuvat: Tuula Härkönen