NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kyyjärvi-viikkolta löytyy jokaiselle jotakinKyyjärvi-viikkolta löytyy jokaiselle jotakin

Kyyjärvi-viikkolta löytyy jokaiselle jotakin

7.7.2014 Kyyjärven kunta / Aaro Toppinen

Kyyjärvi-viikkoa vietetään 14.7.-20.7. Päivän tai pari tai yhden illan tapahtumia on tätä nykyä joka kylässä, mutta Kaustista lukuunottamatta hyvin harvassa kunnassa pystytään järjestämään näinkin mittavasti ohjelmatarjontaa koko viikoksi. Kiitokset jo etukäteen kaikille tapahtumia järjestäville tahoille.

Tyyliin jokaiselle jotakin on luvassa koko viikoksi ja vauhti ei kun kiihtyy viikonloppua kohti. Vai mitä arvelette, sillä maanantaina betsethölkätään, keskiviikkona historiakävellään, torstaina vedetään vähän henkeä ja Mennään onneksi bussilla, mutta sitten jo perjantaina taas villiviinirokataan. Lauantaina ihmetellään maailman menoa markkinoilla, tavataan tuttuja ja illalla lauletaan hengellisiä tai rokataan. Sunnuntaille on luvassa rauhallisen menon lisäksi liikunnallista tarjontaa Kyyjärvi DiskGolfPark avajaisten merkeissä ja nähtäväksi myös jää suoko Ahti antejaan.

Viikko käynnistyy maanantaina 14.7 klo 18.00 Betset-hölkän merkeissä. Tapahtumalla on jo muutaman vuoden perinteet ja siitä onkin muodostunut sopiva liikunnallinen Kyyjärvi-viikon avaustapahtuma. Nopola News tietää kertoa, että viime vuonna lyötiin tapahtuman osallistujaennätys. Ennätyksen rikkominen on tietenkin myös tämän vuoden tavoite, mutta pääasia on liikkuminen omaan tahtiin. NettiTV on tuttuun tapaan paikalla ja välittää tunnelmat maailman ääriin. Vuosien saatossa tapahtumaan on osallistunut lukuisia kuuluisuuksia - takavuosina mm. MM-hiihtäjä Matti Heikkinen ja viime vuonna kuvissa vilahteli itse Batman. Vielä tässä vaiheessa on täysi arvoitus ketä paikalle ilmaantuu, mutta juontaja Suvi Kantonen varmaan noukkii haastatteluun parhaat päältä. Ja vaikka tapahtuma on hölkkä niin kävelläkin saa ja rupatella tutussa seurassa. Järjestelyissä mukana Betset Oy, Kyyjärven Kyky ja nettiTV tuotannosta vastaava Kyyjärven mediamyllärit ry.

Tiistaina 15.7 vietetään perinteistä puutarhapäivää klo 10.00 alkaen Peuralinnassa Vuokko ja Jouko Huumarkankaan maatilalla.
Tässä navigointiohje: Peuralinnaan pääsee joko Kokkolan tai Vaasan pikitieltä. Peuralinnaan johtavalta tieltä käännytään - tulosuunnasta riippuen joko oikealle tai vasemmalle - mutta kuitenkin Huumarkankaantielle. Osoitenumeroa en muista, mutta jatka Huumarkankaantietä suoraan eteenpäin ja taatusti huomaat kun olet saapunut kohteeseen. Ensikertalaisilla ensimmäinen kommentti on yleensä: Oho! Tilan isännän ja emännän lisäksi puutarhapäivää järjestämässä kunnan kulttuuritoimi.

Yleisön pyynnöstä ja paremman sään toivossa historiakävellään keskiviikkona nykyisestä Rientolasta (entiseltä maamiesseuran ja vielä entisemmältä suojeluskunnantalolta) Könkkälänmäelle eli nykyiselle kirkonmäelle. Keväällä tosi kylmässä säässä suoritettu kenraaliharjoitus kävellään nyt finaaliin vähän tiiviimmässä aikatalussa. Tuolle vajaan kilometrin matkalle mahtuu yllättävän paljon mielenkiintoista kylän historiaa ja tapahtumia. Yrityselämää unohtamatta, sillä tuolla alueella on toiminut mm. autokoulu, korjaamo, kuljetuspaveluita, kemikaaliokauppa, verhoomo, huonekaluliike, sekatavarakauppa, meijeri, parturi, terveystalo ja poliisin palvelupiste. Jostain kumman syystä tulee mieleen laulu Oi niitä aikoja. Hengellistäkin tarjontaa mahtui mukaan, sillä alueella sijaitsi rukoushuone ja kirjasto. Näistä kaikista asioista kertovat hyvin perillä olevat lähteet eli kymmenkunta kyläläistä ja muutama ulkokuntalainen. Lähtö Rientolasta klo 13.00 ja osallistujillle on tarjolla kahvit Kylätuvalla kunnan piikkiin. Pääjärjestelyistä vastaa Eläkeliitto Kyyjärven osasto. Vajaaseen kilometriin käytettäneen aikaa kolmisen tuntia, joten tapahtuma sopii hyvin esimerkiksi meikäläiselle eli vähän huonokuntoisemmallekin.

Viikon hengellinen tarjonta käynnistyy keskiviikkona kirkossa, jossa Kyyjärven rauhanyhdistys ry:n kesäseurat klo 19.00 alkaen. Urheilukentällä puolestaan YleisurheiluCupin kolmas ja viimeinen osakilpailu klo 17.30 alkaen, jonka järjestää Kyky ja liikuntatoimi.

Torstaina on luvassa Kyyjärven Yrittäjät ry:n ideoima täysin uusi tapahtuma, sillä silloin Mennään bussilla kylille, todennäköisesti Eastsiden puolelle Nopolaa. Matkalle startataan klo 13.00 Essolta. Matkan hinta muistaakseni vitosen ja sitovat ilmoittautumiset Kylätuvalle. Kyseessä ei ole pelkkä kiertoajelu vaan mukaan on lupautunut asiansa osaavia alustajia. Kumpulan koululla kaksi k-alkuista taukoa, joista toinen on kahvi-. Kannattaa ilmoittautua ajoissa ettei jää kyydistä. Torstai-iltana on lisäksi seurakunnan järjestämä hartaustilaisuus Pölkin kesähautojen muistomerkillä klo 19.00.

Perjantaina puolelta päivin on luvassa uusi tapahtuma Honkalehdon kievarissa. Porvoolaistunut Tuulikki Rauma on lupautunut lukemaan Kyyjärven murteella Nopola Newsissä julkaisemiaan muistelmia. Lukutuokion jälkeen yleinen keskustelutilaisuus ja muistelut jatkuvat. Täytynee käydä kysymässä kuka oli Maijastiinan Maija, joka maailmalle lähtiessään kääntyi Honkalehdonmäellä katsomaan kirkolle ja kuluu sanoneen: "Hyvästi kurja Nopola". No, moni on lähtenyt, mutta moni on myös palannut ja jo lähitulevaisuudessa Nopolassa liikutaan joka tapauksesa valon nopeudella. Klo 12.00 alkavassa ja Tuuliiki Rauman ideoimassa tapahtumassa mukana myös Honkalehdon kievari ja kulttuuritoimi.

Lapsille ja perheille on tarjolla perjantaina niin ikään uusi tapahtuma eli Perheitten päivä kunnanviraston piha-alueella ja paloaseman seutuvilla. MML:n ideoima tapahtuma käynnistyy klo 14.00.

Perjantai jatkuu hengellisen musiikin merkeissä Lahtisen Laurin pihamaalla klo 19.00 alkaen. Järjestelyistä vastaavat Kyyjärven helluntaiseurakunta ja Vapaaseurakunta. Tuntia ennen käynnistyy pesäpallo-ottelu Kyyjärven urheilukentällä. Pesäpallo-ottelun vastuksesta ei ole vielä tietoa, mutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät niin luvassa on hyvässä hengessä pelattava ystävyysottelu (tai sitten verta, hikeä ja kyyneleitä). Taitaa muuten joku nilkuttaa vieläkin viime vuotisen pelin jälkeen. Hauskaa on, se on varma.

VilliviiniRock on tänä vuonna kaksiöinen tapahtuma ja käynnistyy perjantaina klo 22.00. Lauantaina samaan aikaan. Perjantaina esiintyjinä Toivo Susi ja lauantaina Timo Rautiainen ja Jussi Lampi. DJ Tume paikalla molempina iltoina.

Vain vähän VilliviiniRockin päättymisen jälkeen käynnistyvät lauantai-aamuna markkinoiden aamutoimet. Virallisesti Markkinat käynnistyvät klo 10.00 ja musiikillisesta annista vastaava Tanssiorkesteri Antti Ahopelto kajauttaa ensimmäiset soundit klo 11.00. Markkinoista on luvassa oma juttunsa, mutta päivän aikaan leivotaan ainakin uusi 20-pennin Pajatson Suomen Mestari Esson maastossa.

Lauantaina klo 18.00 hengellistä musiikkia Lauri Lahtisen pihamaalla edellisillan tapaan.

Sunnuntain tarjonta käynnistyy klo 10.00 messulla Kyyjärven kirkossa. Illalla klo 18.00 alkaen kirkossa Jukka Kuoppamäen kirkkokonsertti.

Jostain syystä vain kyyjärvisille tarkoitettu uistelukisa käynnistyy satamassa kirkonmenojen aikaan klo 10.00 ja päättyy klo 14.00. Järjestelyistä vastaa Kyyjärven kalastuskunta.

Sunnuntaina on luvassa myös viralliset Kyyjärvi DiskGolfPark eli frisbeegolf radan avajaiset ja avauskisa. Avajaiset klo 14.00 alkaen ja kisa käynnistyy avajaisten jälkeen. Luvassa opastusta lajin pariin.

Tervetuloa!