Itsenäinen Kyyjärvi!

Kunnalliselämä
Tiina Pelkonen
Kyyjärven kunta
Leila Järvinen
 Tiina sai hirvenlihaa tyytyväiseltä kuntalaiselta kun Kyyjärven itsenäisyys säilyi
Tiina sai hirvenlihaa tyytyväiseltä kuntalaiselta kun Kyyjärven itsenäisyys säilyi

Itsenäinen Kyyjärvi!

Elokuussa tulee kolme vuotta siitä kun aloitin Kyyjärvellä kunnanjohtajana. Enpä tiennyt, mitä kaikkea eteen tulee.

Ja hyvä niin, olisi nimittäin jäänyt rohkeus hakea tehtävää.

Mielessä olleet uudistukset, elinvoiman kasvattaminen ja toimintatapamuutokset sai heittää hetkeksi taka-alalle. Hyvin pian ymmärsin, ettei minulla ole ”euroakaan” ylimääräistä uuden luomiseen ja resursoimiseen. Betoniseinä olikin vastassa ja työpäivät täyttyivätkin kriisistä toiseen selviämiseen. Tilanteet olivat kaikille uusia ja homma piti ottaa haltuun yksi asia kerrallaan.

Eipä moni kunta ole joutunut valtiovarainministeriön käynnistämään arviointimenettelyyn, missä arvioitiin heti tylysti, ettei kunta selviydy lakisääteisistä velvoitteistaan tuottaa kuntalaistensa palveluita. Valtiovarainministeriö asetti meidät erityiseen kuntajakoselvitykseen, minkä tavoitteena oli liittää Kyyjärvi johonkin isompaan kokonaisuuteen vuoden 2022 alusta.

Talouden tervehdyttämistoimenpiteet käynnistettiin heti kun jo tiedettiin joutuvamme arviointimenettelyyn. Silloin ei kunnanjohtajalla ollut liikaa ystäviä, eikä tosin aikaakaan kuherteluun. Eihän se ole kivaa pohtia leikkauslistoja ja kertoa niistä päättäjille. Saada heidän hyväksyntä ja laittaa ne vielä toimeen osan kuntalaisten vastustaessa. Sellaisia päätöksiähän ei ole olemassakaan, mihin kaikki olisivat tyytyväisiä. Toki jotkut kuntalaisista kertoivat, ettei kukaan omassa taloudessakaan käytä rahaa niin kuin kunta on viime vuosina käyttänyt eli elänyt velaksi. Silloin on pakko sopeuttaa toimintaa ja karsia ylimääräisiä kuluja.

Erään eläkeläisen kanssa keskustellessa palveluiden supistamisesta, silmäni kostuivat kyyneleistä. Kerroin, että tottakai minäkin valitsisin aina kuntalaisille parhaan vaihtoehdon, mutta minä olen vastuussa myös taloudesta. Tottakai haluaisin kaikille hyvää ja tehdä oikeita arvovalintoja, silti päätöksiä ei voi tehdä ottamatta huomioon niiden talousvaikutusta. Sain myötätuntoa ja henkilö kertoi, ettei käy yhtään kateeksi minun paikkani. Yhteen asiaan hän silti kertoi minun olevan itse syyllinen. Kysyin, että mihin? –No siihen, että hait tänne kunnanjohtajaksi. -Totta! Ja keskustelumme päättyi yhteiseen nauruun ;-)

Tällä hetkellä kuntalaistemme peruspalvelut eivät ole uhattuna, eikä valtiovarainministeriöllä ole aihetta käyttää pakkoa. Kuntamme säilyy silti valtiovarainministeriön valvovan silmän alla. Kunnan talous ei saa enää heikentyä ja kriisikuntakriteerimittareiden pitää parantua vuosittain (eli kertyneen alijäämän tulee pienentyä ja velkataakan keventyä). Useat talouden tasapainottamisen toimenpiteet ovat olleet ikäviä ja vaikeita puskea niitä läpi. On kuitenkin itsestään selvää, että ilman niitä päätöksiä, olisimme olleet ensi vuoden alusta osa Karstulaa.

Tunnenkin, että Kyyjärven itsenäisenä säilyminen on suurin kiitos tehdystä työstä. Esitän lämpimät kiitokset kaikille kuntalaisille ja päättäjille ymmärryksestä ja tuesta. Kyyjärvi piti yhtä ja päätöksentekokyky onnistui vaikeassakin tilanteessa. On itsestään selvää, että saaduista eduista ja palveluista on aina erittäin vaikeaa luopua. Kyyjärvi on itsenäisenä kuntana silti sen kaiken arvoinen! Kaikki kuntalaiset tuntuvat olevan nyt iloisia itsenäisyyden säilymisestä, eikä kipeät leikkauksetkaan tunnu enää niin isona kivenmurusena kengässä.

Kuntavaalit ovat käynnistyneet ja toivotan kaikille ehdokkaille tasapuolisesti onnea!

Uuden valtuuston tärkein tehtävä on rakentaa Kyyjärven parempaa huomista yli puoluerajojen, yhdessä viranhaltijoiden, yhdistysten, yrityksien ja kuntalaisten kanssa.

Kuntalaisten velvollisuus on käyttää ääntänne, sillä tavalla voitte vaikuttaa omaan elinympäristöönne.


Rakennetaan yhdessä uusi nousu kunnallemme!

Kesää odottaen,
Tiina Pelkonen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset