Onnea nimipäivän johdosta Ohto!

Vapaa-aika
11.10.2021
SPR / Kyyjärvi
Tanja Kyrönlahti
ohto etsijät

Onnea nimipäivän johdosta Ohto!

Ohto = Vapaaehtoisten valtakunnallinen hälytysjärjestelmä
Näin Ohton nimipäivänä on taas hyvä tarkastaa omat tiedot Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysjärjestelmästä Ohtosta.

Oletko Vapepan hälytysryhmässä ja kirjautunut hälytysjärjestelmäämme? Jos olet, niin kirjaudu omilla tunnuksillasi OHTO-järjestelmään osoitteessa https://vapepa.us10.list-manage.com/track/click?u=1b88b41a219bc2bf59830de49&id=8675db7323&e=d0ca997053 ja muokkaa tarvittaessa omat tietosi ajan tasalle.

Pitämällä omat tiedot ajan tasalla, saat Vapepan hälytykset puhelimeesi

Saadaksesi hälytysviestit, muista ilmoittaa rekisteröitymisestäsi ryhmäsi yhteyshenkilölle (Kyyjärvellä Tanja Kyrönlahti). Hälytyksen saaminen edellyttää rekisteröitymisen lisäksi että sinut on liittetty oman hälytysryhmäsi jäseneksi.

OHTO pähkinänkuoressa

  • Tekstiviestijärjestelmä, joka lähettää henkilökohtaisen hälytyksen ja muun tehtävänaikaisen informaation suoraan jokaiselle hälytysryhmän jäsenelle
  • Hälytysjärjestelmä, joka toimii kaikilla matkapuhelimilla ja kaikkien operaattoreiden liittymillä
  • Hälyttämismalli, jossa tapahtumapaikan lähin ryhmä hälytetään ensin. Toimikunta- tai maakuntarajat eivät vaikuta hälyttämiseen,
  • Helppo hälytysryhmän jäsenrekisteri ylläpitäjille ja hälytysryhmien johtajille
  • Yksinkertainen hallintaliittymä älypuhelimella ja tabletilla tietokoneen lisäksi

Miten OHTO toimii

Hälytyksen tullen OHTO-järjestelmä lähettää jokaiselle hälytysryhmän jäsenelle henkilökohtaisen tekstiviestihälytyksen, esimerkiksi:
Operaatio nro 1147/Etsintä/Seinäjoki(Hyllykallio)/ Välittömästi. Kuittaus:1147 ok/ei/pm hh.mm
(Hälytysviestin ja kuittausten alussa mainitaan aina kyseisen operaation vaihtuva operaationumero/ Tehtävätyyppi/ Paikkakunta/Kokoontumisajankohta/Viestin kuittausohje)

Ryhmän jokaisen jäsenen tulee aina kuitata saamaansa hälytysviesti oman sen hetkisen tilanteensa mukaisesti vastaamalla viestiin:
  • 1147 ok (pääsen tulemaan), jolloin järjestelmä lähettää paluuviestin, jossa vahvistetaan tuleminen, kerrotaan kokoontumispaikan tarkka osoite sekä tarkennuksia tehtävään, esim. tuntomerkkejä: 1147/Tulossa/Laturitie 2, Seinäjoki (Hyllykallio)/Kadonnut lapsi 6v. Punainen polkupyörä. 
  • 1147 ei (en pääse tulemaan), paluuviesti: Et pääse operaatioon. Kiitos ilmoituksestasi
  • 1147 pm 18.30 (pääsen myöhemmin, kellonaika), paluuviesti: Saavut klo.18.30/Laturitie 2…

Muista välilyönti operaationumeron ja vastauksesi välillä!

Ok tai pm-vastausten perään voit halutessasi lisätä lyhyen, vapaamuotoisen tiedotteen operaation johdolle esim. 1147 ok Hälytyskoira, tai 1147 pm 18.00 Maastopyörä tms.

Tehtävänaikaiset viestit tulevat kaikille omaan puhelimeen: Operaation (etsinnän) lopettaminen tai keskeyttäminen, johtopaikan siirtyminen, lisätiedot ja tarkennukset tehtävästä ym. Järjestelmä lähettää myös valmiushälytys ja valmiusharjoitus-viestejä. Valmiushälytyksessä tiedotetaan mahdollisesta tehtävästä etukäteen ja kartoitetaan saatavia resursseja, valmiusharjoitus-viesteillä tiedotetaan harjoituksesta.

Hälytykseen tulee aina vastata ja kuitata hälytys, vaikka sen huomaisi vasta myöhemmin. Jos avuntarve on edelleen olemassa, järjestelmä lähettää kokoontumispaikan osoitteen ja tehtävän tarkennuksen. Jos tilanne on päättynyt, järjestelmä ilmoittaa myös siitä. Tehtävän kuluessa saapuvia tarkentavia viestejä ei kuitata, ainoastaan ensimmäinen hälytysviesti kuitataan.

Hälytysviesti tulee aina samasta numerosta 040 456 3670. Tähän numeroon ei voi soittaa. Numero kannattaa tallentaa puhelimeen ja määritellä sille oma erottuva soittoääni. Puhelimiin on myös olemassa sovelluksia, joiden avulla numero saadaan hälyttämään vaikka puhelin olisi muuten äänettömällä.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset