Suomen ensimmäinen ilmastoleiri Kyyjärvellä!

Luonto ja ympäristö
17.07.2022
Luonto-Liitto ry:n tiedote
Kyyjärven Mediamyllärit ry
Aaro Toppinen
Ilmastoleiri nuoret kalliolla. Kuva Julia Jukkarainen.

Suomen ensimmäinen ilmastoleiri Kyyjärvellä!

Suomen ensimmäinen ilmastotoimintaleiri järjestetään kansainvälisenä suurtapahtumana Kyyjärvellä 25.7 - 31.7.2022. Järjestelysitä vastaa Luonto-Liitto ry yhteistyökumppaneineen.

Viikon mittainen leiri on sukupolvien välinen kohtaaminen, jossa eri-ikäiset ilmastotoimijat ja ilmastosta kiinnostuneet pääsevät tapaamaan toisiaan konkreettisen ilmastotoiminnan merkeissä.

Vuonna 1979 Koijärvellä kokoontui joukko ympäristöaktiiveja, jotka rakensivat paikalle omin luvin padon. Padon avulla järven vedenkorkeus pyrittiin pitämään halutulla tasolla ja estämään järven kuivatushankkeet. Vuonna 1982 ekokunnaksi julistautuneella Suomussalmella järjestettiin ympäristö-, rauhan- ja vaihtoehtoliikkeen laajalla yhteistyöllä suuri pohjoismainen Maan puolustus -leiri.

Nyt vuonna 2022, 40 vuotta Suomussalmen Maan puolustus -leirin jälkeen, Kyyjärvellä järjestetään pohjoismaisen ympäristöliikkeen yhteinen tapaaminen maan puolustukseksi ja elon elvytykseksi. Ja jälleen rakennetaan patoja.

Ilmastotoimintaleirillä voimme oppia toisiltamme ja tehdyistä ja tekemättömistä teoista, keskustella yhteiskunnallisista muutoksista sekä utopioista ja suunnitella tulevaisuuden laajempaa ja monimuotoisempaa ilmasto- ja ympäristötoimintaa.

Viikon aikana luvassa on monipuolisia keskusteluja ilmastonmuutokseen eri teemoista, työpajoja, luonnonhoitotöitä, oppimista, talkoilua, kulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Leirillä pääsemme tekemään myös konkreettisia ilmasto- ja monimuotoisuustoimia, kuten soiden ennallistamis- ja rewilding-talkoita. Lisäksi ohjelmaan on suunniteltu retkeilyä Suomenselän soilla, monipuolisesti käsillä työskentelyä, pyöräilyä, työpajailua, esitelmiä, paneelikeskusteluja ja taidetta sekä ilmastoteemaista keskustelua paikallisten ja kansainvälisten vieraiden kanssa.

Viikon mittainen leiri jakautuu kolmeen osioon

25.-27.7. Ilmastoleiri on avoinna 13-18 -vuotiaille nuorille. Nuoret pääsevät leirillä miettimään omaa suhdettaan ilmastoon ja ilmastonmuutokseen ilmastoaiheisen sarjakuvatyöpajan ja ilmastopalapelin kautta. Suon ennallistamistalkoita unohtamatta.

27.-29.7. Leiri on avoin kaikenikäisille, myös perheille. Lapsille on suunniteltu omaa ohjelmaa koko tämän ajan.

29.7.-31.7. Järjestetään Maan puolustus ja elon elvytys -leiri. Viikonlopun leiri on avoin kaikille, ja toivomme myös paikallisia kävijöitä ottamaan osaa ilmastoaiheiseen keskusteluun. Aiheina muun muassa turvetuotanto ja suot, maaperän hiili, tuulivoima, ruoantuotanto ja metsien käyttö.

Tiedote Luonto-Liitto ry 11.7.2022 Leirille ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat toimia tasapainoisen ilmaston, luonnon monimuotoisuuden ja paremman yhteiskunnan ja elämän puolesta. Leirillä ei sallita minkäänlaista syrjintää, väkivaltaa, vihapuhetta, rasismia tai muuta epäkunnioittavaa käytöstä toisia kohtaan. Leiri on päihteetön.

Lisätietoa leiristä ja ohjelmistosta löydät sivulta: http://www.luontoliitto.fi/ilmastoleiri

Samalta sivustolta löydät myös leiri-ilmoittautumisen. Ilmoittautuminen auki 19.07.2022 asti.

Leirimaksu kattaa ruokailun ja majoituksen Kyyjärvi Campingissa. Voit myös saapua Campingiin ottamaan osaa päiväohjelmaan, vaikket ilmoittautuisikaan. Leirijärjestelyissä ovat mukana Luonto-Liiton lisäksi Kohtuusliike, Maan ystävät, Hiilivapaa Suomi, Elokapina, Emilia-ryhmä, Meidän metsämme -liike, SKEY, Siemenpuu sekä osallistujia monesta muustakin tahoista.

Leirille osallistuu ja ohjelmaa on suunnittelemassa henkilöitä Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Virosta ja Latviasta. Leirille osallistujilta ei kuitenkaan vaadita minkään tahon jäsenyyttä tai aiempaa toimijuutta ympäristöliikkeessä. Leirin mahdollistavat Pohjoismainen kulttuuripiste, Suomen ympäristökeskus sekä Ali ja Tuan Nylundin säätiö.

Onko sinulla kysyttävää leiristä?

Ota yhteyttä leirikoordinaattoriin:
Helmi Suvisaari
helmi.suvisaari@luontoliitto.fi
040 758 1328

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset