Aurinkoista kesää kaikille!

Kunnalliselämä
Tiina Pelkonen
Kyyjärven kunta
Eija Honkonen
aurinkoista kesää

Aurinkoista kesää kaikille!

Kesä on taas täällä ja Suomi herää eloon. Kuntalaisten lisäksi kesäasukkaat ja vierailijat tuovat eloa Kyyjärvelle. Paletin parkkialue on täynnä ohikulkevista asiakkaista. Myös leirintäalue on pitkän hiljaiselon jälkeen puhjennut kukkaan monenlaisine tapahtumineen.

 

Hyvin ylpeänä voin sanoa olevani Kyyjärven kunnan äiti. Jo pienenä tyttönä ihailin järven seutua. Sukujuurteni velvoittamana haluan olla huolehtimassa Kyyjärven kunnasta, sen tulevaisuudesta ja kuntalaisista. Kyyjärvi tarjoaa vireän, viihtyisän sekä turvallisen elinympäristön luonnon ja vesistöjen äärellä. Hyvää elämää tukevat palvelut sekä aktiivisen ja yritteliään toimintaympäristön.

 

”Kesälomille miljoona euroa keveämmillä hartioilla”

 

Kesälomalle lähdettiin miljoona euroa keveämmällä velkataakalla. Kesäkuun lopussa kuntalainaa lyhennettiin 13 miljoonasta 12 miljoonaan. Kassassa on rahaa noin 800 000 euroa, joten uskoisin meidän tällä menolla lyhentävän lainaa vielä marraskuun lopussakin. (Edellisen kerran kunnan laina on lyhentynyt 2009 vuonna 300 000 eurolla). Tämän vuoden investoinnit, joista suurimpana yksittäisenä teknisentyöntilojen rakentaminen kirjaston alakertaan on pystytty rahoittamaan tulorahoituksella. Sijoitussalkku näytti toukokuun lopussa 6,2 miljoonaa euroa, mikä sekin on kasvanut vuoden vaihteesta puolella miljoonalla. Kuluva vuosi näyttää hyvältä ja tulemme tekemään pitkästä aikaan ylijäämäisen tilinpäätöksen.

 

Monet maaseutujen ja pikkupitäjien haasteet eivät ole pelkästään Kyyjärven haasteita, vaan ne koskettavat myös muita kuntia. Yhä pienempi osa ihmisiä joutuu vastaamaan aina vain isommista haasteista. Tarvitsemme ylikunnallista seutuyhteistyötä leventämään hartioitamme, sekä kaiken yhteiskunnan avun ja tuen matkallamme tavoitteisiin elinvoiman ja väestökehityksen älykkään sopeutumisen tiellä. Näen kunnassamme ja alueella monia mahdollisuuksia, mutta se ei tapahdu yhdessä yössä tai kahdessakaan. Määrätietoinen yhteistyö koko alueen elinvoiman lisäämiseksi on aloitettava, ja siihen tarvitsemme meitä kaikkia. Yhteisöllisyydellä Kyyjärvestä rakennetaan yhdessä hyvä paikka meille kaikille.

 

”Jokainen kuntalainen on oman kuntansa käyntikortti”

 

Kun kaikki kuitenkin kaipaavat kuntaansa asukkaita ja yrityksiä, jokainen voi myös vaikuttaa positiivisuudella ja kehumalla kuntaansa. Harmillista on, että usein paikkakuntaa moittii pieni ja äänekäs porukka, jonka ääni kuuluu kauas. Kuntalaisten riitaisia some-keskustelu voi karkottaa muuttoa miettivät naapurikuntaan. Muuttoa miettivät ihmiset seuraavat Facebookista fiilinkiä ja paikkakuntalaisten some-keskusteluja. On huono juttu, jos sieltä saa riitaisan kuvan.

 

”Hyvä nyrkkisääntö kuntapäättäjille on, että kunta pitää jättää aina vähän parempaan jamaan, missä itse sen on saanut”

 

Tuleva valtuustokausi saatetaan muistaa sotesta, jatkuvasta säästölinjasta ja kuntien yhteistyöstä. Peruspalveluissa yhteistyö yli kuntarajojen on paikoin jo pakon sanelemaa. Lisäpaineita käyttötalouteen tuovat kuntakonsernin alijäämien kattaminen sekä erikoissairaanhoidon alijäämien kattaminen vuoden 2022 aikana ennen kuin hyvinvointialueet käynnistyvät vuoden 2023 alusta. Tilikausien tulosten täytyy olla ylijäämäisiä, jotta alijäämät pienenevät ja, ettei investointeja kateta velalla. Kunnille jatkuvasti sysättyjen uusien palvelujen kustannuksia ei lupauksista huolimatta korvata täysimääräisinä. Tämä malli on lähellä päätepistettä, koska kuntien taloudet on jo viety äärimmilleen.

 

Kyyjärvellä on perinteisesti valtuustotyöskentely sujunut hienosti ja tästä hyvästä yhteishengestä on hyvä pitää kiinni jatkossakin. Kysymys ei ole kuitenkaan jatkuvasta samanmielisyydestä, vaan kyvystä sovittaa yhteen erilaisia intressejä, löytää ratkaisuja ja tehdä päätöksiä. Vaikein asema päätöksenteossa on kunnanhallitusten- ja valtuustojen puheenjohtajilla. Heidän tehtävä on pitää joukkue koossa ja saada ulos asiallisia päätöksiä jyrkistä näkemyseroista huolimatta. Hyvin toimivana, valtuustotyöskentelyn kuuluukin näkyä sujuvana ja yhteisiin tavoitteisiin suuntaavana.

 

Kyyjärven valtuusto on valittu. Tämä on hyvä valtuusto, kyyjärvisten itse valitsema. Valtuustoon valittiin sopivasti kokemusta, uusia valtuutettuja ja uusvanhoja valtuutettuja. Teette arvokasta työtä yhteisten asioiden eteen. Puolueet ovat alkaneet neuvottelemaan keskeisistä luottamushenkilöpaikoista ja luotan, että heillä on viisautta, neuvottelutaitoa ja riittävää harkintaa sopivista henkilöistä keskeisiin tehtäviin. Tärkeää on saada myös osaavia hallitustyöskentelijöitä kunnan tytäryhtiöiden hallituksiin, joiden talous on miinuksella. Järjestäytymisvaltuusto on maanantaina 16.8.2021 klo 19, jota voi seurata suorana Nopola Newsin verkkolähetyksenä.

 

Toivon tulevalle valtuustokaudelle isosti tsemppiä ja jaksamista – sekä myös yhdessä tekemisen iloa ja onnistumisia!

 

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

 

Tiina Pelkonen
kunnanjohtaja

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset