Päättymätön suru-dokumenttiprojekti

Kulttuuri
11.12.2020
Juttuvinkki: Raimo Salo
Kyyjärven kunta
Maarit Ohranen

Päättymätön suru-dokumenttiprojekti

YTT Esa Sironen ja Sotakamreeri Raimo Salo päättymättömän surun jäljillä

2019 kesällä käynnistyi kenttäpiispa Pekka Särkiön aloitteesta uusi dokumenttiprojekti, joka kertoo siitä mitä tapahtuu, kun sotilas kaatuu sodassa, konfliktissa tai rauhanturvaamistehtävässä. Mikä on se pitkä lähes päättymätön surun ketju, joka vaikuttaa monien ihmisten elämään vuosikymmenien ajan ja periytyy sukupolvelta toiselle?

Dokumenttia on kuvattu mm. Hämeenlinnassa Museo Militarian Menetys ja muisto- näyttelyssä ja Tampereella Kalevankankaan hautausmaalla. 

Lisäksi Raimo Salo / Esa Sironen kuvasivat heinäkuussa Kotkan Juurikorvessa, jossa kaivettiin esille 1940 tammikuussa erääseen metsäiseen harjuun haudattujen ja suomalaisten hävittäjälentäjien pudottamien Neuvostoliiton pommikoneiden lentäjien jäännöksiä.

Dokumenttielokuvaan on myös haastateltu vanhimpia sotaorpoja heidän kokemuksistaan ja he kertovat siitä, mitä tapahtui, kun suruviesti saapui taloon.

Dokumenttielokuva valmistuu näillä näkymin 2021 loppuvuodesta. Sen on tuottanut/kuvannut Raimo Salo ja käsikirjoittanut/ohjannut Esa Sironen. Leikkaus ostetaan alan ammattilaiselta alihankintana.

Dokumenttia rahoittavat eri säätiöt ja mukana ovat mm. Kaatuneitten Omaisten Liitto ry, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry ja jotkut sotaorpojen yhdistykset.

Valmista dokumenttia tarjotaan aikanaan tv-kanaville.

Sirosen/Salon dokumentteja tullaan näkemään jatkossakin Yleisradion ja Alfatv:n kanavilla. Kannattaa katsoa!

Teksti Raimo Salo

Valokuva: Lotan arkku (lotta Eira Laalahden arkistosta).

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset