Sotakamreeri Hallan jääkäreiden jäljillä

Kulttuuri
01.11.2021
Juttuvinkki: Raimo Salo
Kyyjärven kunta
Maarit Ohranen
Hallan jääkäreitä.
Hallan jääkäreitä.
Artikkeli Koillissanomissa.
Artikkeli Koillissanomissa.

Sotakamreeri Hallan jääkäreiden jäljillä

Raimo Salo kerää jääkäreiden lasten kokemuksia.

Kyyjärveläinen sotakamreeri, kuvaaja/tuottaja on aloittamassa uutta Hallan jääkäreistä kertovaa dokumenttiprojektia, joka sai alkunsa 2021 syksyllä, kun Salo vieraili Suomen Jääkärimuseon järjestämässä Jääkäriseminaarissa Ylihärmässä. Raimo Salo palveli pitkän sotilasuransa aikana mm. Jääkäripatteristossa Hämeenlinnassa ja joukko-osasto kantaa osaltaan jääkäreiden perinnettä.

Mukana projektissa on Suomen Jääkärimuseo ja Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistyksen Jääkärinkanslia, joka etsii Salolle haastateltavaksi jääkäreiden lapsia ja lähisukulaisia.

Ensimmäinen Salon haastattelema jääkärin lapsi oli kenraali Ilkka Halonen, jonka Salo haastatteli Savon sydämessä Kuopiossa. Kenraalin ja sotakamreerin tapaaminen oli lämminhenkinen ja leppoisa. Ilkka Halosen isä oli jääkärikapteeeni Otto Armas Halonen, lisätietoja Wikipediassa.

Projektin tavoitteena on tuottaa dokumentti Hallan etapista ja Hallan Ukosta (Juho Heikkinen),  jonka talo oli Kainuussa Hyrynsalmella n. itäisellä etappireitillä, jota pitkin jääkärit siirtyivät salassa Ruotsin kautta Saksaan koulutukseen. Muitakin siirtymisreittejä oli ja toimintaa vakoilivat ja kyttäsivät venäläiset santarmit ja poliisi. 

Hallan rakennukset on siirretty Helsinkiin Seurasaaren museoon.

Raimo Salo kerää myös kämppäemäntien kokemuksia. Lisäkuvana Koillissanomien artikkeli.

Artikkelin kuva: Hallan Jääkäreitä- kirja

Raimo Salo
Sotakamreeri
Dokumenttituottaja-muusikko
Yliluutnantti evp.
040-6585436

http://fi.wikipedia.org/wiki/Raimo_Salo

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset