NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
GOCE:n romut kyyjärveläisten niskaan maanantaina? - siinäpä kysymysGOCE:n romut kyyjärveläisten niskaan maanantaina? - siinäpä kysymys

GOCE:n romut kyyjärveläisten niskaan maanantaina? - siinäpä kysymys

9.11.2013 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Eipä taida tullakaan!

Sunnuntai 10.11.2013

GOCE:n reittitiedot päivttyneet, tarkista uusi reitti palvelimelta www.n2yo.com

***************************

Lauantai 9.10.2013

Satelliitin reitti kulkee Oikarin yli maanantaina klo 8:51 - jos tuo romu nyt taivaalla siihen saakka pysyy! Lentoreitti vihreällä, joten Pentinnimessä ainakin kannattaa pitää kypärä tai kattila päässä.

Siskonmies soitteli tässä taannoin ja kysyi, että eikös Kyyjärvi satu Kemijärvi - Hanko akselille? No, eipä maantieto Ruuskan Judithin eikä monen muunkaan opettajan tunneilla aikanaan niin paljon kiinnostanut, että olisin osannut suoralta kädeltä vastauksen antaa. Mutta nykypäivänä paikkatieto kiinnostaa eri tavalla varmaan muitakin kuin minua, kun on Google Mapsit, satelliitti- ja hybridikartat sekä monenlaiset muut palvelut reaaliajassa nähtävissä.

Kysymys nimittäin liittyi maahan putoavan GOCE-satelliitin lentoreitteihin. Toki olin jo aiemmin jostain uutislähetyksistä kuullut, että kyseisestä tuhannen kilon murikasta on polttoaine loppunut, se putoaa maahan ja lentoreitti kulkee Suomen yli vieläpä pari kertaa vuorokaudessa. Mihinkään paniikkiin ei ole syytä, sillä asiantuntijoiden mukaan murikka ei tule maahan kokonaisena vaan se tuhoutuu ilmakehään tullessaan.

Siitä sitten nettiin tietoa etsimään. Googlelle löytyi Iltasanomien juttu ja edelleen linkin kautta karttapalvelimelle, josta muidenkin satelliittien lentoreitit löytyvät. Palvelin löytyy osoitteesta www.n2yo.com ja sieltä kun valitsee GOCE:n ja valikosta 5 day predictions ja edelleen Show all passes ja sieltä edelleen päivämäärä ja kellonajan mukaan Details. Palvelin antaa tiedot kyselijän ip-osoitteen perusteella, joten yksityiskohtaisempia ohjeita ei voi antaa. Hieno palvelu kuitenkin.

Tänä aamuna kahdeksan maissa satelliitti pyyhkäisi Kiminginjärven ja Kieräperän yli eikä kovin pitkään maanantaiaamunakaan kärsi haukotella, sillä satelliitin (tai maan tai minkä lie) vauhti on niin kova että 11.11 klo 8.50 se on pohjoisessa Kemijärven kohdalla, 8.51 Kyyjärvellä ja 8.52 jo Kuresaaressa Virossa - Tampere ja muutama muu paikka siinä välissä sikäli mikäli ei ole alas tuota ennen tullut. Eli saattaa siellä Parturi Helenan mökin kattokin kolista Kuresaaressa, jos tuolloin ilmakehään tulee.

Ei muuta kuin kuulostellaan uutisia ja tähyillään taivaalle maanantai-aamuna! Harmi, kun ei ole valokuituverkko vielä käytössä niin olisi viety kamera kuvaamaan livenä.