Tulostekniikka voitti BetsetHackathonin!

Tekniikka ja talous
Biopaavo & Kasvu Open /
Kyyjärven kunta
Aaro Toppinen
betset tienvarsikyltti.

Tulostekniikka voitti BetsetHackathonin!

Kyyjärveläiset löysivät toisensa BioPaavon hackathonissa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavon ja Kasvu Openin järjestämässä innovaatiokilpailussa etsittiin betonivalmistaja Betsetille ketterää käsittelymenetelmää betonielementtituotannon sivuvirroille.

BetsetHackathonin voitti Tulostekniikka Oy ideallaan, joka tarjoaa ratkaisun betonin sivuvirroista haastavimman eli lietteen käsittelyyn erittäin kustannustehokkaasti. Voittajaideassa sovelletaan Tulostekniikan lämpölaitoksissa käytössä olevaa tuhkakuljetinta täysin uudessa sovelluskohteessa, joka mahdollista betonielementtituotannon sivuvirtana syntyvän kiviaineksen kierrättämisen ja vedenkulutuksen pienentämisen. 

”Meillä on tuote, jota tällä hetkellä käytetään lämpölaitosten tuhkanpoistossa. Hackathonin myötä avautui mahdollisuus tuotteen soveltamiseen täysin uudella liiketoiminta-alueella. Ajatuksena on tuotteistaa tästä skaalautuva ratkaisu, jota voidaan tarjota laajemminkin betoniteollisuuden sivuvirtojen käsittelyyn”, sanoi Kai Oinonen Tulostekniikasta. 

”Tulostekniikalla on valmis, helposti käyttöön otettava tuote, johon hackathonissa tunnistettiin uusi käyttökohde. Betonin sivuvirtojen osalta haastavin käsiteltävä on liete, mutta kun se ratkaisuehdotuksen mukaan sekoitetaan hienompaan kiviainekseen, se ei ole enää jätettä vaan hyödynnettävissä neitseellisen sementin käyttöä korvaamassa. Betonilietteen käsittely on tällä hetkellä kuluerä. Ratkaisu tuottaa siis säästöjä monessa vaiheessa prosessia jätteidenkäsittelymaksuista alkaen. Ratkaisu on helposti skaalattavissa eri tuotantolaitoksiin, ja testattavissa Kyyjärvellä, jossa sekä Tulostekniikalla että Betsetillä on toimintaa”, voittajan valintaa perusteli Betset-yhtiöiden kehitysjohtaja Harri Bergholm. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo ja Kasvu Open toteuttivat innovaatiokilpailun eli hackathonin Betset-yhtiöiden toimeksiannosta. Haastetta oli loppusuoralla ratkomassa neljä tiimiä monipuolisine ehdotuksineen. 

Ideoiden arvioinnissa keskeistä oli se, kuinka hyvin ne vastasivat annettuun haasteeseen. ”Kaikkien tiimien ideoissa oli potentiaalia, ja yhteistyö jokaisen tiimin kanssa on tulevaisuudessa mahdollista ”, totesi Harri Bergholm. 

Biotalouden yrityskiihdyttämö –projektin, BioPaavon, toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella. 

Lisätietoja: 
www.biopaavo.fi  

Annimari Lehtomäki, johtava asiantuntija 
etunimi.sukunimi@jamk.fi 
p. 050 464 2563 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

Harri Bergholm, kehitysjohtaja 
etunimi.sukunimi@betset.fi 
p. 040 3434 329
Betset-yhtiöt  

Betset-yhtiöt on suomalainen perheyhtiö ja Suomen toiseksi suurin betonisten rakennuselementtien toimittaja. Yritys on perustettu vuonna 1950 Kyyjärvellä, ja nykyään Betset-yhtiöillä on yhdeksän tehdasta Suomessa, sekä osakkuusyritys As Ikodor Virossa. Vuoden 2020 yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa oli 121 miljoonaa euroa ja yhtiöt työllistivät vuonna 2020 keskimäärin 623 henkilöä. 

www.betset.fi

Ystävällisin terveisin / With best regards,


Ph.D. Annimari Lehtomäki
Johtava Asiantuntija / Senior Specialist 
JAMK Biotalousinstituutti / Institute of Bioeconomy 
tel. +358 50 464 2563
annimari.lehtomaki@jamk.fi 
 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset