NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Valokuituverkko valmistuu - postiivisia signaaleja ilmassaValokuituverkko valmistuu - postiivisia signaaleja ilmassa

Valokuituverkko valmistuu - postiivisia signaaleja ilmassa

1.12.2014 Kyyjärven kunta / Aaro Toppinen

Positiivisia signaaleja on ilmassa, vaikka valokuituverkkoa ei vielä ole edes otettu käyttöön Kyyjärvellä. Laajakaista 2015-lain mukainen haja-asutusalueiden runkoverkko valmistuu Kyyjärvellä marraskuun loppuun mennessä. Kyyjärvi on Pihtiputaan ohella yksi niistä kunnista, joissa tuetun verkon tulee olla valmis vuoden loppuun mennessä. Tilanne on hyvä myös Pihtiputaalla.

Runkoverkon rakentajana Kyyjärvellä toimii Voimatel Oy. Projektipäällikkö Jari Nurmenrinta kiitteleekin kyyjärvisiä myönteisestä suhtautumisesta verkon rakentamiseen. Kuntalaisten hyvällä myötävaikutuksella verkon rakentaminen on edennyt aikataulussa ja aurausporukat on otettu innolla vastaan jokaisella kyläkunnalla.

Tilaajaverkon rakentajana toimii puolestaan työyhteenliittymä Telog-Oteran. Projektipäällikkö Pauli Mäkelän mukaan tilaajaverkkoa on rakennettu Vehkaperällä, Peuralinnassa ja Kumpulassa. Rakentamista jatketaan talven tuloon saakka. Kuitujen hitsaamista riittää talvellakin ja keväällä päästään jälleen vauhdilla eteenpäin.

Kyyjärvellä uuden verkon kautta valo ja bitti kulkee todennäköisesti ensimmäiseksi Harsunkankaalle Kyyjärven KyKy ry:n hiihtomajalle. Mitä tahansa bittejä ei tuolloin uuden vuoden ensimmäisenä päivänä ole liikkeellä vaan niiden avulla välittyy liikkuvaa kuvaa legendaarisista Harsunkankaan hiihdoista. Harsunkangas onkin oiva paikka uuden tekniikan käyttöönottoon myös markkinoinnin näkökulmasta, sillä jo 58 kertaa aiemmin Harsunkangas on tehnyt Kyyjärveä tunnetuksi maailmalla hiihtojen välityksellä. Tänä vuonna kisojen tunnelmat ja hienot maisemat välitetään Nopola Newsin nettiTV:n kautta maailman ääriin. Katsojakunnasta ei liene puutetta, sillä tasokkaiden hiihtojen lisäksi tämän vuoden kisa on omistettu vuosi sitten edesmenneen hiihtäjälegenda Eero Mäntyrannan muistolle. Olympiavoittaja ja maailmanmestari Eero Mäntyrannan hiihtokausi käynnistyi aikanaan kymmenen kertaa juuri Harsunkankaalta.

Uusinta tekniikkaa hyödynnetään niin itse kisassa kuin myös Eero Mäntyrannan hiihtouraa koskevan näyttelyn avajaisissa Kauppakeskus Paletissa 5.12.2014.  

Niin ja, totta kai, alueemme yrityksille varataan mahdollisuus olla mukana laajassa jakelussa edulliseen hintaan.

Harsunkankaasta Nestor Cables Oy:n testialue?

Valokuituverkon rakentamisen yhteydessä on usein tuotu esiin ajatus, että toiminnan pitäisi tuoda seutukunnalle nopeiden yhteyksien lisäksi jotain uutta -ehkä palveluita, tarjontaa, työtä - siis muutakin kuin pelkkää nettiä.

Vaikka verkko ei Kyyjärvellä ole edes vielä valmis niin jo nyt on muutamia mielenkiintoisia kehityskuvioita vireillä. Yksi niistä on orastava yhteistoiminta Suomen suurimpiin valokaapeleita ja valokaapeliverkkojen kytkentätarvikkeita valmistavan oululaisen Nestor Cables Oy:n kanssa, joka on toimittanut pääosan tuotteista rakenteilla olevaan verkkoon. Nestor Cables Oy:llä on ollut merkittävä panos ja vaikutus siihen, että Harsunkankaan kisa voidaan ylipäätään välittää netin kautta maailmalla. Maalialueen lisäksi kuvaa voidaan nyt välittää kilometrien päästä maastosta ja jopa useammasta kohdasta. Teknologiapäällikkö Seppo Marttila on henkilökohtaisesti ollut paikalla suunnittelemassa verkon toteutusta Harsunkankaan maastoon. Käyttöön tulee kiinteän kaapeloinnin lisäksi myös armeijan käyttöön kehitettyjä kenttävalokaapeleita tarkkuushiottuine liittimineen.

Seppo Marttila on ollut erittäin kiinnostunut Nopola Newsin ja Kyyjärven mediamyllärit ry:n toiminnasta liikkuvan kuvan välittämisessä eikä hän mitenkään poissulje sitä vaihtoehtoa, etteikö yhteistoimintaa voi syventää entisestään. Vastaavia pilottiympäristöjä ei joka kunnassa ja kaupungeissakaan ole tarjolla.  Esimerkiksi 4K-kuvansiirtoa vaikeissa maasto-olosuhteissa on väläytelty seuraavaksi kehityskohteeksi.

Vähätellä ei myöskään sovi Voimatel Oy:n asiantuntija- ja suunnitteluapua Harsunkankaan kohteessa. Myös työyhteenliittymä Telog-Oteran on ollut yhteistyössä mukana, sillä pienillä aikataulumuutoksilla kuitu Harsulle toteutui etuajassa. Hyvää käytännön kokemusta odotetaan Harsunkankaalta myös verkon rakentajille.

Etätyöverkosto kehitteillä

Kyyjärven kunta yhdessä Betset Oy:n ja muutaman muun yrityksen ja toimijan kanssa ovat käynnistämässä erittäin ainutlaatuista ja täysin uudentyyppistä verkon päälle rakentuvaa toimintaympäristöä. Tietoturva on asetettu korkealle tasolle ja jos ei nyt ihan kyberturvallisesta - niin ainakin hyperturvallisesta - etätyö- ja palveluverkoston toteuttamista on kyse. Alustava suunnitelma on muutaman vuoden takaa, mutta vasta valokuituverkon rakentaminen niin kotitalouksiin kuin yrityksiinkin antoi sysäyksen kaivaa suunnitelmat pois pöytälaatikosta pölyttymästä. Suunnitelmaa ollaan parhaillaan päivittämässä lähinnä tietoturvallisen toimintaympäristön näkökulmasta nyt kun se todella on mahdollista. Suunnitelman hankkeistaminen ja yhteistyöverkostojen luominen on parasta aikaa käynnissä.

Jo nyt on kuitenkin täysin selvää, että valokuituverkon rakentuminen kuntaan on antanut erittäin positiivisen signaalin yrityselämän kehittämiselle ja ideoinnille.

Hyvä niin.