NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Koulukeskuksen suunnittelutyöt ja rahoitusneuvottelut jatkuvatKoulukeskuksen suunnittelutyöt ja rahoitusneuvottelut jatkuvat

Koulukeskuksen suunnittelutyöt ja rahoitusneuvottelut jatkuvat

1.9.2016 Kyyjärven kunta / Eero Ylitalo

Kyyjärvellä on lähes kaksi vuotta ollut vireillä koulukeskushanke, jonka tavoitteena on saada opetustoimelle, päivähoidolle ja kirjastolle toimivat ja terveet tilat. Viime toukokuussa kunnanvaltuusto linjasikin, että hanke toteutettaisiin uudisrakennuksena teknisen työn ja kotitalousluokan tiloja lukuun ottamatta. Niihin on suunnitteilla peruskorjaus.

Hankkeen rahoitus on alusta alkaen suunniteltu hoidettavaksi kuntien omistaman Kuntarahoituksen kiinteistöleasingilla, jossa kunta vuokraa tilat 20 vuodeksi ja lunastaa ne sen jälkeen sovitulla jäännösarvolla itselleen. Tällainen menettely on kasvattanut suosiotaan maamme kunnissa. Myös Nopolan kouluhankkeessa Kuntarahoituksen edustaja on ollut mukana koko ajan ja osallistunut mm. kahteen kunnanvaltuuston iltakouluun, jossa hankkeen suunnitelmia ja sen kustannuksia on esitelty valtuutetuille.

Hankkeen toteutussuunnitelma alustavine kustannuslaskelmineen toimitettiin niiden valmistuttua Kuntarahoitukseen arvioitavaksi. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on n. 7,3 milj €. Viime viikon maanantaina saimme Kuntarahoitukselta lisäselvityspyynnön koskien hankkeen kokoa ja toteutusta. Rahoituksessa päättävän arviointiryhmän näkemys oli, että hanke näyttää kunnan kokoon ja taloudelliseen tilanteeseen suhteutettuna kokoluokaltaan sellaiselta, että se mahdollisesti johtaisi kunnan talouden kriisiytymiseen ja siten myös Kuntarahoitukselle muodostuisi hankkeen rahoittamisesta taloudellinen riski. Kunnanvaltuustoa informoitiin tilanteesta sen iltakoulussa 22.8.

Arviointiryhmän mukaan kustannusrakennetta tulee tarkastella kriittisesti ja tehdä myös selvitys, josko esimerkiksi kirjastolle olisi löydettävissä tiloja kunnan nykyisistä kiinteistöistä.

Selvityspyyntöä käsiteltiin kunnanhallituksen nimeämässä neuvotteluryhmässä, joka koostuu kunnan johtoryhmästä ja kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajistosta. Neuvotteluryhmä tekikin sitten ehdotuksen, jossa kirjaston tilat poistettaisiin suunnitelmasta ja sen tilat etsittäisiin nykyisistä kiinteistöistä. Esityksen taustalla on ajatus, että kirjasto siirtyy Touhulan yläkertaan ja Touhulan yläkerran toiminnot puolestaan Rientolan tiloihin. Kuntarahoitukselle jätetyssä esityksessä kokonaistavoitteena on, että leasingsopimuksen kokonaiskustannus saataisiin alenemaan n. 1,3 milj. Tämä edellyttää kunnan omarahoitusosuuden lisäämistä rahastojen realisoinnin avulla.


Koulun ja päiväkodin henkilöstö on torstaina tässä uudessa tilanteessa jatkanut ansiokasta suunnittelutyötään yhdessä pääsuunnittelijan kanssa. Tavoitteena on edelleen, että hankkeen ohjausryhmä hyväksyy omalta osaltaan suunnitelmat 19.9. pidettävässä kokouksessa ja sen jälkeen ne viedään kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.
Kuntarahoituksen päätös rahoitusjärjestelyistä on luvattu toimittaa keskiviikkona 7.9.