Sotalotta-dokumentti tiistaina 4.4. klo 18

Kulttuuri
Kyyjärven kunta
Maarit Ohranen
Fanni Luukkonen (SA-KUVA).
Fanni Luukkonen (SA-KUVA)
Artikkeli Sotilaspoika-lehdessä.
Artikkeli Sotilaspoika-lehdessä.
Artikkeli Sotilaspoika-lehdessä.
Artikkeli Sotilaspoika-lehdessä.

Sotalotta-dokumentti tiistaina 4.4. klo 18

Raimo Salo esittää henkilökuvadokumentin lottajohtaja Fanni Luukkosesta Kyyjärven kirjastolla tiistaina 4.4. klo 18.


Luvassa hieno dokumentti-ilta kirjastolla! Dokumentti esitetään isossa kirjastosalissa, joten kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

Sotalotta-dokumentti:

  • kesto 35 min
  • kuvaus, käsikirjoitus ja leikkaus Raimo Salo

Informaatiota Sotalotta-elokuvasta (linkki YLE:n sivuille) https://yle.fi/a/74-20003201

Sotakamreeri Raimo Salo kertoo mistä dokumentti-idea sai alkunsa:

"Olen 2011-2012 haastatellut lähes sata lottaa heidän kokemuksistaan ja näissä haastatteluissa esille nousi sodan jälkeinen aika ja se mitä tapahtui, kun Suojeluskunta ja sen tukijärjestö Lotta Svärd kiellettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta.

Elettiin pelon aikaa ja myös Fanni Luukkonen sai sen kokea, hän hänestä tuli "persona non grata", eli ihminen, jota ei ollut olemassa. Ei ollut työpaikkaa minne mennä ja näin ollen ei tulojakaan. 

Lotta Svärdin omaisuus meni selvitystyön alle ja näin ollen sovittu eläke jäi saamatta.Hän teki vaatimattoman käännöstyön ja yritti ottaa yksityisoppilaita, olihan hän koulutettu opettaja, mutta töitä ei ollut ja terveyskin alkoi pettää.

Hän kuoli 65-vuotiaana sydänkohtaukseen lokakuussa 1947, mutta palasi vielä julkisuuteen hautajaisissaan, jotka olivat suuri tapahtuma Ii:ssä ja joista kirjoitettiin näkyvästi lehdistössä ja samalla Fannin kunnia sai näin palautuksen.

Kun nämä asian minulle selvisivät ja huomasin miten vähän nykyajan ihmiset hänestä tietävät, päätin 2019 että teen Fannista dokumenttielokuvan. 

Fanni Luukkonen antoi kaikkensa rakastamalleen Lotta Svärdille ja tuleva dokumenttielokuva on kunnianosoitus "post mortum" ja tuleville sukupolville muistutus tinkimättömästä velvollisuuden kutsusta"

Dokumentti-illan päätteeksi esitellään näytepaloja kesäkuussa julkaistavasta kirjasta Mäntyperä; tarinoita niemen kainalosta. Paikalla Aila Niskala sekä Irma ja Reijo Niemelä. Mahdollisuus kirjan ennakkovaraukseen.

Kahvi- ja mehutarjoilu. Vapaa pääsy.
Tilaisuuden järjestävät Kyyjärven kulttuuritoimi ja kirjasto

Olet lämpimästi tervetullut!

(Tilaisuuden vuoksi omatoimikirjasto on suljettuna tiistaina 4.4. klo 16 - 21.)

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset