Suruttomat-musikaali 18.11. (EL)

Seniorit
14.10.2022
Eläkeliiton Kyyjärven yhdistys ry.
Tuula Härkönen
Suruttomat
Musikaali Suruttomat

Suruttomat-musikaali 18.11. (EL)

Kotimainen Suruttomat-musikaali perustuu Minna Canthin näytelmään Työmiehen vaimo. Se vie meidät vuoteen 1885, jolloin suomalainen nainen eli miehen määräysvallassa. Musikaalin käsikirjoitus on Sirkku Peltolan, laulujen sanat Heikki Salon ja sävellykset Matti Puurtisen. Jyväskylän kaupunginteatteriin teoksen sovittaa ja ohjaa Jukka Keinonen. Minna Canthin alkuperäisessä näytelmässä työmies-sana on vahvasti ironinen. Työmiehen vaimon suruttomat miehet elävät kuin viimeistä päivää, ja heidän on vaikea sietää ulkoisesti köyhää arkea. Humala on tehokas keino paeta sitä. Niinpä lain sallimalla oikeudella Risto vie vaimonsa Johannan ansaitsemat markat.

Suruttomat on myös kolmiodraama. Se on tarina rakkaudesta, petoksesta ja kostosta. Näemme ristiriitaiset ihmiset haluineen ja häpeineen. Yhteisön painostuksesta nuori vaimo Johanna alistuu kohtaloonsa ja kiusattu romaninainen Homsantuu asettuu puolustamaan oikeuksiaan. Mutta onko hänellä voimaa lain edessä? Vaikka musikaalin keskiössä on naisen heikko asema, Suruttomat tuo esiin myös etnisen syrjinnän. Minna Canthin syntymäpäivää ei syyttä ole nimetty tasa-arvon liputuspäiväksi. 
Canthin elinaikana hänen entisen kotikaupunkinsa Jyväskylän sivistyneistö käänsi rohkealle kirjailijalle selkänsä. Psykologisen realismin edelläkävijä saa nyt Jyväskylässä nähtävän musikaalin myötä komean, kiihkeän ja tunteikkaan kunnianosoituksen. Ylistetyn laululyyrikon, Miljoonasateen Heikki Salon sanoitukset tuovat leikillisiä viiltoja Canthin tekstiin. Matti Puurtisen kaunis musiikki saa Lasse Hirven näpeissä komeat sovitukset.

Koreografiguru Jouni Prittisen tanssit sykkivät vauhtia ja elämäniloa. Musikaalin lavastuksen suunnittelee Annina Nevantaus ja puvustuksen Tellervo Syrjäkari. Valosuunnittelusta vastaa Antti Silvennoinen ja äänisuunnittelusta Mika Filpus. Näyttämöllä nähdään 25-henkinen esiintyjäjoukko.  

Varaa lippu Eliisalta p. 040 5352529 mahdollisimman pian: esitys + matkat 40€.

Esitys alkaa klo 12. Lähdemme klo 9 "Essolta", paluumatkalla mahdollisuus ruokailuun Hirvaskankaalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset