NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kuulumisia vastaanottokeskuksestaKuulumisia vastaanottokeskuksesta

Kuulumisia vastaanottokeskuksesta

20.7.2016 SPR Kyyjärven Vastaanottokeskus/Terttu Niskanen

Tervehdys SPR:n Kyyjärven Vastaanottokeskuksesta. Ramadanin jälkeinen aika on alkanut leppoisasti. Kohta kaikki turvapaikanhakijamme on puhuteltu Maahanmuuttovirastossa ja nyt odotellaan päätöksiä. Kovasti päätökset ovat olleet negatiivisvoittoisia johtuen kiristyneestä maahanmuuttopolitiikasta. Jos henkilö saa negatiivisen päätöksen, hän yleensä valittaa siitä. Valitusprosessiin voi kulua aikaa jopa vuosi. Valitusprosessin aikana henkilö asuu vastaanottokeskuksessa tai sen alaisuudessa. Vielä emme osaa sanoa, kuinka paljon positiivisen turvapaikkapäätöksen saaneita pakolaisia tulee Kyyjärvelle jäämään.

VOK:ssa jatkuu normaali arki päätöksistä riippumatta. Negatiivinen päätös ei vaikuta Maahanmuuttoviraston asettamaan opinto-ja työntekovelvoitteeseen. Talkootöihin osallistuminen on turvapaikanhakijoille vapaaehtoista. He ovat nyt kovasti innostuneita mustikoiden poimimisesta. Talkootöitä voivat tarjota yksityiset henkilöt ja yhteisöt. Talkootöissä ja muissakin vastaanottotoimintaan liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä päivystävään ohjaajaan p. 040 1549410.

Kun vastaanottokeskus paikkakunnalta kohta häviää (näin nyt tuntuu tapahtuvan, halusimmepa tai emme), olisi upeaa, jos joukostamme löytyisi innokkaita vapaaehtoisia toimimaan pakolaisten parissa. Jos Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnassa mukana oleminen kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä Kyyjärven paikallisosastoon. Osasto voisi järjestää resurssiensa mukaan paikkakunnalle jääville maahanmuuttajille erilaista kotoutumista tukevaa toimintaa kuten ystävätoimintaa, kielikerhoja, läksy-helppitoimintaa, retkiä, liikuntaa ym. Tämmöinen toiminta ei synny itsestään, vaan tarvitsee innokkaita tekijöitä :).

Aivan upeaa on ollut huomata, että vapaaehtoisia on löytynyt kuntalaisten joukosta, oli sitten SPR:n toiminta ennestään tuttua tai ei. Kannustankin kaikkia toiminnasta kiinnostuneita liittymään SPR:n jäseniksi (onnistuu helposti netissä), osallistumaan SPR:n tarjoamiin koulutuksiin ja toimimaan erilaisissa tehtävissä. Vapaaehtoisena toimiminen voi parhaimmillaan olla hyvin palkitsevaa ja antoisaa. Kiitokset teille lukuisat vapaaehtoiset, jotka olette jo olleet tukemassa turvapaikanhakijoiden kotoumista Suomeen. Sillä on varmasti pitkäkantoiset vaikutukset.