KSSHP:n Koronarokote koordinaatioryhmä: AstraZeneca rokotteen hyödyt merkittävästi suuremmat mahdollisiin haittoihin verrattuna

Hyvinvointi
Ksshp tiedote 8.4.2021
Kyyjärven kunta
Leila Järvinen
Rokotustilannekuva.

KSSHP:n Koronarokote koordinaatioryhmä: AstraZeneca rokotteen hyödyt merkittävästi suuremmat mahdollisiin haittoihin verrattuna

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin asukkaita muistutetaan siitä, että AstraZeneca rokotteen hyödyt ovat edelleen paljon suuremmat kuin siihen liitetyt mahdolliset haitat. Kokouksessa todettiinkin, että AstraZeneca on turvallinen ja erittäin tehokas rokote. Koronaan liittyvä vakavan sairauden riski rokotteen ottamiseen verrattuna on erittäin paljon suurempi.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on selvittänyt alueensa ne kansalaiset, jotka ovat aiemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyneen tai hepariinihoidon aiheuttaneen trombosytopenian (tämä tarkoittaa verihiutaleiden normaalia vähäisempää määrää).  Näille henkilöille ei THL:n ohjeistuksen mukaan anneta varovaisuusperiaatteiden mukaisesti AstraZeneca rokotetta ja näin toimitaan myös KSSHP:n alueen kunnissa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tekemän selvityksen mukaan tähän riskiryhmään kuuluvia löytyi usean vuoden ajalta vain yhteensä 59 henkilöä eli kyse on erittäin harvinaisesta ongelmasta. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on välittänyt alueensa terveyskeskuksille tiedot näistä henkilöistä, jotka eivät voi AstraZenecaa ottaa. Tähän riskiryhmään kuuluvat henkilöt rokotetaan muilla kuin AstraZeneca rokotteella. 

Rokotteen tuoma suoja ja teho koronan vakavalle tautimuodolle on erittäin hyvä. AstraZeneca rokotteen saaneista valtakunnallisesti vain 0,02 prosenttia on sairastunut koronaan. Pfizer-BioNTechin saaneista koronan on saanut 0,07 prosenttia. Kukaan rokotteiden saaneista ja koronaan sen jälkeen sairastuneista ei ole joutunut tehohoitoon. 

Kokouksessa tuotiin esille myös THL:n ohjeistus siitä, että aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este AstraZeneca rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa, ei ole este AstraZeneca rokotteelle.

Koronarokotekoordinaatioryhmässä arvioitiin, että yli 70 -vuotiaat on saatu rokotettua koko KSSHP:n alueella noin huhtikuun puoliväliin mennessä. Tällä hetkellä lausuntokierroksella on asetusmuutos, jolla ohjataan suomalaisten rokotusjärjestys ja mahdollinen alueellisen rokotejakelun muutos sen jälkeen, kun riskiryhmäläiset on saatu rokotettua. Tietoa tästä odotetaan lähiaikoina.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset