NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Maaseudulla rakennetaan valtavasti lisää liikuntapaikkoja – talkootyö ja maaseuturahasto avainasemassaMaaseudulla rakennetaan valtavasti lisää liikuntapaikkoja – talkootyö ja maaseuturahasto avainasemassa

Maaseudulla rakennetaan valtavasti lisää liikuntapaikkoja – talkootyö ja maaseuturahasto avainasemassa

1.10.2018 Juttuvinkki /Kyyjärven mediamyllärit ry / Veikko Huumarkangas

Paikallisen kehittämisen Leader-ryhmät ovat osaltaan ratkaisemassa liian vähäisen liikunnan mukanaan tuomia ongelmia. Koko Suomessa syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa maaseudulle. Leader-rahoituksen ja maaseudun asukkaiden talkootyön ansiosta on syntynyt liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita.

Keski-Suomessa Leader-ryhmien myöntämän maaseuturahoituksen avulla on mm. parannettu Hankasalmella ja Konnevedellä sijaitsevan luontoretkeilykohde Häähninmäen retkeilymahdollisuuksia. Viitasaarelle on rakennettu Ilmolahden ampumarata, joka houkuttelee alueelle ampumaharjoittelijoita ja -kilpailijoita kauempaakin. Uuraisilla kannustetaan ihmisiä liikkumaan sinne rakennetuissa viihtyisässä Leinikinpuistossa ja Petäjävedellä puolestaan neljässä uudessa virikepuistossa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa jopa 400 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla liikkumisen mahdollisuuksia. Leader-ryhmät toimivat asukkaiden toteuttamien liikuntapaikkojen rahoittajina yhdessä kuntien ja valtion kanssa. Rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja.

Leader-rahoitus, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahasta, on tuonut vuodesta 2014 yli 30 miljoonan euron panoksen suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Leader-rahoituksella toteutetut kohteet ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja ne toteutetaan yleensä osin talkoovoimin. Ne mahdollistavat liikunnallisen tekemisen paitsi alueen asukkaille, myös vetävät puoleensa liikkujia lähikaupungeista.

Rahoitus perustuu aina siihen, että paikalliset ovat päättäneet, miten aluetta halutaan kehittää. Silloin voidaan olla varmoja, että hankkeet vastaavat alueen tarpeeseen, sanoo maaseutuylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä.

Leader-rahoituksen saaminen edellyttää yhdistyksiltä usein talkootyötä, joka lasketaan osaksi hankkeen yksityistä rahoitusta. Leader-rahoitetut hankkeet ovat myös kustannustehokkaita, sillä asukkaat antavat oman työpanoksensa yhteiseen hyvään.

Leader-rahoituksella syntyneet liikunta- ja harrastuspaikat ovat yleensä kaikkien asukkaiden käytössä. Seurat ja yhdistykset vuokraavat hankkeilla toteutettuja tilojaan halukkaille.

Tutustu rahoitettuihin harraste- ja liikuntapaikkoihin Keski-Suomessa http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/hankerekisteri

 

Lisätiedot:

Leader JyväsRiihi, Pirjo Ikäheimonen p. 040 868 1113

Leader Maaseutukehitys, Tiina Seppälä p. 040 755 5115

Leader Vesuri-ryhmä, Raisa Saarilahti-Kulju p. 050 324 1144

Leader Viisari, Marja Salonen p. 0400 418 055

 

Jenni Tiainen

Tiedottaja

Sykettä-viestintähanke / Leader Keski-Suomi

044 988 2154

jenni.tiainen@jyvasriihi.fi

Sepänkatu 4, 40100 Jyväskylä

 

Tilaa Keski-Suomen maaseudun uutiskirje!

www.keskisuomenmaaseutu.fi

www.facebook.com/keski-suomenmaaseutu

www.instagram.com/keskisuomenmaaseutu/

Youtube: Keski-Suomen maaseutu