Lukuhankkeen kevät

Kulttuuri
Kyyjärven kunta
Tiina Honkonen
Tuula Mäkelä.
Tuula Mäkelä vinkkasi sarjakuvia.
Sarjakuvavinkkaus1.
5. ja 6. luokkalaiset kuuntelemassa sarjakuvavinkkausta.
Sarjakuvavinkkaus2.
7. ja 8. luokkalaiset Tuulan sarjakuvavinkkauksessa.
Kolmoset.
Lukuhaasteen voittivat 3. luokkalaiset. Kuvan otti opettaja Kati Erämäki.
Kolmoset.
Voittajille palkintona elokuvahetki herkuilla kirjastossa.
Kolmoset.
Elokuvan lumoissa.
Simpaset.
Simpasen perhe tykkää lukemisesta.

Lukuhankkeen kevät

Sarjakuvavinkkaus, lukuhaasteen huipennus ja lukemisesta tykkäävä perhe.

Puiden lehtien kirkasta vihreyttä ja auringon lämmittäviä säteitä. Kesä on tullut ja Lukuisia lukuhetkiä -hanke jää kesätauolle. Toukokuussa on kuitenkin vielä saatu kokea monia mukavia lukemiseen liittyviä juttuja. 

15.5. Tuula Mäkelä oli pitämässä sarjakuvavinkkausta 5. - 8. luokkalaisille. Mainiot vinkkaukset innostivat koululaisia sarjakuvien lainaamiseen ja varmasti myös lukemiseen. Kyllä sarjakuvat ovatkin hieno ja monipuolinen taidemuoto! 

Syksystä asti käynnissä ollut Lukuhaaste on saatu päätökseen. Haasteeseen ovat osallistuneet 3. -6.-luokkalaiset. Kaikki luokat ovat lukeneet todella ahkerasti ja monille oppilaille tuntui syttyvän kipinä lukemiseen. Ja sehän oli tietysti tarkoituskin! Oppilaat myös kertoivat, miten paljon hyviä vaikutuksia lukemisella on ollut. Voittajaksi haasteessa itsensä lukivat 3. luokkalaiset 348 kirjalla! Vau, mahatava suoritus! Palkinnoksi he pääsivät viettämään elokuvahetken kirjastossa, herkkujakin oli tietysti tarjolla. Palkitsimme myös jokaiselta luokalta eniten kirjoja lukeneen oppilaan lahjakortilla. 

Ja sitten Lukijat -sarjaan, jossa esittelemme kyyjärveläisiä lukijoita. Tällä kertaa vuorossa ovat Simpaset. 

Leino ei ihan vielä osaa lukea, mutta tykkää kuunnella lukemista. Hänelle luetaan päivittäin ja iltasatua hän ei päästä unohtumaan. Suosikkikirjoja ovat Ryhmä Hau -kirjat, etsintäkirjat, Kultainen supersankarikirja ja kalakirjat. 

Urho on innostunut lukemisesta. Hän osaa lukea itse, mutta tykkää myös kuunnella. Lukeminen on jokapäiväistä. Torben Kuhlmannin Edison: kadonneen hiiriaarteen arvoitus ja Armstrong: erään hiiren kuuseikkailu ovat jääneet hänelle mieleen hyvinä kirjoina. Urho tykkää paljon konekirjoista ja ennätyskirjatkin kiinnostavat. Mauri Kunnaksen kirjat hänelle on luettu kaikki, erityisen tykättyjä ovat olleet Koiramäki -kirjat. Ja Timosta ja Tarmosta kertovaa kirjaa vanhemmat saivat lukea kyllästymiseen asti. Nyt mieluista luettavaa on myös Aku ankka -lehti, jonka tilauksen Urho sai syntymäpäivälahjaksi. 

Mari luki ennen paljon ja sitten oli hieman hiljaisempi aika. Nyt hän on taas päässyt kirjojen maailmaan. Hän lukee oikeita kirjoja, mutta autolla ajaessa on hyvää aikaa kuunnella äänikirjoja. Työn vastapainoksi hän kaipaa usein kirjoja, jotka auttavat ”nollaamaan”. Tällaisia ovat esimerkiksi dekkarit. Niistä mieluisimpia ovat Stieg Larssonin Millenium -trilogia ja Jo Nesbon kirjat. Satu Rämön Hildur-sarjasta Mari tykkäsi myös kovasti. Nyt hän tutustuu Camilla Läcbergin kirjoihin ja lukee dekkareiden vastapainoksi Anni Kytömäen Margaritaa.

Jarno lukee vain oikeita, fyysisiä kirjoja, koska hän käyttää lukemista samalla myös somesta irtautumiseen. Lukemien on tapa rauhoittua ja rentoutua. Samalla hän haluaa näyttää esimerkkiä lapsille, jotka ovatkin myös innostuneet lukemisesta ja oppineet rauhoittumaan kirjojen äärelle. Jarno lukee paljon sotakirjoja ja kirjoja, joissa on historiallinen aspekti. Hän arvostaa myös kirjoista saatavaa yleissivistystä. Kansalliset traumat kiinnostavat, esimerkiksi toinen maailmansota, josta hänen tuli aiemmin luettua paljon. Nyt kiinnostuksen aiheina ovat orjuus, Venäjän tilanne ja maailman huumeongelma. 

Vaikutuksen tehneitä kirjoja ovat olleet Colson Whiteheadin Maanalainen rautatie ja Nickelin pojat. Maanalaisessa rautatiessä aiheena on taistelu orjuutta vastaan ja orjan vapautus. Siinä näkyy ihmisen hyvyys ja pahuus, jotka vaikuttavat vielä nykyäänkin. Nickelin pojat taas sijoittuu koulukotiin ja siinäkin on vahvasti esillä rasismi. Jarno on lukenut myös maailman huumeongelmasta. Toby Musen Kilo käsittelee kokaiinin matkaa Kolumbiasta muualle maailmaan. Joona Keskitalon romaanit Tottelemattomat ja Kunniattomat taas käsittelevät kotimaan huumebisnestä.

Antti Heikkisen kirja Einari: Metsäkoneyhtiö Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämäkerta oli kirja, joka herätti myös Jarnon pojan Urhon mielenkiinnon. Urho oli innostunut lukemaan kirjaa nelisenkymmentä sivua. Ja olisi lukenut enemmänkin, ellei isä olisi takavarikoinut kirjaa. Jarnon mielestä Staminan laulajan Antti Hyyrysen kirja Viimeinen Atlantis oli jännä kirja. Hän luki sen kahdelta istumalta ja heti perään uudestaan, jotta ymmärsi kaiken. 

Kiitos Simpaset! Mahtavia lukukokemuksia ja kirjavinkkejä! 

Vielä voitte esittäää toiveita syksyn kirjailijavieraasta. Ainoa ehto on, että on kirjailijan pitää olla kotimainen. Mielellään otetaan vastaan myös palautetta ja toiveita Lukuisia lukuhetkiä -hankkeeseen liittyen. Palautetta voi antaa sähköpostilla kyykirja@kyyjarvi.fi tai tiina.honkonen@kyyjarvi.fi tai henkilökohtaisesti kirjastossa asioidessa.

 

 

 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset