NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Raimo Salolle Sotaveteraaniliiton ansiomitaliRaimo Salolle Sotaveteraaniliiton ansiomitali

Raimo Salolle Sotaveteraaniliiton ansiomitali

8.10.2017 Juttuvinkki /Reijo Viitala (Kyyjärven mediamyllärit ry / AT) Kuva: Sirkku Sarin

Suomen Sotaveteraaniliiton ansiomitali tenoriluutnantti Raimo Salolle. Liiton edustaja ja Kanadan piirin puheenjohtaja Reijo Viitala luovutti ansiomitalin yliluutnantti Raimo Salolle 30.9. Hämeenlinnan Sotaveteraanit ry:n toimistolla, joka sijaitsee Suomen kasarmilla ja jossa nuori Raimo Salo aloitti palveluksen kersanttina Jääkäripatteristossa.

Suomen Sotaveteraaniliitto kunnioittaa ansiokkaasti suoriutunutta tukijoukkoaan olivat olosuhteet sitten miten vaikeat tahansa. Näin kävi liiton 60-vuotisjuhlavuonna, jolloin liitto oli myöntänyt dokumentaristi-muusikko Raimo Salolle liiton ansiomitalin. Raimo Salo oli juuri silloin ollut estynyt tulemasta tilaisuuteen keikkamatkoilla ollessaan, mutta ei hätää. Kansainvälinen yhteistoiminta pelaa ja yhteys otettiin Kanadasta liiton juhliin saapuvaan Kanadan piirin puheenjohtajaan Reijo Viitalaan. Reijo oli myös tulossa Hämeenlinnaan tapaamaan HPKoota, joka oli jo toistamiseen voittanut A-nuorten Kanadasta lahjoitetun Legacy Bowl-pokaalin.

Ansiomitalin luovutustilaisuudessa Reijo mainitsi, että ansiomitali ja omistuskirja myönnetään "sotaveteraanityön päämäärien hyväksi kauan ja ansiokkaasti toimineelle henkilölle, joka ei ole veteraani". Mitaliehdotuksessaan Reijo oli kirjoittanut seuraavasti: "Raimo Salo on esiintynyt kymmenen vuoden aikana monissa veteraanitilaisuuksissa, kerännyt konserteilla varoja veteraanien, sotaleskien ja sotaorpojen hyväksi. Monet hänen tuottamistaan YLE-dokumenteista kertovat veteraanien ja lottien kokemuksista, esim. Sotalesken suru, Yhdeksäntoista päivää, Juoksuhaudan seurakunta, Masiinamiehet, Rusinoita pullassa, Munkkien matka, Ei kenenkään lapsi, Pohjoisen partisaanit, Brewster-Taivaan helmi, Poltettu kylä, Viimeinen testamentti, Hanssin-Jukka.

Raimo on myös erikoistunut tulkitsemaan sota-ajan musiikkia ja on esiintyunyt Suomessa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Vuonna 2015, Raimo vieraili neljässä Ontarion kaupungissa viihdyttäen veteraaneja Toivo Kärjen sävelmillä".

Selostuksessaan toiminnan merkittävyydestä, Reijo lisäsi:

"Raimon dokumentit, levytuotannot ja esiintymiset tuovat veteraaneille ja lotille välähdyksen sota-ajan elettyä aikaa. Vuoden 2017 Ontarion kiertue nimeltään Muista minua muistuttaa kuulijoita juuri siitä, että emme unohda veteraaniemme ja lottiemme uhrauksia Suomen satavuotisjuhlavuonna. Raimon dokumentit taltioivat nyky- ja tuleville sukupolville sota-ajan reaaliteettia juuri hetkellä, jolloin henkilökohtaiset kontaktit veteraaneihimme ovat harvenemassa heidän kohta poistuessa luotamme. Raimon työ on ainutlaatuista ja korvaamatonta. Lotta dokumentti Viimeinen testamentti jättää kuulijakuntansa kyyneliin".
Liiton ansiomitali löytää itsensä merkittävien kunnianosoitusten joukosta Raimolle - Kaatuneitten Omaisten liiton ansiomitali numero 4, (joka myönnettiin vain kahdelle vuonna 2011, Raimo Salolle ja Presidentti Tarja Haloselle). Pitkästä kunnianosoituslistasta seuraavia: Vapaussodan Perinneliiton Sininen Risti, Rintamaveteraaniliiton kunniaristi, Sotainvalidien Veljesliiton kultainen ansiomerkki.

Parhaat onnitteluni Raimo Salolle,
Reijo Viitala, puheenjohtaja
Suomen Sotaveteraaniliiton Kanadan piiri

Linkit:

Kunniakirja

Liiton myöntämisperusteet

Kuva ansiomitalista