NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Sopuisasti NopolassaSopuisasti Nopolassa

Sopuisasti Nopolassa

1.10.2014 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Kyyjärven seurakuntavaalit käytiin kolmannen kerran sopuvaalina. Se tarkoittaa, että jätettiin yksi valitsijayhdistyksen ehdokaslista. Siinä oli 15 ehdokasta eli juuri se määrä, joka on Kyyjärven seurakunnan kirkkovaltuuston kokoonpano.

Keväällä monesta suusta kuului: "Nyt järjestetään vaalit, että ihmiset pääsevät äänestämään." Näin olisi tehtykin, jos olisi ollut useita valitsijayhdistyksen ehdokaslistoja ja niissä ehdokkaita. Ei ollut! Kyyjärveläiset ajattelivat viisaasti, miksi äänestää ja panna muutamaa ehdokasta "paremmuusjärjestykseen". Jos järjestetään vaalit pitää olla riittävästi halukkaita ehdokkaita, josta voidaan valita. Demokratia toimii myös sopuvaalissa. Kukaan ei voi nyt sanoa, miksi ei vaalia? Jos minä en suostu ehdokkaaksi, en voi sitä vaatia muiltakaan.

Määräaikaan mennessä palautettiin vain yksi valitsijayhdistyksen ehdokaslista. Se on nimeltään "Kyyjärvi-lista", jonka valitsijayhdistyksen puolesta ovat allekirjoittaneet Johanna Humalajoki ja Ossi Tamminen. Valitsijayhdistyksen allekirjoittajat kertoivat, että muutamat eivät olisi edes suostuneet ehdolle, jos olisi äänestetty. Ehdokaslista on kattava. Sieltä löytyy kyyjärveläisiä naisia seitsemän ja miehiä kahdeksan ja eri ikäisiä. Siellä on kyyjärveläisten eri puolueiden ja herätysliikkeitten edustajia. Ehdokkaina on vai viisi entistä kirkkovaltuutettua. Varajäseniä on nimetty seitsemän. Mielestäni, vaikka äänestys on demokratiassa keskeistä, vielä tärkeämpää on sopuisa mieli. Tällaista mieltä olemme  Kyyjärvellä myös kunnanvaltuustossa tämän syksyn aikana huomanneet. Vaikeat ratkaisut päädyttiin tekemään yksimielisesti, vaikka asioista oltiin tiukastikkin eri mieltä. Pienellä paikkakunnalla ja miksei suuremmallakin paikkakunnalla on tärkeä, että avoimesti voidaan keskustella asioista, mutta päätöksiäkin pitää osata tehdä. Näin on sopuisasti Kyyjärvellä osattu tehdä. Yksi ihminen voi tehdä demokratiasta irvikuvan, kun ei osaa arvostaa enemmistöpäätöksiä. Jatkuva "valitusrumpa" halvaannuttaa asioiden etenemisen. Monesti päätökset ovat kompromisseja. Kaikkien pitää antaa vähän periksi, että yhteinen hyvä toteutuu. Uskon, että näin on tapahtunut viime aikoina Nopolassa. Samoin uskon, että Kyyjärven seurakunta saa hyvän kirkkovaltuuston. Onhan 15 kyyjärveläistä osoittanut mielenkiinnon ja halun hoitaa kotiseurakuntamme asioita. Toivotan heille tulevassa tehtävässään Onnea ja Taivaan Isän siunausta! Samoin kiitän niitä 10 nykyistä kirkkovaltuutettua hienosta työstä kotiseurakuntamme parhaaksi, jotka ovat tehneet tilaa uusille ihmisille. Näiden joukossa on pitkäaikainen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Arvo Ulvo.

Taivaan Isän edessä meidän on aina nöyryytettävä itsemme, oman luontomme on annettava periksi. Jos Herra ei armahda, minä en jaksa. Onneksi Jumala on halunnut sopia syntimme Poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta. Häneen kannattaa uskoa! Usko tuo ilon ja armahtavan mielen myös kanssaihmisiin.

Nopolan pappi