NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Rakkaat kyyjärveläisetRakkaat kyyjärveläiset

Rakkaat kyyjärveläiset

5.2.2017 Kansanedustaja Aila Paloniemi / AT

Olisin niin mielelläni tullut juhlimaan kanssanne kotikuntamme menestystä paikan päällä, kansalaisjuhlassa. Koska Keskustan kuntavaaliristeily sotki suunnitelmani, tervehdin teitä kirjoittamillani muutamilla ajatuksilla.

Ihmisen elämässä ei ole mitään yhtä suurenmoista kuin välittää, kulkea toisen ihmisen rinnalla, levittää hyvää. Se on lahja, joka palaa aina antajalleen takaisin moninkertaisesti, hyvänä mielenä, voimana, terveytenä ja henkisenä rikkautena.

Täällä Kyyjärvellä on osoitettu käytännössä, mitä suvaitsevaisuus ja rinnalla kulkeminen tarkoittaa. Kuntaan tulleet turvapaikanhakijat on otettu yhteisön jäseniksi ja autettu heitä upeasti kotiutumaan ja kotoutumaan vieraaseen kulttuuriin, erilaiseen ympäristöön. Elämme yhteisessä maailmassa, meillä kaikilla on samaa maata jalkojen alla. Myös meidän tarpeemme ja toiveemme kohtaavat nopeasti, jos vain pysähdymme kuuntelemaan muualta muuttaneita.

Kyyjärveläiset loivat kontaktin jokaiseen turvapaikan hakijaan. Kaikilla, niin lapsiperheillä kuin yksinään muuttaneilla pojilla ja miehillä on ystäväperhe, jonka avulla uudet tulijat pääsivät sisään suomalaiseen kulttuuriin. Tiedän, että ystäväperheet ja uudet tulijat ovat järjestäneet yhteisiä ruokailuhetkiä, auttaneet toisiaan arjen askareissa ja tutustuneet toisiinsa myös vapaa-ajan harrastusten merkeissä. Samalla yhteisymmärrys ja ystävyys on voinut kasvaa ja kehittyä.

Aivan erinomaista on sekin, että osa uusista kuntalaisista on päässyt työharjoitteluun ja osalle heistä on luvassa myös pidempiaikaisia työsuhteita. Työ on meille kaikille olennainen osa identiteettiä, jokainen haluaa olla tarpeellinen omassa yhteisössään. Lämmin kiitos työharjoittelun ja työllistymisen mahdollisuudesta kuuluu erityisesti perheyritys Betsetille.

Turvapaikanhakijoiden suomen kielen valmistavat opinnot ovat alkaneet kuulemani mukaan hyvin. Koulutuksen lisäksi suomea oppii parhaiten normaalissa kanssakäymisessä kuntalaisten kanssa.

Kun muualla Suomessa on maahanmuuttajat usein otettu vastaan polttopulloin, Kyyjärvellä kerättiin adressi ja järjestettiin mielenosoitus vastaanottokeskuksen säilyttämisen puolesta ! Kyyjärvi olisi mielestäni ansainnut mahdollisuuden toimia hyvän kotouttamisen pilottikuntana. Ihan tähän ei päästy, mutta uskon erinomaisen työn silti jatkuvan.

Osoitus suvaitsevaisuuden voitosta ennakkoluuloja vastaan oli mielestäni se, että kun Kyyjärvellä aikanaan keskusteltiin turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta, kaikki eivät olleet sen kannalla. Päätökset saatiin kuitenkin tehtyä ja sittemmin hekin, jotka aluksi vastustivat asiaa, totesivat julkisesti olleensa väärässä. Hekin huomasivat, että uudet tulijat tuovat virtaa Kyyjärvelle.

Kuulen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla usein sanottavan, että turvapaikanhakijat eivät missään tapauksessa halua muuttaa pieniin kuntiin, että kaupunkimainen ympäristö on ainoa järkevä vaihtoehto asuinpaikaksi. Pieni Kyyjärvi on osoittanut tämän arvion perin juurin vääräksi. Kotikuntani näytti nyt isommilleen mallia siitä, mikä kotoutumisessa on kaikkein tärkeintä. Inhimillisyys, suvaitsevaisuus, yhteisöllisyys ja auttamisen halu voittavat sata nolla ennakkoluulot.

Olen ylpeä juuristani Kyyjärvellä. Olen tuonut juureni esiin kaikkialla. Koen, että olen saanut kotikunnastani ja vanhemmiltani vahvat juuret ja siivet. Ne ovat kantaneet kaikissa elämäni käänteissä. Haluan onnitella, kiittää ja halata jokaista kyyjärveläistä ja sellaisiksi hyvää vauhtia tulossa olevia uusia kuntalaisia !

Aila Paloniemi
kansanedustaja

 

    Aihealueen yhteistyöyritykset