Maaliskuu maata näyttää (?)

Seniorit
20.03.2021
Eläkeliiton Kyyjärven yhdistys ry.
Tuula Härkönen
talvikuva

Maaliskuu maata näyttää (?)

Tulossa talvitapahtuma satamassa ti 30.3.klo 12, jos suinkin mahdollista!

- Maaliskuu jo maata näyttää, tiet tukkii, ojat täyttää.
- Maaliskuu maan avaa, huhtikuu maan / jäät huhtoo.

Maaliskuu: 1. maa-sanasta - lumen alta paljastuu maanpintaa.
                  2. viittaa mahla-sanaan - puiden mahla alkaa virrata.
                  3. maali - kauan sitten maaliskuussa hankiaisilla hiihdettiin sopivaan paikkaa harjoittelemaan maaliin ampumista, metsästys ja kalastus kun olivat pääelinkeinot.

Kun kuu on kupsahtanut selälleen, talvella se on varma merkki: kylmää ja pakkasta on tulossa. Viime lauantaina syntyi uusi kuu. Sen kasvava sirppi taisi olla vinossa eli kuppina ja se ennustaa sateista kevättä - lunta ja vettä.
Kevätpäiväntasaus on nyt lauantaina 20.3. eli päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla ja aurinko siirtyy pohjoiselle pallonpuoliskolle. Lisääntyneen valon myötä luonto herää: kurjet ja muut linnut aloittavat paluun.
Vanhalle kansalle  kevätpäiväntasaus ei ollut  mikään erityinen juhlapäivä. Sitä pidettiin vuoden kuivimpana eli jos jostain haluttiin eroon esim. pellonpientareiden pajuista ja lepistä (ja sängyn lutikoista), päivä oli einomainen. "Ottavimmat onget ja uistimet" valmistettiin kevätpäiväntasauksena.
Säätäkin ennustettiin: Jos kuului teeren kujerrusta ennen kevätpäivän tasausta, se tiesi lumisateita, jos vasta jälkeen, ilmojen suhteen keväästä tulisi kaunis.

Korona on määrittänyt oloamme. EL hallitus kuitenkin on suunnitellut tapaamista ulkona turvallisest ti 30.3.klo 12i. Meillä on hieno satama-alue, siellä on laavu ja ja  "huvimaja". Järjestetään ohjelmaa ja tarjottavaa. Pidetään alussa lyhyt kevätkokous eli katsaus viime vuoteen 2020 (toimintakertomus ja tilit).

TERVETULOA --- KATSE KOHTI KEVÄTTÄ
 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset