Koronatiedote 17.12.2020 klo 13:00

Asuminen
17.12.2020
Tiina Pelkonen
Kyyjärven kunta
Leila Järvinen
Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirukselta.

Koronatiedote 17.12.2020 klo 13:00

AVI:n uusi määräys ajalle 22.12.2020 – 17.1.2021

Kyyjärvellä on tilastoitu kaikkiaan 9 korotartuntaa. Viimeisin tartunta todettu 13.12.2020 ja karanteenissa on enää muutama henkilö. Kyyjärven koronatilanne on edelleen rauhallinen. Siitä kiitokseni Saarikan jäljitys-tiimille ja tietenkin kuuliaisille kuntalaisillemme. Olette hyvin noudattaneet rajoituksia ja suosituksia. Koronatilanne on koko valtakunnan tasolla edelleen hälyttävä ja tilanne heikkenee nopeasti, mikäli suosituksia ei noudateta. On siis erittäin tärkeää noudattaa THL:n ohjeistuksia ja aluehallintoviraston määräyksiä edelleen.  

AVI:n uusi määräys on voimassa ajalla 22.12.2020–17.1.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta.

Kyyjärvi sijaitsee kolmen maakunnan rajalla, joten tässä katsaus Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tilanteesta

  • Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 15.12.2020 saatujen tietojen mukaan uusien tartuntojen määrä ei ole kääntynyt laskuun. Sen sijaan tartuntoja havaitaan enenevässä määrin myös kunnissa, joissa niitä ei aiemmin ollut lainkaan. Edeltävän viikon uusien tapausten määrä on ollut 107, ilmaantuvuusluku 69 / 100 000 / 14 vrk ja positiivisten näytteiden osuus 2,5 %. Jyväskylän kaupungissa vain 71 %:ssa tapauksista tartunnan lähde on pystytty jäljittämään, mikä on ollut alhaisin lukema koko Covid-19-epidemian aikana. Koko sairaanhoitopiirin osalta jäljitys on onnistunut 70 %:ssa tapauksista. Sairaalahoidossa on Covid19:ään liittyen useita potilaita, ja sairaalakuormitus on kasvanut.
  • Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 14.12.2020 saatujen tietojen mukaan edeltävän viikon uusien tapausten määrä on ollut 44, ilmaantuvuus 43,5 / 100 000 / 14 vrk ja positiivisten koronanäytteiden osuus viikon aikana 1,2 %. Uusista tartunnoista lähes kaikki (95,5 %) on kuitenkin voitu jäljittää. Iso osa uusista tartunnoista on tullut sairaanhoitopiirin ulkopuolelta, ja aiemmasta poiketen enää vain noin puolet tartunnan saaneista on ollut karanteenissa diagnoosihetkellä. Sairaalahoidossa on useampia Covid-19-potilaita. THL:n tilastoista saadun tiedon mukaan ilmaantuvuusluvuissa on ollut suhteellisen suurta vaihtelua, mutta ne eivät ole viimeisten viikkojen aikana myöskään kääntyneet selvään laskuun.
  • Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella on jo pidempään todettu yksittäisiä Covid-19-tartuntoja ja perhetartuntaryppäitä viikoittain. Alueen pienen väestön vuoksi ilmaantuvuusluvuissa on ollut huomattavaa vaihtelua, joskin pitkän aikavälin suunta oli ollut nouseva ennen kalenteriviikkoa 50, jolloin tiukemmat rajoitukset alueella olivat astuneet voimaan. 14.12.2020 saatujen tietojen mukaan viimeisin ilmaantuvuus on ollut 15 / 100 000/ 14 vrk ja positiivisten näytteiden osuus 0,2 %. Hyvin pieni osuus tartunnoista (yhteensä 4 % kalenteriviikkojen 40-50 seurantajakson aikana) on jäänyt alkuperältään epäselviksi.

Kyyjärven kunnan koronasuositukset ja sulut jatkuvat 17.1.2021 saakka

Kyyjärven kunta suosittelee, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä. Yksityistilaisuuksia ovat kaikki yksityisluonteiset tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia. Yksityisistä tilaisuuksista ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat ja yksityiset illanvietot.

Kunta ei vuokraa tilojaan yksityiskäyttöön (Kivirannan sali ja takkatupa, kirjaston kokoustila, Paletin kokoustilat, koulun tilat, nuorisotilat). Liikuntahallin käyttö jo varatuilla vuoroilla jatkuu, mutta sitäkin koskee 10 hengen suositus ryhmäkokoontumisille.

Kyyjärven kunta suosittelee maskien käyttöä kaikille yli 15-vuotiaille. Maskeja tulee käyttää julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää (terveysasema, virasto, kirjasto, kaupat, pankki, lapsien tuonti ja haku päivähoidosta).

Kuntosali on suljettuna.

Kyyjärven kunnan suositukset kunnan työntekijöille ja toimielimille

Etätyöskentelyä suositaan niissä tehtävissä, joissa sen tekeminen on työtehtävät huomioon ottaen mahdollista. Kunnan toimielimet kokoontuvat ensisijaisesti sähköisiä menetelmiä käyttäen.

Visiirin/maskin käyttöä suositellaan asiakaspalvelutilanteissa ja opetustyössä.
 

Ystävällisin terveisin,
Tiina Pelkonen
Kunnanjohtaja

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset