Kyyjärven Maamiesseura 100 vuotta!

Maa ja metsätalous
Juttuvinkki /Hannu Kainu /
Kyyjärven Mediamyllärit ry
Aaro Toppinen
Maamiesseurantalon sali.

Kyyjärven Maamiesseura 100 vuotta!

Ikinuori ja monessa mukana, näin voitaneen kuvata Kyyjärven Maamiesseuran toimintaa vuosien varrella.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä kun kylän isännät päättivät perustaa maamiesseuran. Kyyjärvi järvenä oli, mutta ei virallisena kuntana. Patentti- ja rekisterihallituksen tiedoista löytyy tarkka rekisteröitymispäivämäärä 7.12.1923. Lähellä itsenäisyyspäivää siis ja aika alkutaipaleella Suomikin tuolloin vielä oli. 

Maamiesseuran arkistoista löytyy paljon mielenkiintoista asiaa ja ajankuvia. Satavuotiaan kunniaksi naputellaan Nopolaan jatkossa mukavia juttuja historiasta. Vahvoja persoonia siellä on taustalla ollut, niitä tarvittiin silloin kuten nykyäänkin.

Sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoitus on mm. koota maataloutta ja sen eri aloja harjoittavat, harrastavat ja siinä työskentelevät kansalaiset keskinäiseen yhteistoimintaan, kehittää ammattitaitoja ja -tietoja sekä kohottaa heidän hyvinvointia ja henkistä valistuneisuutta sekä antaa erityisesti nuorisolle tilaisuus työskentelyyn harrastus- ja kansalaistoiminnnan tehtävissä. Vaikka itse maatalous on noista ajoista muuttunut radikaalisti, niin tavoitteet ovat edelleen erittäin hyvät.

Tarkoituksen toteuttamisesta mainitaan seuraavasti:

Yhdistys toimeenpanee neuvonta- ja esitelmätilaisuuksia, kursseja, kilpailuja, retkeilyä, näyttelyitä ja juhlia. Opastaa jäseniään kotitalouden suunnitelmallisuuteen, neuvoo tuotannon ja kulutuksen tarkkailussa. Edistää jäsenistön yhteiseen käyttöön tulevien koneiden ja työvälineiden hankintaa ja yhteistoimintaa. Tekee aloitteita alueen maa- ja kotitalouden sekä henkisen kulttuurin kohottamiseksi.

Maamiesseura on aikojen saatossa ollut vahva yhteisöllisyyden tukija niin tapahtumien järjestäjänä, koulutuksessa ja yhteisöjen tukemisessa. 

Ja niin vielä tänäänkin! Maamiesseuran hallitus on nimittäin päättänyt tukea Mediamyllärit ry:n toimintaa peräti 1.000 €:lla. Perusteluna mainitaan mm. vahva yhteisöllisyyden luoja. Eikä pelkästään mylläreitä vaan osansa saavat myös 4H-yhdistys, Kyypartio, MLL sekä KyKyn palloilujaoston nuorten salibändijoukkueelle.

Lämpimät kiitokset!

Pääkuvassa entisen Maamiesseuran talon, nykyisen Rientolan ja oikein entisen Suojeluskunnan talon juhlasali kesällä 2023 hääjuhla-asussaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset