NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Katsaus vuoteen 2013 liikuntatoimen näkökulmastaKatsaus vuoteen 2013 liikuntatoimen näkökulmasta

Katsaus vuoteen 2013 liikuntatoimen näkökulmasta

20.12.2013 Kyyjärven kunta/Liikuntatoimi/Niklas Vuorenmäki

Vuosi 2013 alkaa olla lopuillaan ja nyt olisi paikallaan käydä nopea pikakelaus kuluneen vuoden edesottamuksista.

Alkuvuoteen kuului kiekkokoulua, alkeisluistelukoulua ja muuta talviliikuntaan painottuvia liikuntamuotoja ja tapahtumia.

Kyyjärveä hiihdettiin myös ympäri vuotuisen ympärihiihto tapahtuman merkeissä.

Kesän lähestyessä Perho - Kyyjärvi pyöräilykampanja innosti kaivamaan pyörät talvisäilöstä maantien äärelle.

Uimakoulut toivat loistavia oppimisen tuloksia ja on itsekin ohjaajana todella palkitsevaa nähdä lasten nopea kehitys räpiköivästä myyrästä, sulavaliikkeiseen saukkoon! ;)

Yleisurheilukoulut saatiin kesällä pyörimään yhteistyössä Kyvyn kanssa ja siellä myös laadukkaalla opetuksen suunnittelulla ja hyvällä yhteishengellä saadaan kovia tuloksia aikaiseksi, näkyiväthän tulokset koulujen välisissä yleisurheilu kilpailuissakin.

Lasten kohdalla liikunnan riemu ja kipinän syttyminen liikuntaan on kuitenkin aina valokeilassa.

Kesän ehdoton kohokohta oli yhdessä Kyvyn kanssa järjestetty lasten KyySport päiväleiri. KyySport päiväleiri oli taas osoitus siitä, mitä hyvällä suunnittelulla, lasten näkökulma edellä suunniteltu sisältö sekä yhteistyöllä saadaan aikaiseksi! Leiriltä taltioitu DVD lämmittää mieltä vielä vuosienkin jälkeen. Kiitos vielä leiristä Jarkolle (ohjaajakolleega), lapsille sekä lasten vanhemmille! :)

Toiminnallisen harjoittelun muoto, kahvakuulailu saatiin käytiin kesän mittaan lukuisten pyyntöjen jälkeen. Todella tehokasta ja mielekästä reeniä vedettiin (pääosin naisten kanssa) ihan viimeviikkoon asti. Osallistuja määrä kesällä oli todella suuri Kyyjärven mittapuulla ja oli positiivista kuinka paljon sillä saatiin aktivoitua ihmisiä liikkumaan.

Katusählyturnaus pelattiin Kyyjärven markkinoiden aikaan. Mukava tapahtuma, jossa oli rento meininki ja pelin henki oli läsnä. Toivottavasti saadaan ensi kesänä hieman enemmän osallistujia turnaukseen!

Kyyjärven yleisurheilukenttä kasvoi keskikesästä melkein pajua, mutta hätään riensi Kyyjärven Kyvyn järjestämä talkoo porukka. Kiitos vielä talkooporukalle. Ol' meillä nyt hyvät paanat!

Kyyjärvellä on todella aktiivisia eläkeläisjärjestöjä ja vanhusten viikkoon panostettiin jälleen. Tämänvuotinen teema "Hyviä Vuosia" herätti itseni siihen, että ikääntyvän väestön liikunnallisten peruspalveluiden laatuun ja tarjontaan tulee panostaa paljon. Viikon aikana järjestettiin liikunnan ja muistiasioita yhdistävä tapahtuma yhdessä K-S muisiliiton kanssa, terkut Enni Leppäselle!

Liikuntapalveluiden kehittämiskysely toteutettiin syys-marraskuun aikana. Vataukset odottavat edelleen vielä tulkitsijaansa. Pyrin saamaan vastaukset analysoitua ja kirjattua tammikuun aikana. Tuloksista tulee raportti myös yleiseen jakoon tänne Newsiin.

Kuntosaliohjaukset polkaistiin käyntiin loppusyksystä. Tarjontaa oli niin miehille, naisille kuin senioreille. Miehet loistivat tuttuun tapaan poissaolollaan, joten homma lyötiin jäihin heidän osalta. Muutoin kuntosalitoiminta on ollut todella hedelmällistä. Senioreiden jalkaprässi tuloksista kulkee kovia huhuja kylillä, pitävätkö ne paikkansa? Vastaus on Kyllä, todella hurjan luokan kehitystä saatiin 1 ainoalla harjoittelukerralla viikossa. Tuloksellisuuden takeena oli niinkin salainen resepti, kuin SÄÄNNÖLLISYYS! Muutamia tuloksia mainitakseni:

Penkkipunnerrus: Alussa valtaosa ei jaksanut nostaa tankoa yhtään kertaa omin voimin -> 20 kg 15 kertaa. Huikeaa!

Jalkaprässi 30 kg 12 kertaa -> 100 kg 15 kertaa. Ts. osa harjoittelijoista NELINKERTAISTI voimatasonsa.

Molemmat liikkeet antavat hyvän poikkileikkauskuvan koko kehon yleisestä voimatason ja lihaskunnon merkittävästä kohentumisesta.

Viimeisimpänä vuoden edesottamuksista on jäänyt mieleen miesten toiminnallinen kuntopiiri. Todella kovia anaerobisia hapottavia hetkiä olen saanut näiden äijänköriläiden kanssa viettää. Erään kuntoilijan mietteitä siteeraten: "Saa tulla kokkeilemaan"

Lisäksi vuoteen mahtuu lukuisia muita liikunnan hetkiä ja tapahtumia, mutta tässäpä nämä mitkä jääneet päällimmäisenä mieleen.

 

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille teille kuntalaisille, kenen kanssa olen saanut viettää liikunnallisia hetkiä.

Koen, että minä olen välikätenä asiakkaan ja terveyden edistämisen välissä.

Lopuksi haluan vielä onnitella kaikkia, jotka ovat onnistuneet vuoden 2013 liikuntatavoitteessaan ja epäonnistuneille, onhan päivä vielä huomennakin.

 

Vuoden vaihteen alla on hyvä miettiä ensi vuoden liikuntatavoitteita. On mielestäni kansalaisvelvollisuus, että kaikilla tulisi olla liikuntatavoite! Muistakaa, että poikkeukselliset asenteet luovat poikkeuksellisia tuloksia!

Hyvä liikuntatavoite on: 

Konkreettinen (esim. kg puntarissa tai tangossa, hölkkä lenkki aika jne.)

Aikaan sidottu (milloin tavoite saavutetaan esim. juhannukseen mennessä)

Realistinen, mutta ei liian helposti saavutettava!

 

Kinkun täyteistä joulua ja riehakasta uutta vuotta toivoo

Kyyjärven kunta

Liikuntatoimi

Niklas Vuorenmäki