22.2.22 - Myllärit muutti sääntöjään

Tekniikka ja talous
28.02.2022
Kyyjärven Mediamyllärit ry
Aaro Toppinen
Myllärit ylimääräinen kokous.

22.2.22 - Myllärit muutti sääntöjään

22.2.2005 potkaistiin Nopola News liikkeelle - sääntöjä muutettiin 22.2.22.

Kunnan hallinnoima Tiedon tuottaminen internettiin ja tuotantoketjujen organisointi -hanke oli käynnistynyt 17.1.2005. Hankkeen työntekijät Irma Mäkelä ja Veikko Huumarkangas laittoivat hihat heilumaan ja kutsuivat yhdistysten ja järjestöjen edustajia Kivirantaan suunnittelemaan kansalaisten itsensä ylläpitämän tiedotuskanavan perustamista. Jännittävä päivämäärä oli 22.2 vuonna 2005. Kahvit ja pullat varattiin 70 henkilölle ja noin puoleta pullista siirtyi hankkeen työntekijöiden käyttöön seuraaville viikoille. Osansa sai myös J. Lillvis, joka tuolloin veti yrittäjien tietotekniikan kehittämishanketta. Kokouksessa esitetyille ideoille kuulijat nyökyttelivät hyväksyvästi päätään ja niinpä Nopola News sai alkunsa. Ilman yhdistysten ja yrittäjien vahvaa osallistumista, ideat olisi saanut varmasti kuopata. Jyväskyläläinen Netcabinet teki Nopola Newsin 1.0 version tosi nopealla aikataululla ja se julkaistiin nettiin 13.5.2005. Siis vain muutama viikko myöhemmin kuin Youtuben ensimmäinen video ladattiin nettiin. Facebookista ei Suomessa kukaan puhunut mitään. Oman kuvan julkaiseminen nettiin oli lähes mahdoton ajatus - nykyään moni tienaa leveän leipänsä moisella toiminnalla.

Seitsemäntoista vuotta myöhemmin Kivirannassa oli säpinää samoissa merkeissä. Kyyjärven mediamyllärit ry oli varannut salin klo 17.00 ylimääräistä kokousta varten, Kyyjärven Martat pitivät omaa kokoustaan takkahuoneessa klo 16.30  ja kunta oli kutsunut saliin yhteisöjen ja yhdistysten edustajia keskustelemaan kunnan avustusten jakoperusteista ja suunnittelemaan tulevia tapahtumia klo 18.00 alkaen.

Mylläreiden viralliset säännöt on keväältä 2006 ja ne vahvistettiin samaan aikaan kuin Twitterin kehitys aloitettiin. Nykyiset säännöt kaipaavat uudistusta muun muassa tekniikan kehittymisen myötä. Skype on samaa ikäluokkaa Nopolan kanssa, mutta vasta koronapandemian aikaan sovelukset kuten Teams ja Zoom ovat tulleet jäädäkseen kokouksia järjestettäessä. Mediamylläreiden uudet säännöt mahdollistavat nyt nämäkin tekniikat. Sen verran ollaan taas edellä, että näihin digitaalisiin kokouksiin on otettu studiotekniikkaa mukaan. Ihan ei ole Teams ja Zoom vielä sillä tasolla, mitä myllärit kaipaa:) Ehkä ne siitä kehittyy.

Säännöissä oli lisäksi määräys, että yhdistyksen äänivaltaa käyttävän varsinaisen jäsenen tulee olla Kyyjärvellä kirjoilla ja Suomen kansalainen. Väki vähenee ja jokainen yhdistystoiminnassa mukana oleva tietää miten hankala on saada aktiiveja toimintaan mukaan nykyisessä hektisessä yhteiskunnassa. Säännöistä poistettiin Kyyjärvi sidonnaisuus ja nimi muutettiin pelkäksi Mediamyllärit ry:ksi tai ainakin sitä ehdotetaan PRH:lle. Tavoitteena on laajentaa toiminnnan pohjaa saamalla mukaan niitä, joita alueemme kehittäminen kiinnostaa. Nimen muutoksen yksi keskeinen tekijä liittyy myös rahoituskanaviin. Varsin usein yritysten ja rahoittajienkin silmissä on törmätty siihen, että yhdistys toimii ikäänkuin liian paikallisesti vaikka rajat ylittävä seutukunnallisuus on ollut keskeinen näkökulma jo alusta saakka. Nykyisessä EU-rahoituksessa on etua siitä, että hankkeet ylittävät paikkakunta- tai jopa maakuntarajat. Pelkkä Mediamyllärit ry:n toimii toivottavasti paremmin myös tällä sektorilla. Yhdistyksen kotipaikka säilyy Kyyjärvellä sillä Kyy York ei ole vielä mahdollinen:)

Ylimääräinen kokous vaihtoi lisäksi yhden hallituksen jäsenen tämän omasta pyynnöstä. Normaalisti hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa. Hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin Katriina Oinonen Kyyjärveltä. Hallituksen puheenjohtajana toimii Erkki Koivisto, varapuheenjohtajana Jari Lautanen ja jäseninä Hannu Kainu, Maija Suuniittu, Ilari Kotilainen ja Terhi Heloaho. Varajäseninä Tuula Härkönen ja Anita Collin. Nykikää hihasta, jos on ideoita.

Ylimääräinen kokous hyväksyi sääntömuutokset ja esittää ne PRH:n käsittelyyn. Sen verran ainutlaatuisesta asiasta oli kyse vuonna 2005, että sääntöjen hyväksyttäminen kesti lähes kahdeksan kuukautta. Toivottavasti nyt onnistuu nopeammin.

Yhteensattumien, lomien ym. syiden takia varsinaiseen kokoukseen osallistui vain noin 5 %:a yhdistyksen jäsenistöstä (kuvassa).

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset