NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kirjoja, kirjoja, kirjoja - Jyväskylän kirjamessut alkoivatKirjoja, kirjoja, kirjoja - Jyväskylän kirjamessut alkoivat

Kirjoja, kirjoja, kirjoja - Jyväskylän kirjamessut alkoivat

22.11.2019 Neljän koon tarinatalkoot Irma Hirsjärvi

Kirjamessujen kanssa sopivat hyvin viini ja ruoka. Paikalla on hieno kattaus maamme kärkikirjailijoita. Sofi Oksasen, Raija Orasen, Risto Isomäen, Tapani Baggen ja Olli Jalosen lisäksi paikalla on myös keskisuomalaisia kirjailijoita, kuten Markku Ropponen, Pirjo Hassinen ja Tapani Kiminkinen.

Kolmen vuoden tauon jälkeen keskisuomalaisia hemmotellaan taas kirjamessuilla. Jyväskylän messukeskuksessa järjestettävien kirjamessujen yhteydessä kulttuurinnälkäiset saavat myös muuta ravintoa, sillä samassa paikassa saa nauttia myös viini- ja ruokamessuista. Kirjamessujen pääjärjestäjä Iida Siimes Rosebud-kustantamosta vakuuttaa, että nautinto on tasapainossa.

- Olemme saaneet Jyväskylään huippuhienon ohjelman. Kirjailijaesittelyiden lisäksi on keskusteluja ja paneeleja, ja lastenkirjallisuusohjelma on kerrassaan maukas, kertoo Iida Siimes.

Messuilla tavataan muun muassa Sofi Oksasen, Raija Orasen, Risto Isomäen, Tapani Baggen ja Olli Jalosen lisäksi myös keskisuomalaisia kirjailijoita. Paikalla ovat esimerkiksi Markku Ropponen, Pirjo Hassinen ja Tapani Kiminkinen.

Haastattelijoina on kulttuuriväkeä, vaikuttajia ja kirjallisia aktiiveja, kuten Karstulan, Kannonkosken, Kyyjärven ja Kivijärven alueen Neljän Koon tarinatalkoot-projektin vetäjä Irma Hirsjärvi. Hänet tapaa perjantaina Minna Canth-paneelissa kääntäjä Kersti Juvan ja kirjailija Elina Hirvosen kanssa, lauantaina puhuttamassa Raija Orasta tämän Mauno Koivisto-romaanista sekä sunnuntaina haastattelemassa J.P. Koskista tämän amerikansuomalaisten Neuvosto-Karjalaan muuttaneiden ihmisten kohtaloa käsittelevästä romaanistaan.

- Näiden kirjamessujen tulisi olla jokavuotiset, onhan kyseessä suomenkielisen kirjallisuuden, opetuksen ja julkaisemisen kehittymisen kannalta tärkeä maakunta - unohtamatta Saarijärven osuutta kielemme kehityksessä. Keski-Suomi on kielten kohtauspaikka ja oman suomenkielemme ja kirjallisuuden syntyvuosien kannalta keskeinen alue, toteaa Hirsjärvi.

Kuluneen viikon aikana Neljän Koon tarinatalkoiden kautta järjetettiin Karstulassa, Kyyjärvellä ja Kivijärvellä Tapani Heinosen ja Jyri Vartiaisen kirjailijavierailut kirjastoissa. Yleisömäärä oli ilahduttava.

- Nyt kannattaa samaan vauhtiin lähteä messuille tapaamaan muitakin kirjailijoita, kehottaa Irma Hirsjärvi.

Lisätietoja messuista: www.kirjaruokaviini.fi