Varautuminen lyhyisiin sähkökatkoihin

Asuminen
Kyyjärven kunta
Jouni Kujala
Hehkulamput.

Varautuminen lyhyisiin sähkökatkoihin

Ennakoi ja säästä energiaa

Mahdollinen sähköpula syntyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti ei riitä kattamaan kulutusta. Tässä tapauksessa Suomen sähköverkoista vastaava Fingrid joutuu aloittamaan sähkönjakelun rajoitustoimenpiteet. Kuluttajiin asti ulottuvaa sähkönjakelun katkaisua pyritään välttämään mahdollisimman pitkään ja sähköjä katkaistaan vasta, jos muut keinot eivät riitä.

Energiansäästövinkkejä

Hyvä muistaa:

 • Sähkönkäytön kulutushuiput ovat: aamulla kello 7-10 ja illalla kello 16-19 välillä. Omaa sähkönkäyttöä kannattaa pyrkiä siirtämään näiden ajankohtien ulkopuolelle.
 • Alenna lämpötilaa asuinhuoneista ja erityisesti tiloista, joita ei käytetä aktiivisesti.
 • Pese vain täysiä koneellisia.
 • Lyhennä suihkussa käynnin kestoa ja käy saunassa harkiten.
 • Sammuta kodinkoneet ja laitteet, joita ei käytetä. Irrota laturit verkkovirrasta latauksen päätyttyä.

 

Kiertävästä sähkökatkosta tiedotetaan ennakkoon. 
Kiertävistä alueellisista sähkökatkoista tiedottaa alueellinen sähkönsiirtoyhtiö. Sähkökatkoja voi aiheuttaa myös luonnolliset syyt kuten tuuli, myrsky, runsas lumisade, ukkonen tai verkon huoltotyöt. Viranomaisten ja median lisäksi oman sähköyhtiön sekä vesilaitoksen sivuilta voi etsiä tietoa sähkökatkon syistä. Mahdollisen häiriötilanteen vakavuuden ja laajuuden selvittämiseen saa hyvin tietoa Internetissä olevien tilanneseuranta- sekä sähkökatkokarttapalveluiden kautta. Monella sähköyhtiöllä on käytössä myös omat puhelinapplikaatiot, joista voi katsoa lisätietoa. Sähköverkkoyhtiön vikapalvelunumero on hyvä tallettaa puhelimeen. Kyyjärven alueella valtaosalla talouksista sähkönjakelijana on Elenia Oy.

 

Sähkökatkotilanteen pikaohjeet

 • Pysy rauhallisena ja seuraa tilanteen viestintää.
 • Hätänumeroon ei soiteta ja ilmoiteta sähkökatkoista. Soittaminen numeroon 112 vain kiireellisissä hätätilanteissa.
 • Valaistus on tärkeää pimeällä – suosi paristollisia led-valaisimia.
 • Ota kaikki kuumenevat laitteet heti sähkökatkon alkaessa pois päältä.
 • Varavirtalähde on hyvä olla. Pidä se ladattuna. Älä käytä kännykän akkua ihan loppuun.
 • Jääkaapin ja pakastimen avaamista kannattaa välttää, etteivät ne lämpene. Ulko-ovea ei kannata pitää auki, etteivät sisätilat viilene.

 

Ohjeita sähkökatkon varalle:

Sähkökatko | Pelastustoimi

Näin varaudut sähkö­katkoon - Elenia

Miten varautua sähkökatkoon - Punainen Risti

Sähkökatkon varalta on suositeltavaa hankkia kotiin jonkinlainen kotivara, jolloin sähkökatkosta selviää ilman suurempia ongelmia. Kotivarasta voit lukea lisää 72 tuntia - 72 tuntia

 

Veden tulo ja wc:n käyttö

 • Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun ja sitä voi juoda sähkökatkon aikana. Sähkökatkon aikana vettä voi tulla, mutta veden laskemista viemäriin tulee välttää. Hanan alle voi esimerkiksi laittaa ämpärin, vatin tai kattilan valuvan veden keräämiseksi. Älä käytä suihkua tai käy kylvyssä. 
 • Kyyjärvellä vesilaitos on varautunut sähkökatkoihin ja pystyy jonkin aikaa turvaamaan vedenjakelun varavoiman avulla. Tästä huolimatta vettä tulee kuluttaa säästeliäästi ja varautua vedenpaineen laskuun. Keskustan ulkopuolella vedenjakelun häiriöt ovat todennäköisempiä.
 • Kotona tulisi aina olla edes vähän vettä varalla, koska pitkässä sähkökatkossa veden tulo katkeaa jossain vaiheessa. Joissain kiinteistöissä se voi katketa heti. Kaukolämpöä käyttävissä kiinteistöissä lämmin vesi voi tulla sähkökatkon aikana normaalista poikkeavan lämpöisenä. Käytä kylmää vettä.
 • Käytä wc:tä harkiten.

 

Kaukolämpö

Kyyjärvellä kaukolämmön tuottaa Kyyjärven Lämpö Oy ja lämmön jakaa Kyyjärven kunta. Kaukolämmön tuottajalla on olemassa varavoimajärjestelmät, jotka otetaan käyttöön mahdollisten sähkökatkojen aikana. Näin mahdolliset katkot eivät vaikuta lämmön tuotantoon tai verkoston toimivuuteen.

Sähkökatkon aikana kaukolämmön energia ei kuitenkaan siirry verkostosta kiinteistöön, ellei kiinteistön omistajalla ole käytössään varavoimaa, jolla lämmönvaihdin toimisi häiriötilanteen aikana. Varavoiman hankkiminen on kiinteistönomistajan omalla vastuulla. Huomioithan, että varavoiman lisääminen kiinteistöön vaatii aina ammattitaitoisen sähkömiehen.

Lyhyiden sähkökatkojen aiheuttama lämmönjakelun katkeaminen ei aiheuta haittaa kiinteistölle, vasta pidempään kestävän katkoksen myötä vaikutukset alkavat näkymään kiinteistön ja käyttöveden kylmenemisenä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset