Suurtoripäivä tuo 25 torikauppiasta Kyyjärvelle perjantaina 27.8. 

Vapaa-aika
Juttuvinkki /
Kyyjärven kunta
Aaro Toppinen

Suurtoripäivä tuo 25 torikauppiasta Kyyjärvelle perjantaina 27.8. 

Suurtori- kauppiasporukka koostuu noin 25 torikauppiaasta ja se kokoontuu nyt tulevalla viikolla Kauppakeskus Paletin Vaasantien puoleiselle parkkipaikalle.

Torikauppiaat haluavat tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia tuotteita. On joka makuun herkkuja; rinkeleitä, kukkoja, lettuja, lakuja, pullaa, kala- ja lihasäilykkeitä, makkaraa, palvilihaa, savukalaa ym. Käyttötavaraa on myös laidasta laitaan; naisten ja miesten vaatteita, teksti t-paitoja ja pipoja heijastavilla kuvilla, laukkuja ja lompakoita, kenkiä, imuritarvikkeita ja suodattamia, koreja ja puunkantokoppia, mattoja, huiveja, käsintyönä valmistettuja saippuoita sekä muita luonnonkosmetiikkatuotteita, keräilykiviä ja kivikoruja ym. pienyrittäjien ja käsityöläisten tuotteita. Kauppiaita on yhtä tuotetta kohti vain yksi, joten tällä kauppiasmäärällä saadaan silti kattava valikoima.  

Nykyisin kauppa siirtyy entistä enemmän verkkoon sekä isoihin peltomarketeihin keskittyen näin isoihin kaupunkeihin. Torikauppiaat kiertävät pienilläkin paikkakunnilla elävöittäen samalla kaupunkien keskustoja. Monessa paikassa asiakkaat kiittelevät, että "olipas mukavaa kun saatiin tännekin tapahtumaa". Ihmiset ovat lähteneet iloisin mielin liikkeelle, tuttuja tapaamaan ja tietysti hyville ostoksillekin. Varsinkin tällaisena aikana, kun isommat tapahtumat ja markkinat ovat pääosin peruttu. 

Toreilla kauppaa tehdään turvallisin mielin. Terveydenhoitoalan ammattilaisetkin ovat todenneet, että virus ei tartu ulkona läheskään niin helposti kuin sisätiloissa. Toreilla on myös helppo huolehtia turvaväleistä ja toki käsidesiä löytyy myyntipisteiltä.  

Torikauppa on aivan oma kaupan lajinsa. Se tarjoaa kauppiaalle mukavan ja rennon työympäristön. Paikkakunnat vaihtuvat, eikä kahta samanlaista päivää tule. Toki sää on keskeinen asia myynnin onnistumisen kannalta. Myynti kun tapahtuu ulkona, niin ainakaan sadetta ei kukaan kauppias toivo. Toisaalta, jos on liian kuuma, asiakkaat kaikkoavat uimarannoille. Sääennusteet ovatkin torikauppiaiden yleisin keskustelun aihe! Se, että työ on rentoa ja mukavaa, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi helppoa kuin heinänteko (onkohan sekään niin helppoa, kuin aina puhutaan?!). Toreille lähdetään aikaisin aamulla. Monet kauppiaat aloittavat päivän tukun/leipomon kautta. Jos kierroksella ollaan useampi päivä, varastoa pitää tehdä/varata riittävästi mukaan. Myyntipaikan pystyttämiseen ja purkamiseen menee oma aikansa. Kuormia puretaan ja pakataan eikä hanskat saa tippua vaikka päivälle tulisi pituutta reippaasti sen kahdeksan tunnin yli. Näillä viikon kestävillä kierroksilla toripäivän jälkeen ajelemme uudelle paikkakunnalle ja illalla pystytämme jo teltat seuraavaa päivää varten. Mutta äkkiä tästä kaupan muodosta tulee elämäntapa. Torikauppiailta kysyttäessä moni sanoo, ettei tätä enää muuhun vaihtaisi.  

Liikkumalla eri paikkakunnille tuomme tuotteet asiakkaiden luo. Tori onkin loistava paikka myös aloittelevalle yrittäjälle kokeilla vaikka jotain uutta ideaa ja erilaista tuotetta. Jos ihmiset eivät siitä torilla innostu, niin jotain muutosta pitää miettiä. Palautteen saa paikan päällä. 

Kun toreilla ollaan porukalla myymässä, saadaan markkinatunnelmaa aikaiseksi ja enemmän ihmisiä liikkeelle. Torikaupan voisi ajatella vilkastuvankin entisestään. Isot kauppakeskukset ja marketit tarjoavat asiakkaille lähes samanlaisen valikoiman kaupungista riippumatta. Toreilla pienetkin yritykset pystyvät kohtuullisella kulurakenteella saamaan tuotteensa esille ja asiakkaat saavat yksilöllisiä tuotteita.  

Tervetuloa viihtymään torille! Toivoo Suurtorin kauppiaat 

P.S. Meidät löydät myös Facebookista Suurtoripäivät-sivulta 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset