Askelta toisen eteen

Liikunta ja urheilu
Kyyjärven kunta
Tanja Kyrönlahti
lenkkarit
Lenkkarit jalkaan ja ulos lenkille.

Askelta toisen eteen

Tehokas ja helppo kuntoliikuntamuoto = kävely!
Vaihtelevilla lenkeillä saat kävelystä vielä enemmän irti etkä ehdi kyllästyä.
Faktaa:
  • Kunnon kävelylenkki polttaa rasvaa, kunhan syke pysyy sopivana ja lenkki kestää vähintään tunnin. Sykkeen saa ylös pitämällä kävelyvauhdin niin reippaana, että tulee kunnolla hiki ja hiukan myös hengästyttää. Tämä on hyväksi myös sydämelle ja verenkierrolle, ja hengityksen tehostuessa koko elimistö saa paremmin happea.
  • Kävelylenkin voi tehdä joka päivä ilman rasitusvammariskiä, sillä ­kävely on nivelille hellävaraisempaa kuin juoksu.
  • Kävelyssä verensokeri pysyy vakaampana kuin rankassa treenissä.
  • Vähän liikkuneille kävely on tuttu ja helppo tapa lisätä liikettä arkeen. Aktiiviliikkujille kävely voi toimia joko muusta liikunnasta palauttavana liikkumisena tai omana tehokkaana harjoituksenaan.
Miten kävelylenkkiä voi tehostaa ?

Kannattaa valita tavallisen tien sijasta kävellen metsäpolulle, jolla lenkkeillessä voi ponnistaa välillä kaatuneen puunrungon yli ja tasapainoilla pehmeällä alustalla. Mäkiset metsät sopivat kuntokävelyyn loistavasti, sillä ylämäkeen kavutessa syke kohoaa nopeasti.

Jos lenkkireitillä ei ole ylämäkiä, ne voi korvata portailla. Portaita edestakaisin kävellessä hiki nousee pintaan ja hengästyttää.

Lenkkiin saa mukavasti lisätehoa myös, kun nappaa sauvat käteen. Silloin myös yläselän ja hartioiden lihakset joutuvat töihin, vauhti yleensä kiihtyy ja sydämen syke nousee noin 10–15 prosenttia verrattuna tavalliseen kävelyyn. Samalla myös energiankulutus kasvaa.

Kävely voi muuttua kiinnostavaksi, kun soveltaa juoksusta tuttua intervalliajattelua: kävele ensin viisi minuuttia hitaasti ja sitten seuraavat viisi minuuttia reippaasti. Kun toistat syklin viisi tai kuusi kertaa, saat vaihtelua lenkkiin ja kävelet huomaamattasi tunnin.

Miljoonan askeleen haasteessa on tarkoitus lisätä päivittäistä kävelyaktiivisuutta. Liikkumisen monipuolisuus tukee kokonaishyvinvointiasi ja terveyttäsi ! 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset