NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Ruoankin kanssa on paljon nuukailun varaa Ruoankin kanssa on paljon nuukailun varaa

Ruoankin kanssa on paljon nuukailun varaa

16.4.2015 Kyypartio / Sara Ohranen

Ilmastonmuutos, tuo paljon puhuttu asia, joka koskettaa niin sinua kuin minuakin. Vaikka sulkisimme silmämme ja korvamme asialta, ei ongelmat mihinkään katoa. Päinvastoin, se kasvaa. Jokainen meistä voi päivittäisillä valinnoillaan mm. hidastaa ilmastonmuutosta ja antaa paremman elämän niin eläimille kuin ihmisillekin.

Ruoan ilmastovaikutukset ovat suunnilleen yhtä suuret kuin asumisen ja liikenteen. Pienillä teoilla vähennät noita päästöjä jotka mm. vievät jääkarhuilta elinpaikat.

Suomessa menee noin miljoona kiloa ruokaa roskiin päivittäin, mikä on aivan järkyttävää. Muualla maailmassa ihmiset näkevät nälkää ja me itsekkäästi tuhlaamme ruokaa. Mikäli kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme kolme maapalloa tyydyttämään tarpeemme.

Poisheitetyllä ruoalla on muitakin merkityksiä kuin vain se, että sen valmistamiseen on käytetty turhaan mm. energiaa ja vettä. Poisheitetty ruoka aiheuttaa nimittäin metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta enemmän kuin hiilidioksidi.

Mitä voimme tehdä? On paljon jokapäiväisiä asioita, joilla on merkitystä mm. ilmaston kannalta. Suurin osa ruuan ympäristöpäästöistä johtuu eläinperäisen ruoan tuotannosta. Voisitko siis koettaa uutta reseptiä, jossa proteiininlähteenä toimisivatkin esim. palkokasvit tai vähentää juuston käyttöä?

Vältä heittämästä ruokaa pois. Jääkaapin järjestelemisellä vältät ruokien unohtumisia kaapin pohjalle. Ja kaupassa käydessäsi voit vaikuttaa niin eläinten kuin ihmistenkin elinmahdollisuuksiin. Esimerkiksi ostamalla reilun kaupan tuotteita ja tarkistamalla esim. tonnikalapurkista että kala on pyydetty keinoin, jotka eivät haittaa delfiinejä, ovat helppoja tapoja kantaa kortesi kekoon.