Kyyjärvellä on monta syytä hymyyn

Kunnalliselämä
Kyyjärven kunta
Anne-Mari Hautala
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Uusisalo, kunnanjohtaja Tiina Pelkonen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kai Oinonen
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Uusisalo, kunnanjohtaja Tiina Pelkonen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kai Oinonen
Kunnanjohtaja Tiina Pelkonen aikoo ajella skootterilla kesälomalla
Kunnanjohtaja Tiina Pelkonen aikoo ajella skootterilla kesälomalla
Kyy York
Kyy York

Kyyjärvellä on monta syytä hymyyn

Tärkeintä on kunnan sydän ja syli, ne ihmiset, joiden kautta kunta kohdataan, joiden kasvoilta kunnan tunteita luetaan

Kevät on ollut kiireistä aikaa kunnantoimistolla Sote-uudistukseen liittyvine palavereineen. Samoin kunnassamme olevat tuulivoima -hankkeet työllistävät paljon. Lisäksi eduskunta on suunnitellut työvoimapalveluiden siirtämisestä kunnille vuoden 2024 aikana. Tähän kun lisätään vielä taloushallintopalveluiden ulkoistaminen syksyllä ja uuden asianhallintajärjestelmän käyttöönotto, niin työsarkaa riittää enemmän kuin tekeviä käsiä.

Kyyjärven kuluva vuosi on lähtenyt hyvin käyntiin. Ensimmäinen osavuosikatsaus on valmistunut ja näyttää erittäin lupaavalta. Toimintatuotot- ja kulut ovat pysyneet talousarviossa. Verotuloissa kunnallisverojen kehitys jatkaa laskuaan vähenevän väestön myötä, mutta yhteisöverotuottoja olemme saaneet ennätyksellisen hyvin.

Toukokuun lopussa Kyyjärven työttömyys oli Keski-Suomen alhaisin 6,1 %. Hyvä työllisyystilanne näkyy positiivisesti myös työmarkkinatuen maksuosuuksissa, jotka ovat ennätyksellisen matalalla. Yrittäjien kuntabarometrissä Kyyjärvi paransi suoritustaan lähes joka mittarilla, ja oli Keski-Suomen kunnista kokonaispisteissä hienosti neljännellä sijalla.

Kyy York -pieni kylä, suuri sydän -tienvarsimainokset ovat keränneet ihastusta. Olimme Keskisuomalainen -lehden lukijoiden ykkössuosikki, ja virallinen arvostelijaraati antoi meille pronssia. ”Kyy York riemastutti, koska pienenpieni kunta olisi hyvinkin voinut esittäytyä pienesti, mutta olikin päädytty sydämellisiin övereihin. Täydellinen mielleyhtymä verrata pientä Kyyjärveä suurkaupunkiin. Itselle on hyvä nauraa ja sitä tekee Kyyjärvi oivaltavasti.” Ensi viikolla teollisuusalueen vanha mainoskyltti saa myös uudistuneen ilmeen. Asiat etenevät pienin askelin paremmaksi…

Maaliskuun lopussa lyhensimme lainaa 0,5 miljoonaa euroa. Kyyjärven kunnalla on tällä hetkellä lainaa 11 miljoonaa euroa. Maaliskuun lopussa Kyyjärven kunnan asukasluku oli 1240 henkilöä, joten lainaa asukasta kohden on 8 871 euroa. Maaliskuun lopun tulos on 469 226 euroa, joka on toteutunut jo 47,5 % talousarviosta.

Kunnallamme on siis todellakin monta syytä hymyyn;-)

Osavuosikatsauksissa on hyvä muistaa, että kuntamme talouteen vaikuttaa 70 %:n osuudella Sote-kulut, joita maksetaan tasaisesti talousarvion mukaan. Saarikka ja Keski-Suomen Sairaanhoitopiiri taitavat lähettää meille tänäkin vuonna lisälaskun vuoden lopussa.

Kesäkuun lopun tulos näyttää tällä hetkellä olevan plussalla noin puoli miljoonaa euroa. Veneen keula on siis käännetty, mutta venettä soudetaan vuosia kriisikuntamittareista vapaaseen rantaan. Vaikka talouden suunta on kääntynyt, ei Kyyjärven tai Suomen valtionkaan haasteet ole vielä selätetty. Lainan korot ovat lähteneet nousuun ja inflaatio laukkaa. Valtaosassa kuntia ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa, kun taas työikäisten sekä lasten ja nuorten osuus pienenee. Lisäksi syntyvyys on matalalla tasolla.

Kaikissa kunnissa uusien asukkaiden tai uuden yritystoiminnan houkuttelu ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Tosiasioiden tunnustaminen voi olla kipeää, mutta sekin on tärkeää myöntää. Hyvä kunta kehittyy ketterästi ja tarjoaa kuntalaisille parhaat mahdollisuudet selviytyä uusista haasteista. On löydettävä tilaa myös toivolle ja tulevaisuuden rakentamiselle. Tällöin katseen kääntäminen kunnan omiin vahvuuksiin voi olla ratkaiseva tekijä ja jopa ainoa vaihtoehto elinkelpoisuuden säilyttämiseksi.

Miten turvataan laadukkaat palvelut ja mahdollistetaan hyvä arki kuntaan jääville asukkaille? Mitkä ovat niitä asioita, jotka sitouttavat asukkaat kuntaan? Mitkä asiat ovat heille merkityksellisiä? Mikä paikkakunnan erityisominaisuus lisää heidän elämänlaatuaan? Mistä syntyy se kotiseuturakkaus?

Kannattaa keskittyä vaalimaan ja kasvattamaan olemassa olevaa hyvää. Näin vähenevän väkimäärän kunnalla voi tulevaisuudessakin olla edellytykset olla hyvä paikka asua. Tärkeintä on kunnan sydän ja syli, ne ihmiset, joiden kautta kunta kohdataan, joiden kasvoilta kunnan tunteita luetaan. Jos kunta hoitaa omat hommansa suurella sydämellä, jää asukkaat mielellään sen syliin loppuiäksi. Ja kuntana tarkoitan meitä kaikkia, kunta on asukkaidensa yhteisö eli ME. Annetaan yhdessä kunnastamme houkutteleva kuva ja nostetaan sen hyviä puolia esiin!

Haluamme kiittää kuntalaisia, yrittäjiä, yhdistyksiä ja kesäasukkaita tämän kevään osalta, ja toivottaa kaikille oikein levollista kesää!

Olemme tavattavissa Kylätuvalla pe 8.7 klo 10-11 kahvipöydän äärellä.
Tervetuloa jutustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia! Kunta tarjoaa kahvituksen.

 

Kesäisin terveisin,

Maija Uusisalo, kunnanvaltuuston pj.
Kai Oinonen, kunnanhallituksen pj.
Tiina Pelkonen, kunnanjohtaja

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset