NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kalatiet Saarijärven reitille ja MuistonjoelleKalatiet Saarijärven reitille ja Muistonjoelle

Kalatiet Saarijärven reitille ja Muistonjoelle

12.10.2014 Juttuvinkki / Luonnonsuojeluliitto / Riku Eskelinen /AT

Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia-vastava Riku Eskelinen kertoo uutisia suoraan kalatiekeskustelun ytimestä. "Nyt, kenties ensimmäisen kerran kymmeniin vuosiin Saarijärven reitillä ja Mustionjoella on vaelluskalojen näkökulmasta positiivista uutisoitavaa." Kuvassa Marie ja Maria Saarijärven Murronjoen kunnostustalkoissa.

Tänään ilmestynyt Suomen Luonto -lehti uutisoi, että Luonnonsuojeluliitto on päässyt energiayhtiöiden kanssa yhteisymmärrykseen Saarijärven reitin ja Länsi-Uudenmaan Mustionjoen kalateiden rahoitussuunnitelmasta.
Voimayhtiöt tarjoavat omarahoitusosuutta kalateiden rakentamiseksi voimalaitoksiin osana isompaa EU-hakemusta. Mustionjoen ja Saarijärven reitin kalateiden rakentaminen ei ole siis enää kiinni voimayhtiöistä.
Hankkeiden toteutuminen on enää EU-rahoituksen saamisesta kiinni. Luonnonsuojeluliitossa uskotaan nyt kalateiden syntymiseen, vaikka työtä on paljon tehtävänä.

Rahoitusmallin löytymiseen on tähdätty pitkään ja voimayhtiöiden toiminta on oikeastaan historiallista. Ne tarjoavat siis vapaaehtoisesti rahaa, jotta kalatiet syntyvät! Yhteisymmärryksen syntymiseen on useita eri syitä. Olennaista on ollut tietenkin paikallisten kaloista kiinnostuneiden kansalaisten aktiivisuus.

Luonnonsuojeluliiton näkökulmasta on hienoa todeta etenkin, että moni kansalainen ja yritys on myös kannustanut yrityksiä tähän ostamalla sähkönsä EKOenergia-merkin (www.ekoenergia.fi) kriteerien mukaan.
Kalateiden rakentaminen tuo yhtiöille mahdollisuuden myydä EKOenergiaa ja saada näin parempaa tuottoa sähkölleen. Lisäksi Mustionjoella iso rooli on ollut Kalatiesähkö-hankkeella (www.kalatiesahko.fi), jossa lähes 1000
kuluttajaa lupasi vaihtaa sähkösopimustaan voimalaitosten omistajille, jos hanke käynnistyy. Luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkki on jo aiemmin ollut aktiivinen näillä alueilla mm. rahoittamalla 50.000€:lla Saarijärven
Murronjoen kutupaikkakunnostuksia ja 150.000€ Mustionjoen kalateiden esiselvityksiä.

Kalojen vaellusreitin avautuminen Päijänteestä Kyyjärven latvavesille saakka mahdollistaisi taimenkantojen elvyttämisen koko vesistön alueella.
Luonnonsuojeluliitossa uskotaan, että vaelluskalojen palaaminen näille seuduille tuo myös uutta potkua vähentää metsiojitusten, peltojen ja turvesoiden vesistöpäästöjä sekä innostaa puro- ja kutupaikkakunnostuksiin. Luontomatkailullekin vesistöjen tilan kohentuminen olisi kaivattu piristysruiske.

P.S. Kartoitamme parhaillaan osana SuoMaa-hanketta, löytyykö alueelta tähän päivään saakka selviytyneitä taimenkantoja. Näistä tiedoista olisi suurta hyötyä, kun taimenkantojen elvyttäminen käynnistyy. Tietoja voi
lähettää esimerkiksi Risto Sulkavalle osoitteeseen risto.sulkava(a)sll.fi.

-Riku-