NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Virtuaali(seura)kuntaa ym. eli Mylläreiden syyskokouksen satoaVirtuaali(seura)kuntaa ym. eli Mylläreiden syyskokouksen satoa

Virtuaali(seura)kuntaa ym. eli Mylläreiden syyskokouksen satoa

1.1.2014 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Kyyjärven mediamyllärit ry syyskokousta vietettiin 11.12.13. Harvinainen päivämäärä, joka olisi tiettävästi ollut myös erään edesmenneen kyyjärveläisen 100-vuotispäivä.

Mutta ennen muita höpinöitä:

Kyyjärven mediamyllärit ry:n jäsenmaksu vuodelle 2014 on 15 € ja ennen 22.2.2014 jäsenmaksun maksaneet osallistuvat tabletin arvontaan!  Yhdistyksen hallitus linjaa asian tarkemmin tammikuun kokouksessa, mutta se on varmaa, ettei kyseessä ole ihan mikään tavallinen Asperiini. Koskaan aiemmin ei ole mylläreiden jäsenmaksua korotettu, mutta nyt vuodelta 2006 peräisin olevaan jäsenmaksuun tulee lievä korotus. Toisaalta, hyväksytyn toimintasuunnitelman mukaan luvasssa on myös parempia palveluita ja jäsenetuja. Kautta aikojen yhdistyksen jäsenyyden on saanut 242 jäsentä ja nyt on tarkoitus päivittää jäsenrekisteri ja yhteystiedot kuntoon. Etenkin sähköpostiosoitteet olisivat tarpeen, jotta saadaan uutiskirjeet jakeluun ja jäsenviestintä muutenkin kuntoon. Viitetietoihin kannattaa merkitä nuo yhteystiedot, sillä niitä kysellään joka tapauksessa ensi vuonna.

Päivitettyjä maksulomakkeita saa joulun jälkeen myllyltä ja muista erikseen ilmoitettavista pisteistä sekä todennäköisesti myös perinteisen postin kautta lähestystään. Kyyjärvellä kirjoilla olevat voivat olla yhdistyksen varsinaisia jäseniä ja kaikki muut naapuri- ym. kuntalaiset kannatusjäseniä -yritykset, yhteisöt ja järjestöt mukaanlukien.

Erovuoroiset jatkavat - hallituksen kokoonpano vuodelle 2014

Syykokous valitsi erovuoroisten tilalle samat jäsenet uudelleen. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Erkki Koivisto, jäseninä Anita Collin, Eevaliisa Hakola, Tuula Härkönen, Anne Mäntynen, Jari Lautanen ja Raimo Salo. Varajäseninä Maija Suuniittu ja uutena Sinikka Ylitalo. Hallituksen jäseniä saa ja tulee puistaa - ei tukasta- vaan hihasta, jos on esimerkiksi kehittämisideoita tai muita toimintaan liittyviä asioita mielessä. Yhdistyksen toiminta on monitahoista ja yhtenä tavoitteena on jakaa sektoreita ja vetovastuuta myös hallituksen jäsenille.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio

Syyskokous hyväksyi toimintasuunnitelman ja talousarvion, joka lähentelee sataatuhatta euroa. Liikevaihtotavoite tuntuu isolta, mutta ei mahdottomalta ja mikä parasta, koko potti käytetään lyhentämättömänä sääntöjen mukaiseen yleishyödylliseen toimintaan, yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja mukana olevien toimijoiden näkyvyyden parantamiseen. Henkilöstöä ja rahaa tarvitaan, jotta pyörät pyörivät. Myllyn ovet pidetään auki ja saranat pitäisi saada kulumaan ihan erilailla kuin ennen, tavoitteena on työllistää 1-3 henkilöä ja tarjota harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Yhdistyksellä on ministeriön myöntämä sosiaalisen yrityksen status, mutta mitään konkreettista hyötyä siitä ei valitettavasti ole ollut. Toivottavasti tilanne muuttuu vuonna 2014.

Ison osan potista vievät myös toimitilojen kulut, järjestelmien ja palvelujen ylläpitomaksut, laitteiden uusiminen ja kunnossapito, ohjelmistot ja koneet, suurkuvatulostimen materiaalit ja värit - listaa voi jatkaa tietenkin loputtomasti, mutta tästä huolimatta talousarvio näyttää +10 € vuoden lopulla jos kaikki menee nappiin. 

Uusittu Nopola Newsin versio on vuoden mittaan saanut niin risuja kuin ruusujakin. Nettisivu ei ole koskaan valmis, eikä saa ollaakaan. Ulkoasua ja toimintoja on tarkoitus parantaa, mutta rakenteelliset uudistukset eivät onnistu ilman euroja.

Hankkeet

Toimintasuunnitelmassa on nostettu esiin mm. Mediamyllyn peruskorjaus- ja muutostyöt. Hankeelle haettiin aikanaan rahoitusta Viisarin kautta, mutta ELY-keskuksen ihmeellisestä tulkinnasta johtuen rahoitusta ei saatu. Rahoitusta selvitetään nyt muiden toimijoiden kanssa. Fiksua olisi, jos luokkatilassa pidettävä koulutus- tai muu tilaisuus saataisiin tarvittaessa maailmanlaajuiseen jakeluun lähes sormia napsauttamalla. Vielä fiksumpaa olisi, jos koulutustiloissa olisi omat sosiaalitilat niin miehille, naisille kuin työntekijöillekin omansa.

Virtuaali(seura)kunta -hanketta viedään eteenpäin heti vuoden alusta. Tämähän on siinä mielessä mielenkiintoinen hanke, ettei rahoittajista ole puutetta. Ensi vaiheessa käydään neuvotteluja Kyyjärven seurakunnan kanssa kirkkohallituksen suuntaan, ja jos siellä eivät lämpene, niin huono hanke ei ole Virtuaalikuntakaan. Sitä voidaan kehitellä kuntien, Kuntaliiton ja valtiohallinnon kanssa. Lähidemokratian kehittämisestä ei tosin ole viime kevään jälkeen Helsingin suunnasta kuulunut mitään. Tai vaikka Saarikan, jonka yhtymävaltuuston kokoukset on tavoitteena saada nettiTV:n kautta katsottavaksi ja vieläpä mainosrahoitteisesti. Virtuaaliseuraa voisi puolestaan miettiä Kykyn kanssa tai vaikka tikkaseurojen. Virtuaali(seura)kunnan jäsenistäkään ei ole pulaa, sillä yksinomaan Kyyjärvikytkentäisiä ihmisiä on maailmalla vähintään 10.000 henkeä -1950-luvulta lähtien ukot, akat ja penskat mukaanlukien.

Muutakin hankesuunnittelua tehdään koko vuosi ja ideoita kannattaa käydä esittelemässä myllyllä. Viimeksi Kivijärven - Kannonkosken suunnalta tuli hyvä ehdotus yritysten ja koulujen välisen yhteistyön kehittämisestä. Ideaa viedään eteenpäin mediakasvatushankkeena eri toimijoiden kanssa. YrittäjäTV:tä puolestaan kehitetään Petäjäveden kunnan kanssa ja esimakua saataneen jo tammikuun lopulla. Kannattaa pysyä Online.

Kulttuuriperinnön tallentamista ei ole unohdettu. Toivottavasti kulttuurikävelyt jatkuvat ja Nopola Newsin videoarkistoon ilmestyy vuoden mittaan tallenteita, jolla toivottavasti on merkitystä nyt ja etenkin myöhemmin. Kulttuuriperintö katoaa, mikäli sitä ei tallenneta. Yksi tällainen ja kokonaan eri mittaluokan projekti on veteraanien haastattelujen esittäminen NN:n kautta. Raimo Salolla on nimittäin lähes 300 veteraanin haastattelut tallennettuna. Ainakin osa tästä materiaalista on tarkoitus saada editoitua ja tallennettua Nopola Newsin videoarkiston kautta katsottavaksi. Takavuosien Nopola News Doc -kansandokumentaristien elokuvakilpailu ja Alajärven Luoma-aholla järjestettävä valtakunnallinen kyläelokuvafestivaali puolestaan liippaavat niin läheltä toisiaan, että selkeä yhteistyön paikka. Pj:n kanssa käytiin syksyllä tutustumassa kilpailun satoon ja kuuntelemassa elokuvaohjaaja Markku Pölösen mietteitä.

NettiTV / iptv-lähetyksiä kehitetään. Äkkinäinen luulisi, että valtakunnalliset yritysten suurkaupat eivät vaikuta pienellä paikkakunnalla mitään, mutta PPO-Yhtiöt Oy:n myynti Elisalle tullee vaikuttamaan todennäköisesti LaajakaistaTV:n eli itpv:n kehittämiseen. Erittäin hyvin sujunut pioneerityö tuolla saralla saattaa kokea muutoksia. Mitään estettä ei Mylläreiden puolelta tietenkään ole, etteikö Nopola News voisi näkyä myös ElisaViihteen palveluissa. Hieman vaikea uskoa tuota asiaa vielä tällä syönnillä, mutta onhan tässä vielä kinkku paistamatta ja syömättä. Asiaa kehitellään eteenpäin etenkin Kasenetin kanssa.

Lähetysneuvottelut ovat käynnissä mm. Karstulassä järjestettävien Moottorikelkkojen Enduron EM- ja SM-osakilpailujen ja Viitasaaren Keksintöjen Viikon sekä seurakunnan, Saarikan, Petäjäveden ja monen muun toimijan kanssa. Tarjouksia lähtee kuukausittain, mutta niin pitääkin.

Uusi ja erittäin mielenkiintoinen aluevaltaus liittyy tikkakisojen mahdolliseen lähettämiseen, jolla saattaa olla jopa kansainvälistä kiinnostavuutta. Neuvottelut ovat käynnistymässä ja ne kanavoituvat eteenpäin hallituksen tarkkakätisimmän henkilön toimesta.

Tapahtumat, koulutukset, yleishyödyllinen toiminta

Palkatun henkilöstön lisäksi hallituksen jäsenille on tarkoitus jakaa vastuualueita. Näin on tosin pitänyt tehdä jo yhdistyksen perustamisesta lähtien, mutta toimintavuonna se on tarkoitus laittaa liikkeelle. Yhdistyksen toiminnassa on selkeitä kokonaisuuksia, joita tulee viedä eteenpäin. Yhdistyksen jäsenille järjestettävät palvelut ovat yksi tärkeimmistä, toinen iso kehittämisalue on nimenomaan koulutusluokan käyttöasteen merkittävä nostaminen. Tähän on tarkoitus saada uutta verta ja potkua. Ajan hermolla ollaan. Peruskoulutukset käynnistyvät ja esimerkiksi Tablettikurssi eläkeläisille siintelee näköpiirissä. Erään tilaston mukaan nimittäin tablettitietokoneiden voimakkaimmin kasvava ryhmä on yli 55-vuotiaat miehet. Olikohan nyt Suomessa vai koko maailmassa.

Nopola Newsin 9-v. syntymäpäivää vietetään keväällä 13.5.2014, joka on samalla yhdistyksen kevätkokouksen päivämäärä. Samassa yhteydessä nimetään vuoden Mylläri. Markkinoille ja Kyyjärvi-viikolle osallistutaan tuttuun tapaan.

Helmikuun lopulla käyttöön otetun ja uusitun Nopola Newsin 2.0-version kahden miljoonan sivulatauksen merkkipäivää ei vietetä tässä kuussa erikseen vaikka sekin päivä koitaa, mutta 22.2.2014 kannattaa merkitä jo valmiiksi muistiin. Toki se löytyy jo NN:n tapahtumakalenteristakin. Tuolloin on myllyllä avoimet ovet, Disperiini tai mikä lie tabletti vaihtaa omistajaa ja kyseessä on päivämäärä, jolloin Nopola Newsin 2.0 versio otetiin käyttöön tänä vuonna ja koko NN sai alkunsa Kivirannasta v. 2005. Merkittävä päivämäärä, jolloin myös Matti Lintulahti avasi Mediabloginsa ja OhMyNews aloitti Koreassa vuosia aiemmin.