NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kirjaston ja Celian yhteistyöKirjaston ja Celian yhteistyö

Kirjaston ja Celian yhteistyö

6.9.2016 Kirjasto,Tiina Honkonen

Kirjasto ja Celia vahvistavat yhteistyötään lukemisesteisten palvelemiseksi.

 

Kirjasto ja Celia ovat lisänneet yhteistyötään. Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka toimii osana opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa. Se tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen Celiasta on maksutonta.

Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuden, näön heikentymisen, lihassairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Celian palvelut sopivat myös palveluihin oikeutettujen henkilöiden kanssa toimiville yhteisöille, kuten päiväkodeille, kouluille ja vanhusten palvelutaloille.

Celian äänikirjojen käyttäjäksi voi rekisteröityä kirjastossa. Käyttäjäksi liittyessä ei tarvitse esittää todistusta siitä, että lukeminen on vaikeaa. Oma ilmoitus asiasta riittää, jolloin asiakas on itse vastuussa siitä, että hän noudattaa Celian käyttösääntöjä. Rekisteröityminen onnistuu myös valtakirjalla, jos asiakas itse ei ole kykenevä tulemaan kirjastoon.

Celianet-verkkopalvelusta voi lainata, ladata ja kuunnella äänikirjoja verkon kautta. Mobiililaitteiden käyttäjille on lisäksi maksuton Pratsam Reader- kuuntelusovellus, jolla voi kuunnella Celian äänikirjoja helposti, kun käytössä on esim. iPad, muu tabletti tai älypuhelin. Kirjastosta saat tunnukset näiden palvelujen käyttöön.

Kirjastosta voi lainata myös Celian äänikirjoja. Cd-levyjä voi kuunnella esim. mp3-tiedostoja toistavalla cd-soittimella. Cd-levyjä lainaavat asiakkaat voivat myös saada Daisy-soittimen lainaksi Näkövammaisten liiton Daisy-soitinpalvelusta, josta soitinta anotaan erillisellä hakulomakkeella. Celia ja kirjasto eivät tarjoa laitetta kirjojen kuunteluun. Daisy-formaatti (Digital Accessible Information SYstem) on kansainvälinen saavutettavien kirjojen julkaisustandardi.  Celian äänikirjat ovat ihmisäänellä luettuja digitaalisia äänitallenteita, eli cd-levylle luettuja kirjoja.

Lisää tietoa asiasta saa kirjastosta tai osoitteesta www.celia.fi