Päiväkodin pikkuisten talvea

Lapset ja nuoret
26.02.2021
Varhaiskasvatus
Kyyjärven kunta
Essi Valtoaho
Jäätauluja tulossa
Jäätauluja tulossa
Revontulitaikoja
Revontulitaikoja
Metsästä löytyi pingviinin munia
Metsästä löytyi pingviinin munia. Pupukin oli törmännyt puuhun ja jäänyt kiinni!
Leivontaa
Leivottiin ruuneperin muhvinsseja
Jumppasalissa
Jumppasalissa on paljon kivaa tekemistä
Hiihtohommia
Urheilukentän ympäri hiihtämässä
Leikin riemua
Leikin riemua
Lumiukkoaskartelua
Lumiukkoaskartelua
Luistelemassa
Luistelemassa
Pingviinit jäälautalla
Pingviinit jäälautalla

Päiväkodin pikkuisten talvea

Talvi on ollut luminen ja kylmä! Nopolan päiväkodin pienimmät ovat nauttineet kuluneesta talvesta ja puuhailleet monenlaista sekä sisällä että ulkona!

TAMMIKUU

Loppiaisen jälkeen päiväkoti avasi jälleen ovensa. Tammikuun alkupuolella oli oikein talvinen keli: maassa oli lunta ja pakkanen paukkui! Kovat pakkaset tekivät omat haasteensa pienten kanssa ulkoiluun. Välillä jouduimme pysyttelemään koko päivän sisätiloissa. Metsämörriretkille pääsimme kuitenkin joka viikko tammikuun aikana. Jäädytimme hienoja tauluja, jotka sitten veimme metsää koristamaan. Joululoman aikana aiemmin tekemämme linnunruoatkin olivat vihdoin hävinneet metsästä. Oli tammikuussa muutama lauhempikin päivä. Silloin pakkasimme metsäretkelle mukaan lapioita, sankoja ja kakkumuotteja.

Tammikuun aikana ehdittiin käydä kaksi kertaa luistelemassa muutaman 2-3 –vuotiaan kanssa. Olipa meillä reippaita ja rohkeita pikku luistelijoita! Kerran kova pakkanen pakotti meidät jumppapäivänä liikuntasaliin. Siellä meillä olikin hauskaa traktoreiden ja rullalautojen kanssa. Pulkkamäessäkin on käyty pari kertaa laskemassa. Kirjastossakin vierailtiin isoimpien kanssa kovien pakkasten aikaan. Palautettiin joulukirjat ja lainattiin iso kassillinen uusia.

Taaperoiden seinälle alettiin tehdä talvista maisemaa. Jokainen sai maalata itselleen taulun foliopäällysteiselle pahville. Kerran tehtiin hauskoja lumipalapelejä. Astiaan oli laitettu lunta ja lumeen oli painettu erilaisia muotoja ja eläinten kuvia. Eräänä päivänä Taaperoille saapui vieraaksi 100 värikästä pingviiniä, joita lapset saivat laittaa jäälautalle. Isompien kanssa harjoiteltiin sitä aikuisen mallin ja ohjeen mukaan ja hienosti se sujuikin!

Tammikuussa nähtiin kaksi ihanaa teatteriesitystä. Kettu Repolainen tuli kertomaan meille tarinan revontulien synnystä. Kettu oli matkalla pohjoiseen ja lumikinosten läpi tarpoessaan hänen häntänsä iskeytyi maahan ja siitä sinkosi kipinöitä taivaalle. Kipinät tanssivat taivaalla ja saivat aikaan värikkäinä loimuavia revontulia. Tarinan jälkeen tehtiin lasten kanssa revontulitaikoja taskulampun ja värivesien avulla. Toinen esitys kertoi kissasta, joka lähti järven jäälle luistelemaan. Hän puki ylleen punaisen takin, lakin ja kintaat. Yhtäkkiä jää alkoikin särkyä ja kissa tipahti jääkylmään veteen. Onneksi rannalta tarjottiin suksisauvaa, jonka avulla kissa pääsi vedestä ylös. Lasten kanssa on laulettu myös talvisia lauluja, kuten Rati riti ralla ja Koska luistellaan.

 

HELMIKUU

Helmikuussakin pakkanen on välillä paukkunut niin kovasti, että emme ole aina päässeet ulos. Kovat pakkaset ovat harmillisesti osuneet usein luistelupäivälle, joten luistelemaan pääsimme vain yhden kerran helmikuun aikana! Helmikuussa aloitimme myös hiihdon 2-3 –vuotiaiden kanssa. Sitä lajia olemme päässeet harrastamaan jopa kolme kertaa! Se on sujunutkin urheilukentällä oikein hienosti. Lapset ovat saaneet hiihtää omaan tahtiin kenttää ympäri, parhaimmillaan jopa kolme kierrosta! Aikuisen apua on tarvittu lähinnä suksien laitossa ja joskus ylös nousemisessa. On meillä reippaita pieniä!

Metsämörriretkellä on käyty helmikuun aikana kahdesti. Kerran löysimme lumen seasta värikkäitä jääperhosia, joilla lapset saivat sitten leikkiä. Seuraavalla kerralla metsään oli ilmestynyt pingviinin pesä, joka oli täynnä pyöreitä valkoisia munia. Helmikuun viimeisenä maanantaina metsäpolku oli lumisateen takia aivan tukossa, joten lähdimmekin kävelylenkille. Laskiaissunnuntai ja ystävänpäivä olivat tänä vuonna samana päivänä. Näiden kunniaksi kävimme ryhmisystäviemme kanssa laskemassa mäkeä vanhan koulun pihassa sekä satamassa paistamassa makkaraa! Etsimme myös leikkihuoneeseen pudonneita sydänkortteja ja saimme palkinnoksi vaahtokarkkeja. 

Liikuntapäivinä olemme käyneet useamman kerran jumppasalilla pakkasen vuoksi. Jumppasalissa meillä on ollut muun muassa renkaita, köysiä, tunneli, puolapuut, penkkiliukumäki, palloja, hernepusseja ja keiloja.

Helmikuun kädentaidoissa on tehty lumisia oksia, jalanjälkilumiukkoja ja leikitty tekolumella. Runeberginpäivänä leivoimme ruuneperin muhvinsseja, jotka muistuttivat hieman myös laskiaispullia. Lisäksi olemme tietysti myös leikkineet paljon! Taaperoiden lempileikkejä ja -leluja tällä hetkellä ovat traktorit, isot pehmolegopalikat, vauvanuket ja leikkiruoat. Lorupussi on myös ollut lasten suosiossa, varsinkin eläinlorut. Isoimmat pääsivät kerran kokeilemaan tabletilla väri- ja muotopelejä. Muistipelikin tabletilta löydettiin.

Helmikuun lopussa päästiin nauttimaan talvisesta nukketeatteriesityksestä, jossa prinsessa lähti luistelemaan, hiihtämään ja lumilautailemaan. Palvelijan poistuttua paikalta prinsessa kohtasi lohikäärmeen! Prinssi onneksi pelasti tilanteen! Taaperot tykkäävät kovasti musiikista ja soittamisesta. Ennen hiihtolomaa lapset saivat vapaasti valita soittimia ja soittaa niillä vallattomasti!

 

Mukavaa talven jatkoa kaikille! Nautitaan keväisestä auringonpaisteesta! :)

 

HUOM!

Alhaalla liitetiedostoissa lisää kuvia! :)

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset