Ajankohtaista koronavirusrokotuksista

Hyvinvointi
Saarikka
Kyyjärven kunta
Eija Honkonen
rokotus

Ajankohtaista koronavirusrokotuksista

Uudet verkkosivut:

Verkkosivujamme on päivitetty:

Ajankohtaisia uutisia:

Materiaalit lasten ja nuorten rokotuksiin

THL:n verkkosivulle on lisätty materiaalia 12-15-vuotiaiden rokotuksiin liittyen. Materiaalit ovat verkosta ladattavia ja tulostettavia. Materiaalit ovat tulossa myös pian englanniksi ja muitakin kieliversioita toteutetaan.

Materiaaleja rokottamisen avuksi

THL:n sivuilla on myös saatavana huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan, tai hän ei halua itse päättää asiasta, rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle (pdf 62 kt)

Raskaana olevien rokotukset

Koronaviruksen deltavariantin leviämisen myötä raskaana olevan riski saada koronainfektio on kasvanut keväästä Suomessa. Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan deltamuunnos voi myös aiheuttaa raskaana olevalle vaikeamman taudin kuin aikaisemmat koronaviruksen muunnokset. THL suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville.

Koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista koronataudilta ja sen aiheuttaman ennenaikaisen synnytyksen riskiltä. Rokotteen antama suoja kahden annoksen jälkeen on vakavaa tautia vastaan erinomainen ja oireista tautia vastaan myös hyvä.

Rokotuksen ottaminen on erityisen tärkeää, jos raskaana olevalla on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirukselle esimerkiksi työssään.

Tiedote: THL suosittelee koronarokotusta raskaana oleville – viruksen deltamuunnos on kasvattanut vakavan taudin riskiä odottavilla

Ensimmäisen rokotteen jälkeen tulleet paikallis- ja yleisoireet eivät estä toisen annoksen antoa

Koronarokotetta ei saa antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta. mRNA-rokotteet katsotaan tässä niin samankaltaisiksi, että jos yhdestä mRNA-rokotteesta on seurannut anafylaksia, potilaalle ei saa antaa jatkossa myöskään toisen valmistajan mRNA-rokotetta.

Mikään muu paikallis- tai yleisreaktio rokotuksen jälkeen ei ole yleensä este jatkorokottamiselle, vaikka olisi kyse voimakkaammastakin oireesta.

Jos rokotuksen jälkeen epäillään anafylaktista reaktiota, tulee lääkärin aina tutkia potilas, ja anamneesi ja statuslöydökset tulee kirjata tarkasti. Jos jää epäselväksi, onko oireissa kyse anafylaksiasta, asiasta on hyvä konsultoida oman alueen allergologia. Epäselvästi dokumentoiduista oireista on jälkikäteen haastavaa tai mahdotonta arvioida, onko kyseessä ollut anafylaksia.

HUS:n ylilääkäri Mika Mäkelän on tehnyt esityksen anafylaksian arvioinnista:

Allergiset reaktiot rokotteista ja allergisten rokottaminen (Diasarja)

Allergiset reaktiot rokotteista ja allergisten rokottaminen (Video)

Rokotustekniikka

Koronarokotusneuvontaan on tullut useampi yhteydenotto koskien rokotteen pistämistä liian ylös olkalihakseen, lähelle olkalisäkettä tai liian alas käsivarteen. Rokote tulee laittaa selkeästi lihakseen. Tässä kuvalliset ja kirjalliset ohjeet lihaksensisäisestä pistotekniikasta aikuiselle:

Lihaksensisäinen pistotekniikka aikuiselle

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset