NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kaksitoista vuotta sitten....Kaksitoista vuotta sitten....

Kaksitoista vuotta sitten....

22.2.2017 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

..eli päivämäärällä 22.2.2005 kokoontui kuvassa näkyvä porukka monitoimitalolle ja otti Nopola Newsin idean innostuneesti vastaan. Siitä se lähti. Ideaa olivat esittelemässä Tiedon tuottaminen internetiin ja tuotantoketjujen organisointi - hankkeen työntekijät Irma Mäkelä ja Veikko Huumarkangas sekä meikäläinen kunnan puolesta.

Ensimmäinen 64 kbps:n kaistaa käyttävä nettiradiolähetys valtuuston kokouksesta oli tehty tammikuussa 2005 kieli keskellä suuta ja helmikuussa Nopola Newsin kirjallisen sisällöntuotannon ideaa esiteltiin siis tuleville tiedontuottajillle.

Aivan käsittämätön on ollut netin tekninen ja sisällöllinen kehitys näinkin lyhyessä ajassa. Tätä nykyä Nopolan lähetyksetkin ovat HD:nä luokkaa 5.100 kbps, kotitalouksien liittymät valokuituverkossa helposti 20-100.000 kbps ja kotitalouden runkoliitännän nopeus usein 1.000.000 kbps ja runkoverkot keskenään vielä kymmenellä kerrottuna. Huh huh.

Mutta tosiaan vuonna 2005 ei vielä kovin kummoista ollut. Blogit olivat rantautumassa Suomeen - Nopola Newsin arkistot tietävät kertoa ketkä olivat alan pioneereja Suomessa tällä rintamalla. Mainittakoon kuitenkin, että esimerkiksi Helsingin Sanomien ensimmäinen blogi näki päivänvalon syksyllä 2005. Ylellä oli blogikokeiluja Tuija Aallon johdolla ja Elävä arkisto oli työn alla. A-lehdet oli uranuurtaja Matti Lintulahden johdolla. Muutama vuosi myöhemmin Elävä arkisto, Verohallinnon Verokortti verkossa ja Nopola News edustivat Suomea World Summit Awardissa, mutta kukaan ei vielä tuolloin pärjännyt. Kansalaisjournalismista ja kansalaisten sisällöntuotannosta puhuttiin, mutta Suomessa ei vielä kukaan puhunut Facebookista tai ylipäätään sosiaalisesta mediasta - ei ainakaan näillä meidän korkeusasteilla. Jaiku syntyi vuotta Nopolaa myöhemmin, mutta Twitteriä tuskin oli edes olemassa ja nyt se on jopa Yhdysvaltain presidentin työkalu.

Youtuben ensimmäinen Zoo-video ladattiin nettiin vain pari kuukautta Nopolan aloituspalaverin jälkeen. Hyvä niin, sillä nimenomaan Youtuben räjähdysmäinen kasvu - nettiin ladatut videot ja niiden katselu - ovat olleet se tekijä, joka on pakottanut operaattorit rakentamaan kapasiteettia verkkoon sekä kehittämään tiedonsiirto- ja pakkaustekniikkaa. Facebook puolestaan räjäytti kansalaisten sisällöntuotannon. Rapakon takana osataan myös se miten ideat muutetaan rahaksi eli "cashiksi".

Nopola Newsin taival jatkuu kotoisin voimin

Kevään aikana tiedontuottajien tiedot päivitetään. Yhdistysten ja järjestöjen tuleekin kokouksissaan nimetä tiedontuottajansa ja toimittaa muuttuneet tiedot myllylle. Osa on näin jo tehnyt ja mukaan on saatu innokkaita uusia sisällöntuottajia. Organisaatiolla voi olla useampikin sisällöntuottaja ja siitä kannattaa keskustella kokouksissa, mukaan mahtuu. Kirjoitusoikeudet täsmäytetään vastaamaan oikeaa tilannetta.

Nopola Newsin seuraavaa kehitysversiota mobiiliversioineen odotellaan kuumeisesti, mutta se on ainoastaan siitä "cashistä" kiinni. Viime vuonna hankkeet kariutuivat.

Koko ajan kuitenkin tapahtuu ja nettiTV on onnistuttu päivittämään siten, että lähetykset tukevat nyt myös mobiililaitteita. Toinen streamingserveri otetaan testikäyttöön lähipäivinä. Videoarkiston muokkaus on käynnissä. Jatkossa tallenteita pystyy katsomaan mobiililaitteilla ja TV:stä. Mielenkiintoista on se, että parasta aikaa ajetaan sitä tekniikkaa sisään, josta puhuttiin ja jota kaivattiin Nopolassa jo vuonna 2008. Heh.

Nopola Newsin uudessa videoarkistossa on tällä hetkellä yli 350 videoa ja kaikkiaan palvelimella lähes 1.500 kpl. Sen verran oltiin aikanaan "viisaita" että videoiden ns. raakamateriaali on tallessa ja tästä materiaalista käännetään videot nyt uudelleen parempaan laatuun. Tavoitteena on edelleen päästä suoraan laadukkaalla lähetyksellä kansalaisten kotisohvalle TV:n (tai millä nimellä seinällä riippuvaa näyttöruutua tänä päivänä kutsutaankaan) välityksellä.

Näitä odotellessa!