NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Yhdistystysten puheenjohtajat Reijo Ruuska ja Toivo Poikonen
Metsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi aloittaa vuoden 2014 alustaMetsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi aloittaa vuoden 2014 alusta

Metsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi aloittaa vuoden 2014 alusta

1.11.2013 Kyyjärven metsänhoitoyhdistys Jukka Kainulainen

Kyyjärven metsänhoitoyhdistyksen ja Metsänhoitoyhdistys Karstulan valtuustot päättivät perjantain kokouksissaan yhdistyä hallitusten esittämän aiesopimuksen mukaisesti Metsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi ry:ksi. Uusi yhdistys aloittaa 1.1.2014. Uudessa metsänhoitoyhdistyksessä on noin 1850 metsänomistajaa ja heillä reilut 69000 ha metsää. Yhdistys toimii Kyyjärven ja Karstulan kuntien alueella. Yhdistymisellä varaudutaan metsänhoitoyhdistyslain muuttumisen aiheuttamaan lakisääteisen metsänhoitomaksun poistumiseen vuonna 2015. Isommalla yksiköllä on paremmat mahdollisuudet kehittää metsänomistajia palvelevaa liiketoimintaa.

 

Metsänhoitoyhdistys Karstula ja Kyyjärvi ovat metsänomistajien palvelun ja edunvalvonnan turvaamiseksi ja tehostamiseksi nähneet välttämättömäksi yhdistää voimavarat ja resurssit sekä organisaatiot. Yhdistymisessä Metsänhoitoyhdistys Karstula liittyy Metsänhoitoyhdistys Kyyjärveen, joka muuttaa sääntönsä ja nimensä. Yhdistymisen tavoitteena on erityisesti metsänomistajien kokonaisvaltaisemman palvelun kehittäminen ja turvaaminen tarjoamalla alueen metsänomistajille entistä laadukkaampia ja monipuolisempia sekä kustannustehokkaampia palveluita kilpailukyisellä hintatasolla. Tavoitteena on myös lisätä metsänhoitoyhdistyksen puu- ja energiapuukaupallista painoarvoa puun hintatason turvaamiseksi ja parantamiseksi.

Tehokkaampi, monipuolisempi ja kookkaampi metsänhoitoyhdistys pystyy toimimaan paremmin ja varmemmin myös taloudellisesti haastavina aikoina vakaan taloudellisen tilanteensa turvin. Uusi metsänhoitoyhdistys säilyttää ja korostaa aitoa kilpailutilanteen yläpitämistä puu- ja energiapuumarkkinoilla kohtelemalla tasapuolisesti kaikkia puunostajia ja puunkorjaajia.

Metsänhoitoyhdistyksen kokoa suurentamalla mahdollistetaan palveluiden kehittäminen ja monipuolistaminen muuttuvan metsänomistajakunnan tarpeita vastaaviksi. Samalla mahdollistetaan metsänhoitoyhdistyksen organisoituminen syvällisempää erityisosaamista vaativiin palveluihin metsänomistajien lähtökohdista.

Uuden metsänhoitoyhdistyksen nimi on Metsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi ry ja sen kotipaikka on Kyyjärven kunta. Uuden metsänhoitoyhdistyksen säännöt sekä vaali- ja äänestysjärjestyksen hyväksyi yhdistettyjen valtuustojen kokous ensimmäisessä kokouksessaan 25.10.2013 aiesopimuksen mukaisesti.

Hallinto

Korkeinta päätösvaltaa käyttää postiäänestyksellä valittu valtuusto. Yhdistymisvaiheessa korkeimpana päättävänä elimenä toimii yhdistyvien metsänhoitoyhdistysten valtuustoista muodostettu yhdistetty valtuusto. Yhdistetty valtuusto toimii siihen saakka, kunnes seuraavissa vaaleissa valittu valtuusto aloittaa toimintansa vuonna 2017. Yhdistetylle valtuustolle tuodaan tiedoksi kummankin metsänhoitoyhdistyksen toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuodelta 2013 uuden metsänhoitoyhdistyksen vuosikokouksessa keväällä 2014. Seuraavissa vaaleissa valtuustoon valitaan 25 jäsentä ja 9 varajäsentä, jotka eivät ole henkilökohtaisia. Vaalipiirijakoa ei käytetä. Hallituksen varsinaisen jäsenen sijaan valtuutetuksi tulee varavaltuutettu.

Metsänhoitoyhdistysten yhdistetty valtuusto valitsi ensimmäisessä kokouksessaan sääntöjen ja aiesopimuksen mukaisesti työryhmän, joka valmistelee uuden metsänhoitoyhdistyksen toimintaa vuoden 2013 loppuun asti ja jatkaa vuoden vaihteen jälkeen uuden metsänhoitoyhdistyksen hallituksena. Työryhmä tekee tarvittavat yhteiset toimet purkautuvan metsänhoitoyhdistyksen toiminnan päättämiseksi. Uuden hallituksen jäsenet toimivat myös selvitysmiehinä ja purkautuvan metsänhoitoyhdistyksen edustajina loppukokouksessa, jossa hyväksytään mm. purkautuvan metsänhoitoyhdistyksen toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2013. Uuden metsänhoitoyhdistyksen hallituksessa/työryhmässä on 7 jäsentä - 4 Karstulasta ja 3 Kyyjärveltä.

Metsänhoitoyhdistys Karstulasta uuteen hallitukseen valittiin Toivo Poikosen, Elina Ikkala, Juha Kallio ja Tapani Sauranen. Kyyjärven edustajiksi valittiin Reijo Ruuska, Raimo Tamminen ja Juha Tikkanen. Tämä uusi valittava hallitus toimii vuoden 2013 loppuun saakka toimintaa valmistelevana työryhmänä yhdistetyn valtuuston sille antamilla hallituksen omaisilla valtuuksilla. Työryhmä valitsee uuden metsänhoitoyhdistyksen toimivan johdon, valmistelee muuta toiminnan aloittamista ja valitsee keskuudestaan puheenjohtajiston. Työryhmä jatkaa uuden metsänhoitoyhdistyksen varsinaisena hallituksena välittömästi, kun uuden metsänhoitoyhdistyksen toiminta alkaa 01.01.2014.

Toimistot ja henkilöstö

Alueen tasapainoisen kehittämisen ja metsänomistajien tasavertaisen palvelun turvaamiseksi kummallakin metsänhoitoyhdistyksellä on nykyisin toimistot omassa kunnassaan. Nykyiset toimistot säilyvät yhdistymisvaiheessa ennallaan. Uuden metsänhoitoyhdistyksen päätoimisto sijaitsee Karstulassa.

Toimihenkilöille ja työntekijöille annetaan mahdollisuus siirtyä yhdistymisvaiheessa uuden metsänhoitoyhdistyksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Henkilöiden ja erikoisosaamisalueiden valinnan tekee yhdistetyn valtuuston valitsema työryhmä. Toiminnanjohtajan paikka laitetaan auki sisäiseen hakuun. Sisäinen haku päättyy 8.11.2013, jolloin työryhmä kokoontuu päättämän jatkotoimista. Tarvittaessa henkilöstövalinnoissa voidaan turvautua avoimeen hakumenettelyyn. Toimintojen uudelleen organisointi voi edellyttää osalle henkilöstöä tehtävä- ja toimenkuvamuutoksia sekä erityisosaamisalueiden nimittämisiä.

Käytännön toimia

Purkautuvan metsänhoitoyhdistyksen varat ja velat luovutetaan metsänhoitoyhdistysten sääntöjen ja säädösten edellyttämällä tavalla uudelle toimintaa jatkavalle metsänhoitoyhdistykselle. Yhdistymisessä ei tehdä varallisuuksien tasoittamista, koska varallisuuserojen ei ole katsottu olevan merkittäviä eikä uuden metsänhoitoyhdistyksen toimintaedellytyksiä haluta heikentää varallisuuksien tasoittamisella. Nettovarallisuuksista on tehty laskelmat vuoden 2012 tilinpäätöksiin perustuen. Yhdistyvien metsänhoitoyhdistysten metsänomistajat siirtyvät toimintaa jatkavan metsänhoitoyhdistyksen jäseniksi.

Työryhmä vastaa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta vuodelle 2014 ja esittelee ne yhdistetylle valtuustolle syyskokouksessa joulukuussa 2013. Yhdistetty valtuusto käsittelee ja hyväksyy toimintasuunnitelman ja talousarvion muiden sääntömääräisten syyskokousasioiden yhteydessä.

Metsänhoitoyhdistys Karstulan purkautuminen tapahtuu 31.12.2013, jolloin sen toiminta loppuu. Nykyisten metsänhoitoyhdistysten hallinto toimii normaalisti kuluvan vuoden loppuun saakka, lukuun ottamatta valtuustojen syyskokouksia, jonka korvaa yhdistetyn valtuuston syyskokous.

Uuden metsänhoitoyhdistyksen toiminta alkaa 01.01.2014.