NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kirjailija kiertueella - yleisön pyynnöstä: Tapani Heinonen!Kirjailija kiertueella - yleisön pyynnöstä: Tapani Heinonen!

Kirjailija kiertueella - yleisön pyynnöstä: Tapani Heinonen!

5.11.2019 Neljän koon tarinatalkoot Irma Hirsjärvi

Ihmissuhteiden kuvaaja – Tapani Heinonen

Niille, joilta kirjailija Tapani Heinosen viimevuotinen kirjailijavierailuvierailu Karstulassa meni ohi, tässä ilosanoma: marraskuun aikana tulossa on Tapani Heinosen kiertue Kyyjärvellä, Kivijärvellä ja Kannonkosella. Julkaisemme tässä Neljän Koon tarinatalkoiden karstulalaisen kirjoittajan, Pertti Laakkosen tunteita kirjailijan töistä.


Kirjailija Tapani Heinonen on koulutukseltaan psykologi, ja sen huomaa kirjojen taitavasti rakennetuissa henkilöhahmoissa, jotka elävät omaa maalaiselämäänsä omassa kontekstissaan, elinympäristössään, vielä muutettuaan kaupunkiin. Pitää paikkansa toteamus, että vaikka on lähtenyt maalta, niin kuitenkaan maaseutu ei ole lähtenyt henkilöistä. Kirjoissa elävät maalaistoiminnot äänineen ja tuoksuinen ja jopa hajuineen. Miltä tuntuu olla isän poika tai pojan isä? Sodan jälkeisessä elämässä ei ehditty paljoa hempeillä. Oli selvittävä ja jäätävä henkiin. Työtä oli opittava tekemään. Ei äitikään ehtinyt ottaa syliin, kun oli kaikki talon työt. Karjakin. Se hellyys ja huolenpito oli tarjolla ruokapöydässä, saunassa ja kalassakin.

Heinosen esikoisteos Omaiset, 1991, on kustannusyhtiö Atenan kustantama novellikokoelma. Se on aitoa maaseudun kuvausta nuoren pojan silmin. Pojan mopo on jo starttaamassa kohti kaupunkia, taakse jäävät peltotyöt perintötilalla, kun suuri muutto vetää kaupunkiin. Tarina jatkuu oman itsensä löytämisenä toisessa kirjassa Reunalla (Minerva 2012). Kirjan nimi viittaa intertekstuaalisesti Salingerin Sieppari ruispellossa -kirjaan.

Avoin kerronta tavoittaa suorastaan vereslihan. Kolmannessa kirjassa Kuka heilutti pesäpuuta (Minerva 2015) ollaan jo kaupungissa, mutta mieli ja opitut roolit ovat vielä maaseudulta. Sympatiaa löytyy niin erilaisille nais- kuin miesmalleille, eikä heitä voi olla rakastamatta. Viimeisimmän teoksensa Ja satakieli lauloi Fellmanin pellolla (Minerva 2018) kirjailija itse nostaa pääteoksekseen. Siinä näkyy vahva kirjailijan taustatutkimus. Teoksessa on yhteiskunnallista syvyyttä, samaa kipua kuin ensimmäisissä kirjoissa, mutta nyt tämä haava on koko kansakunnan lihassa, kun käsitellään vuoden 1918 kovia aikoja tapahtumien sadan vuoden takaa. Kirjan lopussa löytyy kuitenkin eheys. 

Tapani Heinonen vierailee Kannonkosken kirjastossa 4.11., Kyyjärven kirjastossa 5.11. ja Kivijärven kirjastossa 18.11.2019. Kaikki tilaisuudet alkavat klo 18. Kirjailijavierailut ovat maksuttomia ja avoinna kaikille. Tervetuloa kirjalisuuden henkevään ja syvälliseen piiriin!

Tapahtuma on osa Neljän Koon tarinatalkoiden tapahtumaketjua.