Lapsiperheiden kotipalvelun myöntämisperusteet ja maksut yhtenäistyvät Keski-Suomen hyvinvointialueella

Lapset ja nuoret
20.01.2023
Heli Auranen
Kyyjärven kunta
Heli Auranen
nopolanews

Lapsiperheiden kotipalvelun myöntämisperusteet ja maksut yhtenäistyvät Keski-Suomen hyvinvointialueella

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa lapsiperheiden kotipalvelusta vuoden alusta lähtien. Lapsiperheiden kotipalvelun myöntämisperusteet ja maksut yhtenäistyvät hyvinvointialueella.

Lapsiperheiden kotipalvelu tukee vanhemmuutta ja lapsiperheitä arjen haasteellisissa tilanteissa. Tavoitteena on vahvistaa perheiden hyvinvointia, voimavaroja ja ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä. 

 Kotipalvelua myönnetään esimerkiksi tilanteissa, kun perheellä on raskaudesta tai synnytyksestä, aikuisen tai lapsen sairastumisesta, vanhemman väsymyksestä tai uupumuksesta, äkillisestä erityistilanteesta, kriisistä tai muusta erityisestä perhe- tai elämäntilanteesta johtuva avuntarve. 

 Lapsiperheiden kotipalveluun kuuluvat kodin arjen tehtävät ja niissä avustaminen. Niitä ovat muun muassa kodinhoidolliset tehtävät, lastenhoito, lasten kasvatuksessa ohjaaminen sekä vanhemmuuden tukeminen. 

 Lapsiperheiden kotipalvelu on tavoitteellista ja suunnitelmallista ja perustuu perheen yksilölliseen palvelutarpeeseen. Palvelusta vastaava viranhaltija keskustelee perheen kanssa puhelimitse tai kotikäynnillä ja tekee palvelutarpeenarvioinnin. 

 Lastenhoidollisissa tarpeissa varhaiskasvatus on ensisijainen palvelu. Kotipalvelua ei myönnetä pienten koululaisten aamu-, iltapäivä- ja loma-ajoista johtuviin lastenhoitotarpeisiin. Myöskään vanhemman etätyön, opiskelun tai harrastuksen ajaksi kotipalvelua ei myönnetä. 

 Lapsiperheiden kotipalvelu on sosiaalihuoltolain mukaista palvelua hyvinvointialueen lapsiperheille. Lapsiperheiden kotipalvelua järjestetään hyvinvointialueen omana toimintana, ostopalveluna tai palvelusetelillä. Hyvinvointialueella otetaan käyttöön yhteinen lapsiperheiden kotipalvelun palveluseteli 1.4.2023 alkaen. 

 Kotipalvelu on lähtökohtaisesti maksullista. Perheen tulot vaikuttavat maksuun ja sen suuruuteen.  

 

Näin haet lapsiperheiden kotipalvelua 

 

Lapsiperheiden kotipalvelua haetaan toistaiseksi kunnissa toimineiden hakukäytäntöjen mukaisesti. Tavoitteena on kevään aikana yhdenmukaistaa alueelliset kotipalvelun haku- ja myöntämiskäytännöt. 

Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi 

  • tiistaisin ja torstaihin klo 12–13, p. 040 671 6855 

Lisätietoja: 

  • palvelujohtaja Marja Laurila, p. 044 459 7256, marja.laurila(at)hyvaks.fi 
  • palvelupäällikkö Satu Moisio, p. 050 304 8268, satu.moisio(at)hyvaks.fi 
  • palveluvastaava Hanna-Leena Leveelahti, p. 050 351 8621, hanna-leena.leveelahti(at)hyvaks.fi 

 

Terveisin, 

Keski-Suomen hyvinvointialue 

viestinta(at)hyvaks.fi  
www.hyvaks.fi 

Kuva poistettu. 

Hyvinvointi. Terveys. Turvallisuus. 

  

Facebook: @hyvaks, Twitter: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue, YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue 

#hyvaks #hyväarkikaikille 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset