LOTTAJOHTAJA FANNI LUUKKOSESTA DOKUMENTTI

Kulttuuri
30.09.2022
Juttuvinkki: Raimo Salo
Kyyjärven kunta
Maarit Ohranen
Fanni.
SA-kuva.
Fanni.
SA-kuva.
Fanni.
Luukkosten sukuhauta Iissä.
Luukkosten sukuhauta Iissä.

LOTTAJOHTAJA FANNI LUUKKOSESTA DOKUMENTTI

Kyyjärveläinen dokumentaristi Raimo Salo on tekemässä henkilökuvadokumenttia lottajohtaja Fanni Luukkosesta. Luukkonen valittiin Lotta Svärdin keskusjohtokunnan puheenjohtajaksi vuonna 1929 ja hän toimi tehtävässä aina vuoteen 1944, jolloin järjestö lakkautettiin.

Artikkelia päivitetty 3.10.2022:
Fannin tarina kiinnostaa.
Dokumentin ensi-ilta on Seinäjoen Suojeluskunta - ja Lotta Svärd-museolla 9.11 klo 18.00 alkaen.
Seuraavana päivänä 10.11. esitys on Ii:ssä ja monet kulttuuripiirit ovat tilanneet esityksiä ensi vuodelle, aihe on monille kiinnostava.
Lisäkuva: Luukkosten sukuhauta Ii:ssä. (kuvaaja Raimo Salo)

Artikkelia päivitetty 20.9.2022:
Dokumentti on valmistunut elokuussa ja lähetetty VLMedia Oy:lle levitystä varten. Seinäjoen Suojeluskunta ja Lotta Svärd museo ja rahoittajat ovat saaneet siitä kopion.

Dokumentin: Sotalotta suunniteltu valmistumisaika on maaliskuu 2023, jolloin Fanni Luukkosen syntymästä tulee  kuluneeksi 141 vuotta.
Kuvaus, käsikirjoitus ja leikkaus Raimo Salo.

Dokumenttiprojektia tukevat Puolustusvoimien tukisäätiö, Valto Pernun säätiö ja Vapaussodan invalidien Muistosäätiö. Lisäksi Seinäjoen museot, Suojeluskunta- ja Lotta Svärd-museo ja levityksestä vastaava VLMedia Oy.

Lisätietoja Fanni Luukkonen – Wikipedia

Sotakamreeri Raimo Salo kertoo mistä dokumentti-idea sai alkunsa:

"Olen 2011-2012 haastatellut lähes sata lottaa heidän kokemuksistaan ja näissä haastatteluissa esille nousi sodan jälkeinen aika ja se mitä tapahtui, kun Suojeluskunta ja sen tukijärjestö Lotta Svärd kiellettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta.

Elettiin pelon aikaa ja myös Fanni Luukkonen sai sen kokea, hän hänestä tuli "persona non grata", eli ihminen, jota ei ollut olemassa. Ei ollut työpaikkaa minne mennä ja näin ollen ei tulojakaan. 

Lotta Svärdin omaisuus meni selvitystyön alle ja näin ollen sovittu eläke jäi saamatta. 

Hän teki vaatimattoman käännöstyön ja yritti ottaa yksityisoppilaita, olihan hän koulutettu opettaja, mutta töitä ei ollut ja terveyskin alkoi pettää.

Hän kuoli 65-vuotiaana sydänkohtaukseen lokakuussa 1947, mutta palasi vielä julkisuuteen hautajaisissaan, jotka olivat suuri tapahtuma Ii:ssä ja joista kirjoitettiin näkyvästi lehdistössä ja samalla Fannin kunnia sai näin palautuksen.

Kun nämä asian minulle selvisivät ja huomasin miten vähän nykyajan ihmiset hänestä tietävät, päätin 2019 että teen Fannista dokumenttielokuvan. 

Fanni Luukkonen antoi kaikkensa rakastamalleen Lotta Svärdille ja tuleva dokumenttielokuva on kunnianosoitus "post mortum" ja tuleville sukupolville muistutus tinkimättömästä velvollisuuden kutsusta"

Raimo Salo

Lyhyt ote dokumentista:
https://drive.google.com/file/d/1_n9wHphqwoDhVreFcEo51LJd-LmOXxPc/view?usp=drive_web

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset