NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Niilo Kuusinen täytti 90 vuottaNiilo Kuusinen täytti 90 vuotta

Niilo Kuusinen täytti 90 vuotta

17.11.2015 Kyyjärven seurakunta/ Riitta Kytölä

Tätä ei varmaan moni usko, mutta totta se on! Niilo Kuusinen täytti 90 vuotta perjantaina 13.11. Niilo on tuttu näky meille pyöräillessään kylällä. Jotenkin tuntuu, että Niilo on iätön. Yhtä nuorekkaalta hän ulospäin vaikuttaa kuin tullessani Kyyjärvelle 16 vuotta sitten.

Niilo Kuusinen syntyi 13.11.1925 Harjunsuonahossa Olga ja Valde Kuusisen perheeseen. Niilo oli perheen kuudes lapsi ja kaikkiaan lapsia syntyi 13. Yksi lapsista, Toivo-veli, kuoli vain 3-vuotiaana. Nyt sisaruksia on jäljellä neljä: Niilo , Veikko, Ellen ja Laimi. Isä oli suutari ja myöhemmin maallikkosaarnaaja, joka kiersi puhumassa laajalla alueella Karjalasta Tampereelle ja aina Kokkolassa asti. Kotona oli myös pienimuotoista maanviljelystä ja karjaa. Ajat olivat vaikeat ja olot olivat köyhät.

Niilo kertoo, että ensimmäisen kerran meni tienestiin metsätöihin 14-vuotiaana. 50-luvulla kului pari kesää Viialassa mekaanikkona polkupyöriä korjaillessa. Terveys alkoi kuitenkin reistata jo tuolloin ja keuhkoon alkoi kertyä vettä. Keuhkoleikkaus Niilolle tehtiin vuonna 1953. Toiset lapset lähtivät maailmalle ja Niilo jäi kotiin huolehtimaan vanhenevista vanhemmistaan, jotka hoitikin loppuun asti kotona.

Niilo on soittanut viulua, mandolinia ja haitaria 14-vuotiaasta asti. Ensimmäsen viulun ostoon innosti pikkuserkku Kauno Pölkki. Niilolla oli kuusi markkaa rahaa ja viulu maksoi 12 markkaa, mutta Kauno sanoi, että kyllä isä lainaa sen kuusi markaa. Niin lainasikin ja Niilo maksoi lainan pois niistä ensimmäisistä metsätöistä saaduista tileistä. Soittamisen lisäksi Niilo on säveltänyt, maalannut, piirtänyt ja kirjoittanut runoja. Niilolla on ollut rohkeutta kokeilla monia taidemuotoja.

Luonteeltaan Niilo on avulias ja vaatimaton. Niilo on niitä harvinaisia ihmisiä, joita minkäänlainen omaisuuden haaliminen ei ole saanut pauloihinsa. Niilon sydän ei ole kiinnittynyt tähän maailmaan,vaan tähyää taivaaseen.

Elämä ei ole aina ollut ruusuilla tanssimista, mutta "lävite on menty", sanoo Niilo. "Tähän asti on Herra auttanut", sanotaan 1. Samuelin kirjassa. Saamme uskoa, että Herra auttaa tänään ja huomennakin ja perille asti!

Toivotamme 90-vuotiaalle Niilolle paljon onnea ja Taivaan Isän siunausta!

 

 

Aihealueen yhteistyöyritykset

Paletti kauppiasyhdistys
R uusisalo